Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Формация "Орфикус" и Даниел Караасенов с нова китка от родопски песни

Снимка: Формация Орфикус

Формация „Орфикус“ създадохме преди 5 години, с голямата подкрепа на гайдаря Петър Янев, който и до днес е наш ментор и пример за подръжание към това как да се отнасяме към фолклора и как да го интерпретираме правилно за да можем именно чрез „Орфикус“ и изпълнените от нас песни да го предадем на хората и най-вече на тези след нас.

Формация „Орфикус“ направиха китка от две родопски песни – „Оти холан момче“ и  “Защо ма мале ле ожени” с Даниел Караасенов.

„Записаните песни са “Оти холан момче” ,която аз знам и съм чувал от моята баба Величка Янева. Песента е безмензорна и с нея стартира проекта. Другата песен “Защо ма мале ле ожени” е от родното село на нашия певец Даниел Караасенов и е в размер 2/4. В началото всичко беше както се казва на майтап, но се решихме твърдо и с помощта на наши почитатели и спонсори проекта започна да става реалност. Записът и аранжимента направихме при Виктор Йорданов. В основата на нашия музикален продукт сме аз, Стоян Янев - гайда, Даниел Караасенов вокал, Георги Семенов акордеон и Никола Кокошаров ударни инструменти. Чрез този музикален продукт искаме да направим възможно повече хора да се докоснат до фолклора и най-вече до Родопската етнографска и музикална област“, разказва Стоян Янев. 

Чуйте още в прикачения звуков файл. 





По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Емилия Стоянова, Алпай Ибрям и Маргарита Дабева завоюваха бронзови медали на Европейското първенство по канадска борба в Братислава

Три бронза за "силните ръце" на Кърджали на Европейско първенство

С три бронзови медала си дойдоха от XXXIII-то Европейско първенство по канадска борба състезателите от Спортно - туристически клуб за хора със сензорни увреждания "Родопи", Кърджали. Състезанието се проведе в Братислава, съобщи председателят Емилия Стоянова.  Шестима състезатели от кърджалийския тим се включиха в надпреварата, четирима от тях с..

публикувано на 14.05.24 в 00:23
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24

Туристите на Перперикон посещават и маето на Хазър Баба

От началото на месеца започнаха традиционните пролетни маета на алианската общност в Източните Родопи. Според Мустафа Ахмед, един от лидерите на алианите в България те привличат и християни. Това важи особено за туристите, които след като посетят Перперикон, се отбиват до село Горна Крепост , където се провежда съборът на Хазър Баба...

публикувано на 06.05.24 в 13:34