Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват регионалните прослушвания за Националния събор на народното творчество в Копривщица

| обновено на 04.06.22 в 16:16
Снимка: www.chitalishte-peshtera.org

От 5 до 7 август 2022 г ще се проведе XII Национален събор на народното творчество в Копривщица. Той се организира от Министерство на културата, Община Копривщица, Областна администрация на Софийска област, Институт по етнология, фолклористика с етнографски музей към БАН (ИЕФЕМ-БАН), с медийното съдействие на Българска национална телевизия, Българско национално радио и Българска телеграфна агенция.

Участници в събора са носители и наследници на локално нематериално културно наследство от всички области на страната, които представят местни традиции. Всяка област трябва да определи дата за регионално прослушване и излъчване на представители в събора. Участници могат да се представят вокални и музикални изпълнения – индивидуални и групови, народни танци и обичаи.

Регионалният етап за област Кърджали е насрочен за 14.06 (вторник) от 16ч в залата на НЧ „Обединение“. Тричленно жури ще оценява участниците. Председател е доц. д-р Мария Маркова от ИЕФЕМ-БАН, Соня Костадинова, главен уредник в отдел Етнография към Регионален исторически музей Кърджали и Марияна Ликова, директор на Дом на културата – Кърджали.


До момента заявки са подадени от с. Припек, с. Черничево, с. Егрек, с. Дрангово, с. Рани лист,  гр. Ардино и Крумовград.

Срокът за участие в Регионалните прослушвания е 13.06. 2022 г.

Желаещите могат да заявят участие на телефон: 0361/60150 или по имейли obl.adm@kardzhali.org и obl.adm@gmail.com

В Смолян Регионалния етап за XII Национален събор на народното творчество в Копривщица – 2022 г ще се проведе на 04 юни 2022 г. (събота) от 10:00 часа на площад „България“, Нов център - Амфитеатър.

Селекционна комисия, назначена със заповед на Областния управител на област Смолян, ще проследи изявите на изпълнителите и ще излъчи най-добре представилите се за участие в Националния етап. В комисията са включени експерт от ИЕФЕМ – БАН и професионалисти, работещи в сферата на нематериалното културно наследство.

В предстоящия Регионален етап ще вземат участие самодейни състави и индивидуални изпълнители към читалищата от гр. Смолян, с. Мугла, с. Средец, гр. Девин, с. Виево, с. Павелско, гр. Мадан, с. Полковник Серафимово, с. Буково, гр. Неделино, с. Орехово, с. Борино, гр. Чепеларе, с. Буйново, с. Момчиловци, с. Петково и др.

Организатори на Регионалния етап на фолклорния събор са Областна администрация – Смолян, Регионален експертно-консултантски и информационен център „Читалища“ – Смолян със съдействието на общинските администрации на територията на областта.

Регионалните прослушвания за област Хасково ще се проведат след 10 юни. 

Чуйте още в прикачените звукови файл. 



Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook.
По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Емилия Стоянова, Алпай Ибрям и Маргарита Дабева завоюваха бронзови медали на Европейското първенство по канадска борба в Братислава

Три бронза за "силните ръце" на Кърджали на Европейско първенство

С три бронзови медала си дойдоха от XXXIII-то Европейско първенство по канадска борба състезателите от Спортно - туристически клуб за хора със сензорни увреждания "Родопи", Кърджали. Състезанието се проведе в Братислава, съобщи председателят Емилия Стоянова.  Шестима състезатели от кърджалийския тим се включиха в надпреварата, четирима от тях с..

публикувано на 14.05.24 в 00:23
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24

Туристите на Перперикон посещават и маето на Хазър Баба

От началото на месеца започнаха традиционните пролетни маета на алианската общност в Източните Родопи. Според Мустафа Ахмед, един от лидерите на алианите в България те привличат и християни. Това важи особено за туристите, които след като посетят Перперикон, се отбиват до село Горна Крепост , където се провежда съборът на Хазър Баба...

публикувано на 06.05.24 в 13:34