Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Танцовият състав е една от първите трупи на институцията, но днес е нейното сърце, казват Марияна Ликова, Гинка Захариева и Иван Гинев

Четири поколения излизат на сцената на Дома на културата в Кърджали

Марияна Ликова, Иван Гинев и Гинка Захариева (отляво надясно)
Снимка: Станислава Георгиева, Радио Кърджали

Домът на културата представя на 28 април третият от серията концерти, посветени на 70-годишния юбилей на институцията. В два спектакъла – от 17 и от 20 часа, представителният танцов състав, народният оркестър и специалният гост на събитието народната певица Росица Пейчева, пресъздават най-доброто от репертоара на танцьори и инструменталисти. На сцената ще си дадат среща четири поколения танцьори. А любовта към фолклора върна и събра за тези концерти хора от Америка, Англия, Италия, Турция.

Танцовият състав е сърцето на Дома на културата в Кърджали! В това са убедени сегашните ръководители на трупата Марияна Ликова и Гинка Захариева и Иван Гинев, който е започнал своя професионален път на танцьор именно от Кърджали

"Не само творим с любов, но и създаваме емоции, които дават сила да се поддържа българския дух в Кърджали", допълва Гинка Захариева. Тя и Иван Гинев са деца на един от създателите на танцовия състав - Гинчо Гинев.

Началото е положено от Гинчо Гинев, Милчо Сиванов и Тодор Момчилов. Те започват репетиции с ученици в старата гимназия на пазара. След като се построява Дома на културата, който е бил предназначен за работещите и служителите в минната промишленост, репетициите се местят в новата сграда, която пък става център на културния живот в града. С времето основен ръководител на състава остава Тодор Момчилов, който остава начело на ансамбъла в продължение на 47 години, припомня част от историята Марияна Ликова. След "ерата" Момчилов, идва времето на още един хореограф, оставил 20-годишна следа в историята на танцовия колектив и Дома на културата - Васил Василев. "Той много умело съхрани наследството от Тодор Момчилов, а опитът му в Ансамбъл "Тракия" и контактите с Кирил Дженев са помогнали да продължи да твори и да направи много танци, които ние до днес продължаваме да танцуваме с желание", разказа Марияна Ликова.

"Танцовият състав е като първообраз в Дома на  културата, той е създал всички останали формации, защото от танцьорите, които са били в танцовия състав, от там са и музиканти. От там са и певиците, от там стават инструменталисти, които създават тази прекрасна симбиоза на това, което вие ще видите на концерта, което всъщност след 70 години е една среща на поколенията", казва Иван Гинев.

И той, и сестра му - Гинка Захариева, са закърмени с любовта към народния танц още на 6-7-годишна възраст, когато влизат в Дома на културата. Помнят и първия си танц: "Една ръченица, в която ние със сестра ми участвахме с още две момичета и понеже тогава нямаше момчета, тя играеше едната партия на момчето. И това беше първата ръченичка, която направи Тодор Момчилов за едно честване и всъщност това ни беше с нея първата поява на сцена и магията на тази сцена се оказа нашия живот в последствие", спомня си Иван Гинев.

"Това е живот, изпълнен с много емоции и чувства, тук се създават много близки приятелства, които продължават в годините и затова ние казваме, че танцовият състав е едно голямо семейство", казва Гинка Захариева. Докато брат й се установява в Пловдив, тя се връща в Кърджали, след като завършва хореография и оттогава е в Дома на културата.

Танцовият състав има изключително силни години, в които гастролира по целия свят - Италия, Турция, Мароко, Москва, скандинавските страни, Южна Корея. Незабравим ще остане успехът през 1982 година на фестивала в Плевен, където кърджалийската трупа взима голямата награда Гран при за танц на народите - емблематичния за състава Северо-осетински танц. "Цялото жури, което беше от тогавашния Съветски съюз, стана на крака и после във фоайето дойде и вдигна Тодор Момчилов на ръце. Беше незабравимо", спомня си Иван Гинев. Той припомни и друг факт - Ансамбълът към Дома на културата е бил Лауреат на всички републикански фестивали за български фолклор и за танци на народите.

