Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му.
Държавно ловно стопанство "Женда" е създадено през далечната 1978 година на територията на тогавашното Горско стопанство - Кърджали, където е направена 1 аклиматизационна ограда в землището на село Женда. Там през 1979 г. са доставени от Чехословакия и пуснати първите 36 муфлона. Съотношението им е било осем мъжки и 28 женски. Не всички преживяват адаптацията, но през пролетта се раждат 12 малки муфлончета. Втората голяма доставка е през 1986 г., разказва заместник-директорът на стопанството инж. Любомир Джисов.
През годините броят на животните се увеличава, увеличава се и територията, на която се отглеждат. Допълнително зад оградата се вкарват и елени-лопатари
"През 1982 г. муфлоните вече са 43 броя, през 1983 - 62 броя, 1984 г. - 91 броя, 1985 - 13 броя. Когато1986 година се вкарват новите муфлони, това се прави с цел опресняване на кръвта, за да не се получава близкородствено кръстосване вътре в оградата. И през годините до 95-та - 96-та година муфлона вече стига тази численост, която е допустимият запас на самата ограда.", каза инж. Джисов.

В едно стадо преобладават женските и младите. В дивата природа доминираща роля има най-възрастната и опитна женска, която води. Мъжките живеят отделно, но наблизо до стадото. В оградените територии на ловното стопанство плюсът е, че животът на животните е по-спокоен, а храната подсигурена и не се налага да правят дълги преходи, за да оцеляват.

"По принцип в Европа родината на муфлона се считат островите Корсика и Сардиния. Там си живеят естествено, но там имат и по-малко неприятели. Докато тук, в нашия регион, естествените неприятели са вълкът, лисицата, чакалът, някои хищни птици за малките муфлони", обясни инж. Джисов.

Близо 21 500 хектара площ обхваща територията на Държавно ловно стопанство "Женда". То е едно от най-красивите и живописни места в Източните Родопи. Разположено е върху два различни планински хълма. Западният е типично планински, с ясно изразени стръмни била, дълбоки дерета, отсечени склонове, а източният комплекс е със заоблени форми, разлети била и недобре изразена долинна мрежа. Територията на стопанството се разделя на свободна територия, където обитава благороден елен, сърна, дива, свиня. И така наречените бази за интензивно стопанисване на дивеча. Това са оградените площи. В тях има муфлон, елен лопатар и дива свиня. Срещат се заек, вълк, чакал,  бялка и черен пор, язовец, невестулка, видра, дори и мечка по високите места в планината.

"Дивечът в България е държавна собственост. Териториите са ни дадени за управление от Министерството на земеделието и храните, така че ние управляваме собствеността на държавата върху тази площ", припомни инж. Джисов.

Около 300 са муфлоните в двата района на Държавно ловно стопанство "Женда" - "Болярци" и "Женда". Стопанството е единственото, в което се отглеждат този вид. Той е достъпен за лов и отстрел при определени условия и в зависимост от това какви цели си поставя, казва Любомир Джисов. Той уточни, че миналата година е имало ловци от Турция, Швеция, Швейцария, Испания, Великобритания, Германия.

може да чуете целия репортаж в прикачения файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пъстър празник в Кърджали за 1-ви май

Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..

публикувано на 01.05.24 в 16:41

Деца рисуват благотворително икони за новостроящ се храм

Икони, рисувани от деца, показва дни преди Възкресение Христово Регионална библиотека „Христо Смирненски”- Хасково. Изложбата под надслов „Имаш само това, което си дал” включва близо 40 рисунки на възпитаници на местната арт школа „Пастело” с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Сложната и необичайна за детско творчество тема..

публикувано на 30.04.24 в 14:31

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52