Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все повече книги за изгорялото читалище в село Скребатно

Снимка: БНР - Кърджали



Хора от село Скребатно се нуждаят от нашата помощ, за да възстановят библиотеката на изгорялото си читалище. Народно читалище „Христо Ботев” е погребано в руините след голям пожар в началото на януари тази година в малкото селце в община Гърмен. Стогодишната история на едно селско читалище изгаря за една нощ, а пожарът поглъща и кметството, лекарски кабинет, хранителен магазин и ресторант, защото са били в една сграда. Въпреки първоначалното си стъписване обаче, местните жители са категорични - ще отпразнуват 100-годишния юбилей на своето читалище.
Най-много на местните жители ще липсва читалищният салон, който е бил сцена за изява на самодейците. В читалището са се провеждали и Летни музикални академии, които са привличали хората към духовното средище. Радио Благоевград започна инициатива за дарение на книги за читалищната библиотека, към която се присъединява и предаването Полет над Родопите с водещ Божидар Чолаков. Впоследствие обаче кампанията се разрасна и вече тя е под шапката на радио Кърджали. Ние, от „Вкусен следобед”, като приятели на книгите, също искаме да призовем слушателите да дарят свои книжки за читалището в Скребатно. Достатъчно е те да са добре запазени и да са художествена и детска литература. Защото вярваме, че доброто е навсякъде и че малките читалища са именно тези, които съхраняват селата в България и карат хората да останат в тях. За да ни има, трябва и духът ни да гори.  
А в края на краищата, всяко добро дело, се състои от малки стъпки.

Донесете книгите в радио Кърджали, което се намира на адрес бул. България 74, етаж 3 в сградата на бившия Окръжен съвет.

"В рамките на кампанията на радио Благоевград впоследствие разбрах, че на самото читалище му предстои да отбележи февруари месец своята стогодишнина. Това е един юбилей доста голям за едно такова средище, такова културно средище като читалище. Да отбележи един век! Това е място, съхранявало история на населеното място, пазело е фолклора. Там хората от селото са черпели своята нужда да знаят и помнят историята си. Затова започнах първо инициативата в предаването си "Полет над Родопите" да събираме книги съвместно с радио Благоевград. Но ето, че инициативата се разраства и тя излиза вече не само от предаването полет над Родопите, излиза от цялото радио Кърджали съвместно с радио Благоевград", казва водещият Божидар Чолаков.

От народното читалище са останали само руини. Изгорели са 3500 тома книги. В селото живеят около 260 души. "Ние, жителите на големия град и на другите големи градове, си имаме големи търговски обекти за увеселяване, а читалището - това е мястото на малкото населено място, в което хората се събират на раздумка, от дума на дума обменят мнения, виждат се със свои съселяни. Това е техният център, както се казва", казва Божидар Чолаков. Едно от най-големите дарения е направено от Народно читалище "Родопски фар" в Кърджали, допълва той. Получени са обаждания обаче и от други читалища, от сдружения и библиотека в Благоевград, от Видин.

Чуйте как тръгна, докъде се разрасна инициативата и колко книги са събрани дотук, от разговора ми с Божидар Чолаков, водещ на Полет над Родопите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56