Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Уникалният проект за костенурките на рудник "Ада тепе" бе награден

Атанас Стоев: Опазването на околната среда е приоритет за "Дънди Прешъс Металс Крумовград"

Атанас Стоев, ДПМ


Една от основните ценности в дейността на „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ е опазване на околната среда и биоразнообразието. Като част от екологичната програма на фирмата е уникалния проект за опазване на популациите на два вида костенурки, вписани в Червената книга на България като глобално застрашени. Експерти твърдят, че преместване на такъв вид животни с цел тяхното отдалечаване от площадката на рудник, не е правено нито у нас, нито по света. Затова проектът бе награден в годишната класация "Инвеститор в околната среда". В интервю на Валентина Иванова Атанас Стоев, мениджър "Околна среда" запознава с всички аспекти на екологичната програма на златодобивната компания, чуйте го в звуковия файл:
Атанас Стоев: Опазването на околната среда в  „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ е по една много голяма програма, включваща различни планове, които целят опазването на всички компоненти на околната среда. Биологичният монитринг е част от тази програма и в него влиза проектът за опазване и съхраняване популацията на два вида сухоземни костенурки, идентифицирани на територията на рудник "Ада тепе". Това са шипоопашатата и шипобедрената костенурка. Те са вписани в Червената книга на България като глобално застрашени. Бяха предприети многоковпонентни дейности, свързани с преместването им с цел предотвратяване на неблагоприятно въздействие върху тях. Проектът стартира през 2012 година и до края на 2013-та бяха преместени 404 костенурки. Биологичният мониторинг на тези защитени видове продължава и до ден днешен. Наградата, която  „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ получи е II-ро място за корпоративна и социална отговорност, е точно заради този уникален проект.
Освен за биологичното разнообразие,  „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ се грижи и за останалите компоненти на оклоната среда, следи качеството на повърхностните и подземните води, постоянно след качеството на атмосферния въздух, състоянието на почвите около минния обект. Имаме собствени точки за мониторинг на шум, прах и взривосеизмична активност. Уредите измерват в реално време 24 часа в денонощието и дават информация. Тази информация се изпраща на месечна база до община Крумовград и се публикува под формата на бюлетин на всички информационни табла в близките населени места около обекта.

Вижте още

Димитрина Банева: Нашите абитуриенти знаят, че няма да ги оставим без бал

Тържественото изпращане в двора на СУ "Петко Рачов Славейков" ще се проведе на 24 май, при спазване на противоепидемичните мерки. Освен това, на тази дата ще бъде спазена и традицията на най-голямото училище в Южна България да се проведе автошествие с участието на ученици и учители. Това каза за Радио Кърджали Димитрина Банева, класен ръководител..

публикувано на 23.05.20 в 10:05

Анелия Крумова: Изпращането за абитуриентите е толкова важно, колкото и самият бал

Премиерът Бойко Борисов разпореди да се изготви протокол с противоепидемични изисквания за изпращането на зрелостниците в края на учебната година.  До решението се стигна, след като Борисов се срещна с 12-класничките Симона Бонева и Дарина Георгиева.  Те се обърнаха към него с писмо, в което изразиха желание да отбележат завършването на..

публикувано на 22.05.20 в 16:14
Гюнер Бекир, имам в старата джамия в Момчилград

Мюсюлманите в Момчилград ще посрещнат празника на открито пред джамиите

В неделя на 24 май мюсюлманите по света ще посрещнат един от големите религиозни празници Рамазан Байрям. Вярващите мюсюлмани в Момчилград ще посрещнат празника в двора на двете джамии в града.  Още в събота дворовете на двата храма ще бъдат почистени и дезинфекцирани, като от джамийското настоятелство приканват вярващите да си носят молитвено килимче...

публикувано на 21.05.20 в 14:32

Директорът Иван Стойков: Няма да е тъжно изпращането, защото тези деца ще успеят

В СУ "Христо Смирненски" в Черноочене са осигурени всички мерки за провеждане на матурите на 1 и 3 юни . На матура подлежат 36 зрелостници . Разстоянието между ч иновете е замерено, децата ще бъдат на метър и половина разстояние, осигурени са дезинфектанти. Притесненията на родителите обаче основно са свързани с дистанционното обучение, казва..

публикувано на 19.05.20 в 12:33

Д-р Магдалена Маринова: Пикът на чревните инфекции предстои

Пикът на чревните инфекции, или както традиционно го наричаме летен грип все още не е настъпил , но се очаква. Въпреки че тези инфекции имат характерни симптоми, понякога могат да бъдат объркани с КОВИД-19 или КОВИД-19 да бъде объркан с тях . За това как да ги различим, защо все още нямаме нарастване на случаите , и с какво ще се отличава..

публикувано на 19.05.20 в 10:38

Хасан Азис: Търсим финансиране за ремонта на спортна зала "Арпезос"

Кога ще заработи откритият басейн "Арпезос", предвид подготвянето на процедура за отдаването му на концесия? Кога спортните клубове ще си получат от общината гласуваните субсидии? Какви са плановете на общината за рушащата се спортна зала "Арпезос" и докъде е проектът за новото спортно съоръжение? На тези и някои други въпроси отговаря кметът на община..

публикувано на 18.05.20 в 22:24
Юсеин Ахмед

Юсеин Ахмед: В Общинския съвет мислим за оптимизация на разходите

На 28 май Общинският съвет на Кърджали ще се събере на поредното си заседание. След отмяната на извънредното положение, предстоящата сесия не може да се проведе онлайн. Председателският съвет е взел решение това да стане в залата на Дома на културата, която дава възможност да се осигури санитарна дистанция. Какъв е дневният ред, как гражданите и..

обновено на 18.05.20 в 21:48