Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златина Узунова отбеляза с концерт 60 житейски години и 45 години на сцена

17
Златина Узунова, родопска певица
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Родопската певица Златина Узунова отбеляза 60 житейски лета и 45 години на сцена с голям концерт – спектакъл в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян. Празничният концерт започна с гайдарски състав „101 каба гайди“ и продължи с песни на юбилярката. Тя излезе на сцената с песента „Темней горо“, песен, която си пеел нейния баща Росен, с текст сътворен от него. В концерта взеха участие всички пет състава, които Златина Узунова ръководи: детска формация „Орфееви звуци“;  октет „Никола Кенов“;  женски хор „Атанас Капитанов“;  формация „Надежда Хвойнева“ ; смесена формация „Бойка Присадова“. 
„Показах на публиката, че и след мен ще я има родопската песен, че имам наследници на песента в лицето на моите деца от детската формация“, разказва развълнувана след концерта Златина Узунова. 
В концерта участие взеха още „Големите български гласове“ с диригент Илия Михайлов от които част е и родопската певица Златина Узунова. Тяхното представяне започна с изпълнението на две ортодоксални песни в памет на Венера Аръчкова, председател на Общински съвет Смолян, която почина на 18 май, и е очаквала с голямо желание да види на смолянска сцена „Големите български гласове“. 
Концертът продължи с изпълнения на фолклорен ансамбъл „Родопа“. Публиката в залата се наслади на красивия концерт, който им поднесоха Златина Узунова и приятели. Накрая родопската певци получи кристално огърлие от клуба на дейците на културата връчен от Адриан Петров, главен художествен ръководител на ФА „Родопа“. Председателят на НЧ „Христо Ботев“ гр. Смолян Иван Иванов връчи на певицата плакет за почетен член на читалището. Поздравителни адреси и цветя за юбилея си Златина Узунова получи от Валя Балканска и Петър Янева, кмета на Смолян Николай Мелемов, областния управите на Смолян Емил Хумчев и от други институции. 
Чуйте още в прикачения звуков файл. 
Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook.

По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Земеделските култури са застрашени от гниене, възможни са болести по тютюна

Растенията са атакувани от бактерии, стопаните да пръскат до 24 часа след градушка , съветва Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. В същото време дъждовете имат и добра страна , защото почвата, като цяло е суха. Ако стопаните са разсадили тютюна, трябва да..

публикувано на 16.05.24 в 12:14
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24

Туристите на Перперикон посещават и маето на Хазър Баба

От началото на месеца започнаха традиционните пролетни маета на алианската общност в Източните Родопи. Според Мустафа Ахмед, един от лидерите на алианите в България те привличат и християни. Това важи особено за туристите, които след като посетят Перперикон, се отбиват до село Горна Крепост , където се провежда съборът на Хазър Баба...

публикувано на 06.05.24 в 13:34