Въпреки че в началото поставяните танци са базирани на автентичния български фолклор, в годините това се променя и постановките стават сценични и синтезирани. Сега това се променя и отново се набляга на автентичното, истинското и на онзи ентусиазъм, който Тодор Момчилов търсеше в първообраза, смята Иван Гинев.

Един от емблематичните танци на състава е Беломорският. "Тази "Мерджанка" - където и да я играем, хората толкова се докосват до нея, очите им започват да искрят и получаваме много аплодисменти, много награди", казва Марияна Ликова. Но в същото време в репертоара на колектива са танци от всички етнографски области. "Защото, където и да гостува състава, където и да изнася концерти, ние искаме да покажем красотата на цяла България", уточнява Иван Гинев.

Той обаче е категоричен, че културата трябва да е цел и политика на общинската администрация. Защото "нация без култура не е нация. Тъй че, за да може този дух да се съхрани, поддържа, развива от възпитаниците на Дома на културата в Кърджали, Община Кърджали трябва да обърне повече внимание на културата, която се създава тук", казва Иван Гинев. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
д-р Димитър Димов

Педиатърът д-р Димов: Най-уязвими при коклюш са кърмачетата, ваксината е важна

Спад в заболеваемостта от остри респираторни заболявания наблюдава в последните дни педиатърът д-р Димитър Димов. Това не е изненадващо за края на зимния сезон и пролетта. Няма ръст и на заболеваемостта от коклюш, посочи още в ефира на Радио Кърджали специалистът с дългогодишна практика.  „ За съжаление в началния стадий коклюшът не се отличава..

публикувано на 13.05.24 в 23:40
Алириза Юсуф, кмет на с. Гургулица и с. Момина сълза

Алириза Юсуф - кмет на 50 души от две села

Гургулица е село в община Момчилград, разположено на западен склон на Източнородопския рид Стръмни рид. Къщите изградени от камък, каменни дувари ограждат дворовете. Еднолентов асфалтов път води до селската чешма, в центъра на селото. От там тесни пътечки водят до всяка къща. В селото някога е имало училище. Днес само сградата напомня за това. Къщите..

публикувано на 13.05.24 в 12:07

Възстановиха стар ритуал за гадаене около вековния дъб в Житница

Една вековна традиция се възроди по Гергьовден в Чернооченско.  Това се случва в Пряпорец, най-динамично развиващото се село в района, както и в Дядовско, Житница, Черноочене, Черна нива и много други населени места. Местните жените празнуват Хъдърлез като възстановяват обичая "мартъфал". Още предната вечер, на 5 май, млади момичета разнасят..

публикувано на 06.05.24 в 12:24

Габриела Руменова: Срокът за рекламация на туристическа услуга е 14 дни

Хората винаги да проверяват туроператора в регистъра на Министерството на туризма , преди да реализират почивката си и да четат внимателно договора. Те трябва да проверят и дали търговецът има застраховка професионална отговорност. При съмнение за повече права на оператора за сметка на техни, да преговарят и едва при отстраняване на..

публикувано на 06.05.24 в 11:58

Поставиха 10 контейнера за стари дрехи и обувки в Кърджали

Десет контейнера за разделно събиране на дрехи и обувки са поставени от няколко дни в централната част на Кърджали и в кв. "Възрожденци".  В тях ще могат да бъдат изхвърлени дрехи, обувки и  текстилни изделия. Препоръчително е старите текстилни отпадъци да са чисти. Те трябва да бъдат опаковани в торба, която да може да премине през плъзгащия се..

публикувано на 02.05.24 в 12:23
Маймунски салеп

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната.  Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и..

публикувано на 28.04.24 в 18:19
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40