Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво е общото между Момо, Син Кит и Торбалан?

Снимка: БГНЕС

През последната седмица отново на дневен ред излезе темата за компютърните игри, които възбуждат въображението на децата и пораждат паника у родителите. Именно заради паниката и страхът, които са много мощни оръжия ми се иска да поговорим в следващите редове. Почувствах се длъжна и като журналист и като родител да разнища тази история, защото социалните медии се напълниха с фалшиви новини по темата и параноични статуси на родители, които са изпаднали в паника как да предпазят децата си. Признавам си, когато споделиха с мен статия за Момо предизвикателството, в първия момент и мен ме обзе страх как ще предпазя 2-годишният си син, който вече сам си пуска клипчета в ютуб кидс. Едно подприложение на ютуб, което до тогава си мислех, че избира единствено подходящи за възрастта му клипчета. 
И така след известно проучване се оказа, че МОМО, СИН КИТ, ДОКИ ДОКИ са една мистерия за която всички говорят, но никой не я виждал. Като Голямата стъпка. Това ми напомни, че по наше време, когато ние бяхме деца ни плашеха с Торбалан. Е, всяко нещо с времето си - сега след като технологиите навлязоха в ежедневието ни, е някак логично, че Торбалан ще бъде заместен с МОМО или СИН КИТ. И за да не си мислите, че говоря напразно ето позицията на специалистите от Безопасен Интернет за България за „самоубийствените“ онлайн игри и медийното безхаберие.
На първо място в нея се казва, че и четирите игри възбуждат въображението на децата и непълнолетните, събуждат у недобросъвестни медии апетита за привличане на аудитория и пораждат паника у родителите.
Три ключови думи свързват тези названия - интернет, деца, самоубийство (нараняване).
И споделят две важни характеристики:
1. Те са плашещи градски легенди, често водещи началото си от специфичния жаргон и начини на онлайн общуване на съвременните тийнейджъри.
2. Макар и измислени страшни приказки, те могат наистина да нанесат вреда на психиката на по-малки и по-уязвими деца. Защото щом станат достатъчно популярни, неизбежно у някои тийнейджъри възниква неудържимо желание да се възползват, за да наплашат свои връстници или по-малки деца.
Експертите в областта на онлайн рисковете за деца започнаха да използват за тези, както и за други митове, термина juvenoia (от младежи и параноя). Също както и терминът „технопаника“ той акцентира върху преувеличаването на понякога реални, а понякога несъществуващи опасности за децата в дигиталния свят. Това преувеличение стига в случаите с цитираните уж „онлайн игри“, които принуждавали децата да се самоубиват, до пълна измислица.
Явлението технопаника всъщност не е ново. То съпровожда всяко технологично нововъведение на човечеството - от електричеството, през телефона и до радиото и телевизията. Дигиталната технопаника обаче има една специфична черта, която значително я подсилва - потъването на младите поколения в дигиталните технологии и неподготвеността на родителите за „дигитално родителство“. Тъй като много родители се притесняват да говорят с децата си за новите технологии, смятайки, че ще се изложат, за тях тази част от живота на децата им остава забулена в мъгла и ирационални страхове. Това ги кара да приемат съвсем сериозно измислицата за някакви онлайн игри „Син кит“ или „Момо“, заради които стотици деца се били самоубили, без да си направят труда да проверят, че такива игри и такива факти просто няма. 
Ето какво е изявлението на БиБИСи по новата технопаника - МОМО: 
Версията е, че герой с изпъкнали очи ще "хакне" в WhatsApp и ще постави децата в опасни "предизвикателства" като себе си.
Благотворителни организации твърдят, че не е имало никакви съобщения, че в резултат на това някой е бил „хакнат” или е наранен.
Но сега образът се споделя в социалните медии, за да се плашат децата.
"Отразяването на новините от МОМО предизвикателството кара училищата или полицията да предупреждават за предполагаемите рискове, предизвикани от предизвикателството на МОМО, което от своя страна произвежда повече новинарски истории, заяви медийният директор на Guardian Джим Уотърсън.
Какво е "МОМО"?
Според историята, децата се свързват в WhatsApp с профил , който твърди, че е МОМО. Някои версии на предполагат, че изображението изкача неочаквано на телефона.
Предполага се, че децата се насърчават да запазят героя като контакт и след това се приканват да се справят с предизвикателствата, както и да им се казва да не казват на другите членове на семейството си.
Центърът за безопасен интернет в Обединеното кралство каза пред Guardian, че това са "фалшиви новини".
Въпреки това няколко статии твърдят, че предизвикателството на МОМО е било "свързано" със смъртта на 130 тийнейджъри в Русия. Докладите не са потвърдени от съответните органи.
Образът на Момо всъщност е снимка на скулптура от японската компания за специални ефекти Link Factory. Според поп-културата на сайта Know Your Meme, тя за първи път привлече вниманието през 2016 година.
Уебсайтът за проверка на фактите Snopes предполага, че историята е "далеч по-голяма от действителността", но предупреди, че изображенията все още могат да причинят страдание на децата.
"Темата е породила слухове, които сами по себе си могат да бъдат причина за безпокойство сред децата", пише Давид Миккелсън на сайта.
Полицията в Обединеното кралство не е съобщавала за случаи на самонараняване на деца поради МОМО, и че са получавали повече обаждания от вестници, отколкото от заинтересовани родители.
За да се избегне ненужна тревога, родителите трябва да бъдат внимателни и да не споделят статии с други възрастни, които увековечават мита, съобщават от БиБиСи.
Пътят за преодоляване на „технопараноята“ минава през смислено общуване между родител и дете по темата за дигиталния свят и неговите възможности. Не е нужно родителят да бъде спец в тази област - и без друго детето му не очаква това от него. Но искреният интерес към онлайн живота и забавленията на детето ще позволи да има смислен разговор и едно важно за децата допълнение към общуването с родителя - дигиталният свят. А ако родителят зададе въпроса дали детето би се самоубило в резултат на някоя от „страшните самоубийствени игри“, може да остане изненадан колко всъщност е разумно детето му. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жени, преборили се с насилието, споделиха научените уроци

Кърджали беше домакин на първото събитие от националното турне на програмата „МОГА САМА“ на фондация „Emprove“ в подкрепа на жени и развитието на тяхната лична увереност. Гостуването беше разделено в две части. В първата половина от деня се проведе обучение на специалисти, които имат интерес да подкрепят жени в израстването им и пътя към нов живот...

публикувано на 17.05.24 в 15:44

Земеделските култури са застрашени от гниене, възможни са болести по тютюна

Растенията са атакувани от бактерии, стопаните да пръскат до 24 часа след градушка , съветва Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. В същото време дъждовете имат и добра страна , защото почвата, като цяло е суха. Ако стопаните са разсадили тютюна, трябва да..

публикувано на 16.05.24 в 12:14
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24