Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 юли - професионален празник на митничарите

Снимка: МСНВ, Видин

На 7 юли българските митнически служители честват професионалния си празник. На този ден преди 144 години са създадени първите митници след Освобождението, затова датата 7 юли е част от институционалната памет на българската митническа администрация. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници".

На Митнически пункт Капитан Андреево най-чести са опитите за контрабанда на цигари, валута, изделия от благородни метали-злато и сребро, стоки, с лога на световноизвестни марки, нарушаващи права върху интелектуалната собственост, както и трафик на наркотици. Митническите служители прилагат метода „анализ на риска“ в работата си. Анализът на риска се извършва по различни показатели и така се определят  групи стоки, страни, видове транспорт. Управлението на риска помага на митническите органи да определят различните степени на риск, свързани със стоките, които се транспортират към и от ЕС. То представлява инструмент, който помага на митническите органи да решат кои стоки ще проверяват и къде.

Продължава тенденцията на предотвратяване на опити за преминаване със значителни суми недекларирана валута. От началото на тази година са предотвратени десетки случаи за пренасяне на недекларирана валута с левова равностойност над 18 млн. лева.

Най-голямото количество е задържано при проверка на  лек автомобил с румънска регистрация.  Водачът- турски гражданин, пътувал със съпругата и 18-месечно дете от Румъния през България за Турция. Парите са били укрити под предните и задната седалки  Общото количество на откритата валута е 1 562 865 евро с левова равностойност 3 056 698 лева.

Количеството задържани контрабандни златни и сребърни накити е близо 36 кг и половина .

Рекордните за тази година близо 20 кг контрабандни сребърни изделия са открити при проверка на микробус. Сред декларираната стока са били укрити пръстени, медальони, гривни, колиета с общо тегло 19 835 грама на стойност 138 845 лева.

Изделията от благородни метали се укриват най-често в бельото на пътници, в специално изградени тайници или във фабрични кухини на моторните превозни средства.

Напомням на нашите слушатели, че бижута и аксесоари от злато и платина над 60 грама, а от сребро – над 300 грама задължително се декларират при пренасяне през границата на страната, която е външна за ЕС .

При осем случая са открити близо 95 кг марихуана, при два случая - над 8 кг кокаин и при един от случаите са открити 7.620 кг екстази. Трафикът на марихуана е от и през България за Турция, където търсенето и цената и на черния пазар са нараснали. Марихуаната се трафикира както в конструктивни кухини и специално изградени тайници в превозните средства.

В резултат на контрола с противодействие на нарушенията с акцизни стоки от началото на годината са задържани близо 20 000 000 къса цигари. За сравнение през 2022-ра задържаните контрабандни цигари са над 10.5 млн.къса. Най-големите количества са открити в легално описана стока -мебели в товарни автомобили пътуващи от Турция за страни от Западна Европа. Тенденцията е, че България  е транзитна страна за цигарите и тютюневите изделия. Доказва го и последното изследване за България за дела на контрабандни цигари, който е рекордно нисък.

През изминалия месец юни 42 000 контрабандни електронни цигари (наргилета) за еднократна употреба на стойност 1 458 000 лева са открили митническите служители при проверка на два товарни автомобила превозващи стока от Западна Европа към Турция. Открити са сред декларирания товар. Първият камион е пътувал от Великобритания за Турция с фитнес уреди. Вторият е превозвал скутери от Хърватия за Турция през България. В Турция търсенето на такъв вид електронни цигари е голямо, затова движението на тези стоки е от Западна Европа към Турция.

Едни от най-честите задържания на МП Капитан Андреево са свързани с предотвратяване на нарушения на права върху интелектуалната собственост. От началото на годината до момента са задържани над 665 000 артикула фалшиви стоки, предимно дрехи, обувки и парфюми. Според класацията на една от най-големите организации, в която членуват над 300 притежатели на права върху интелектуалната собственост, МП Капитан Андреево е на второ място сред топ 10 гранични пункта в света по предотвратяване на случаи с пренасяне на стоки, за които правопритежателите са установили, че са фалшиви. Фалшивите артикули се унищожават след решение на притежателя на марката, която е фалшифицирана.

При фалшивите стоки става дума за търговски спор между притежателя на марката и вносителя, който в случая нарушава тези права, а митницата държи стоката, докато не се реши спора. От една страна унищожаването гарантира правата на притежателя на марката, за да е сигурно, че стоката няма да достигне търговската мрежа. Унищожаването гарантира и правата на вносителя, за да не може друг да се възползва от стоката.

Няма гаранции за качеството на продуктите и е рисково те да бъдат дарени.

