Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Троя" на Злати и Наско им донесе званието "Лауреат" и първо място в страната

5
Атанас Янков и Злати Каменов
Снимка: Станислава Георгиева, Радио Кърджали

С оценка "Отличен 6" Атанас Янков и Злати Каменов от СУ „Отец Паисий“ в Кърджали станаха лауреати на Националната олимпиада по информационни технологии. След блестяща защита двамата дванайсетокласници бяха класирани на първо място за проекта си „Троя“, базиран на Омировата „Илиада“. Те се представиха отлично и на теста, а комбинацията от двете им донесе лауреатското звание. 

Злати Каменов и Атанас Янков са единствените представители от Кърджали в групата 11-12 клас. Призовото място е подарък и за двамата, още повече, че в деня, в който станаха ясни резултатите – 24 април, Злати навърши 19 години. 

"Не можех да мечтая за по-добър подарък, толкова усилия хвърлихме в последните пет години. Всяка година участваме, класираме се за национално ниво и все нещо не ни стига. Обаче си казахме с Наско, че вече последната година трябва да сме първи", разказва Злати.

Успехът се крие в "постоянство, работа, много труд. С проекта се занимаваме повече от половин година и гледахме да го изпипаме до най-малкия детайл, всичко да е точно. И добра защита", обяснява "тайната" Атанас.

Проектът на двамата "Троя" е базиран на Омировата "Илиада", защото "освен че искаме да представим технологиите, искаме учениците да усвоят учебния материал по интересен и интерактивен начин", казва Злати. 

Разработката на двамата представлява виртуална разходка из древния град Троя, представяне на героите на Омир и на древногръцките богове. Аудиоразказ с гласа на техния съученик Радостин "води" из различните глави на произведението. А осем анимации представят някои от най-важните моменти в "Илиада". За тях Злати изработва моделите, а Наско режисира клипчетата. Любимата и на двамата е последната анимация - боят между Ахил и Хектор.

До първото място на националната олимпиада Злати Каменов и Атанас Янков стигат след блестяща защита на проекта си, която започнала с изненадващия въпрос към комисията и публиката: "Колко от вас са чели "Илиада"?"

Благодарни са на учителката си по български език и литература Звезделина Гечева, която ги мотивира и вдъхновява да се заемат точно с този проект и да направят нещо, което да се ползва от всички ученици. Благодарни са и на Сердар Бекир от техния клас, който ги е консултирал. Благодарни са и на Атанаска Мишонова, която вече пет години ги води в тайните на информационните технологии и програмирането.

За тези пет години в училището – от 8 до 12 клас, Злати Каменов и Атанас Янков са единствените, които имат пет участия на национална олимпиада. И при всички участия са били в десятката. 

"Всъщност те направиха идеалният завършек на петгодишния си труд в информационните технологии. Досега винаги проектите им бяха за Кърджали. Правиха проекти за Татул, за Перперикон с модели и винаги това е впечатлявало комисията, но този път направиха мащабен проекта", каза преподавателката им Атанаска Мишонова.

"А за защитата най-много ги вдъхнови едно представяне пред 8 клас, които казаха, че ако предварително бяха видели този проект, с удоволствие щяха да прочетат "Илиада", спомня си Мишонова. 

"Чувството да си учител на такива деца няма няма сравнение. Когато имаш насреща такива млади хора, това зарежда за работа", казва Атанаска Мишонова. 

А по пътя на завършващите тази година Злати Каменов и Атанас Янков вървят и следващите талантливи младежи. Двама от тях - Габриела Янкова и Никола Мингов от 8 клас, също са с отлично представяне на Националната олимпиада по информационни технологии в групата 8-10 клас. За проекта си „Кърджали от дрон“ и с резултатите от теста двамата получиха оценки "Отличен 5.75".


Повече може да чуете в прикачените звукови файлове



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
д-р Димитър Димов

Педиатърът д-р Димов: Най-уязвими при коклюш са кърмачетата, ваксината е важна

Спад в заболеваемостта от остри респираторни заболявания наблюдава в последните дни педиатърът д-р Димитър Димов. Това не е изненадващо за края на зимния сезон и пролетта. Няма ръст и на заболеваемостта от коклюш, посочи още в ефира на Радио Кърджали специалистът с дългогодишна практика.  „ За съжаление в началния стадий коклюшът не се отличава..

публикувано на 13.05.24 в 23:40
Алириза Юсуф, кмет на с. Гургулица и с. Момина сълза

Алириза Юсуф - кмет на 50 души от две села

Гургулица е село в община Момчилград, разположено на западен склон на Източнородопския рид Стръмни рид. Къщите изградени от камък, каменни дувари ограждат дворовете. Еднолентов асфалтов път води до селската чешма, в центъра на селото. От там тесни пътечки водят до всяка къща. В селото някога е имало училище. Днес само сградата напомня за това. Къщите..

публикувано на 13.05.24 в 12:07

Възстановиха стар ритуал за гадаене около вековния дъб в Житница

Една вековна традиция се възроди по Гергьовден в Чернооченско.  Това се случва в Пряпорец, най-динамично развиващото се село в района, както и в Дядовско, Житница, Черноочене, Черна нива и много други населени места. Местните жените празнуват Хъдърлез като възстановяват обичая "мартъфал". Още предната вечер, на 5 май, млади момичета разнасят..

публикувано на 06.05.24 в 12:24

Габриела Руменова: Срокът за рекламация на туристическа услуга е 14 дни

Хората винаги да проверяват туроператора в регистъра на Министерството на туризма , преди да реализират почивката си и да четат внимателно договора. Те трябва да проверят и дали търговецът има застраховка професионална отговорност. При съмнение за повече права на оператора за сметка на техни, да преговарят и едва при отстраняване на..

публикувано на 06.05.24 в 11:58

Поставиха 10 контейнера за стари дрехи и обувки в Кърджали

Десет контейнера за разделно събиране на дрехи и обувки са поставени от няколко дни в централната част на Кърджали и в кв. "Възрожденци".  В тях ще могат да бъдат изхвърлени дрехи, обувки и  текстилни изделия. Препоръчително е старите текстилни отпадъци да са чисти. Те трябва да бъдат опаковани в торба, която да може да премине през плъзгащия се..

публикувано на 02.05.24 в 12:23
Маймунски салеп

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната.  Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и..

публикувано на 28.04.24 в 18:19
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40