През 2023г. продължава тенденцията на устойчиво увеличение на товарния трафик на ГКПП Капитан Андреево, като през изминалата 2022 година са обработени рекордните 994 758 товарни пътни превозни средства. В процентно изражение ръстът спрямо 2021 г. е 12 %, а в сравнение с 2020 г. - 41%

За първите шест месеца на тази година обработените камиони са над 515 000 като само за предходният месец юни са близо 90 000.

В началото на месец юни бяха официално открити новоизградените три нови входящи трасета на ГКПП Капитан Андреево като двете са входящи трасета специално за хладилни камиони и стоки, които подлежат на официален контрол от Българската агенция по безопасност на храните. Двете трасета са оборудвани с везни с автоматично действие. Капацитетът на трасетата е 600 камиона на денонощие. Третото трасе се ползва за извънгабаритни товари.  Входните трасета се увеличават от 10 на 13 и създадената реорганизация на входящия трафик постига увеличаване на пропускателната способност на пункта и намаляване времето за изчакване на вход в страната.

Интензивен е и трафикът на леки автомобили към Турция поради ежегодното завръщане по родните места на гражданите, които живеят и работят в страните от Западна Европа. През последните дни  потокът  се увеличи и  във връзка с празника Курбан Байрям. Обработката на документите се извършва на 10 трасета, което е максималния капацитет на пункта.  Извършват се  рутинни митнически проверки на багажа на пътниците и превозните средства. Работи се и на принципа на сработилия профил – анализ на риска, при който определени превозни средства и физически лица се селектират за проверка.

Чийте още в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Фотограф: Кремена ВАТЕВА

Как се рисува с фотоапарат?

Красиви кадри в Бургас и Кърджали , предадани с почерк на художник предложи на посетителите на Керимовата къща роденият тук фотограф Тенчо Петков. Изложбата " Срещи с природата през погледа на един родопчанин, живеещ до морето" показва 30 фотографии върху платно. Целта на проекта  е да се представи красотата и разнообразието на..

публикувано на 07.06.24 в 12:49

Много тежка пролет за хората с алергии

По-рано, с половин месец, започна сезонът на алергии тази година, хората с астма се влошиха, имаме  и доста нови случаи, коментира за радио Кърджали алергологът д-р Мони Турналиев. Ранната пролет се застъпи с вълна от грип и КОВИД, пренос на пясък от Сахара и сезонът на плесените. По думите му грипът е изострил съществуващи заболявания,..

публикувано на 07.06.24 в 11:24

Роман Романов е победител във фолклорна класация ,,Надпяване" на БНР

Младият певец Роман Романов от златоградското село Старцево е победител в годишната фолклорна класация ,,Надпяване" на БНР програма "Христо Ботев" в категория - Мъже солисти, с песента ,,Да знаеш майчо", аранжирана от проф. акад. Милчо Василев, акомпанимент на Щатен народен оркестър при АМТИИ проф. Асен Диамандиев, гр. Пловдив. За отличието се..

публикувано на 07.06.24 в 09:43

Работодатели, обучаващи организации и търсещи работа се срещат на обща трудова борса в Кърджали

Поредната обща трудова борса, организирана от Агенцията по заетостта, ще се проведе в Кърджали на 7 юни от 10:30 ч. в Дом на културата. На нея освен фирми и организации в качеството си на работодатели, ще присъстват и обучаващи организации, каза  Метин Хафъзсалим, директор на Дирекция "Бюро по труда" - Кърджали и допълни, че тази година двойно повече..

публикувано на 06.06.24 в 12:27

На Петровден откриват Национален гайдарски събор "Апостол Кисьов" в Стойките

В родното село на Апостол Кисьов - Стойките ще се проведе V-ти Национален гайдарски събор на негово име. Гайдари от цялата страна ще си дадат среща на 29 и 30 юни в родопското село. Преди пет години инициативен комитет решават съвместно с читалище “Пробуда - 1903” с. Стойките да основат събор на гайдари. За този период в селото отвори врати и..

публикувано на 04.06.24 в 15:41

Носията и гайдата на Стою Чонгаров стават част от съкровищницата на музея в Смолян

Наследниците на гайдаря Стою Чонгаров – дъщеря му Адилина Чонгарова и синът му – Петко Чонгаров, подариха на Регионалния исторически музей “Стою Шишков” в Смолян  неговия личен костюм, изработен в края на 50-те години на ХХ в., гайдата, на която се учи и на която свири дълги години, изработена от Георги Марков от с. Кремене, чантата за гайда и други..

публикувано на 04.06.24 в 13:31

На мотор от Бургас до Кърджали за изложба - мост между две общини

По темата работих, аз Радка Петкова.

публикувано на 03.06.24 в 15:35