Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Греъм Фейвъл - да снимаш България с отпечатък на човечност и тъга

| Интервю


Греъм Фейвъл бе на гости в Родопите за два месеца в семейството на художниците Хари и Пенка Атанасови. Тук, 21-годишният мъж от щата Индиана, САЩ, запечата много моменти с фотоапарата си, които са го развълнували и докоснали. Той успя да снима и в Гърция, където двамата творци често ходят да хвърлят въдици. Ценното в неговите снимки е, че е видял хармонията на простотата в тези кътчета, както той се изразява, а изоставените сгради и хората, което е снимал, носят отпечатък на човечност и тъга по загубени времена. Всичко това е поднесено с една свежест във възприятията и с послание да виждаме очертанията на болезнено красивото около нас. Но ето какво сподели Пенка Атанасова, за изложбата, с която Греъм подреди в Керимовата къща с 33 свои фотографии в първата си авторска изложба, тук, в България, в Кърджали:


Американецът Греъм Фейвъл е роден в северозападния град Винсенс в Индиана. В момента учи в Щата Охайо, теологични и библейски изследвания. С нарастването на любовта му към фотография, той наблюдава в себе си как расте и интересът към пътуванията. С ненатрапчивото си присъствие, Греъм наблюдава обектите си и успява да запечата състояния, душевните трепети и историите зад тях. Обича да среща нови хора там, където пътува и да създава контакти с тях. Когато не е ангажиран с лекции, обича да обикаля различни места и да ги проучва дали стават за снимки. В Родопите Греъм е запечатал моменти от работата на полето, интересни лица, изоставени сгради, гумени галоши пред входа на селска къща, стая в ромска махала, огряна от слънцето. Текстовете, които придружават снимките са също много интересни и показват какво е развълнувало младият човек. „Напомняне за славни, но интересни времена“ гласи този под фотография на стар мотоциклет Иже. Нека чуем повече за страстта на 21-годишният фотограф, в интервю по повод авторската му изложба: 

- Това е първата ти изложба тук, а в Щатите имал ли си досега възможност да покажеш свои снимки?

- Не. Това ми е първата изложба изобщо.

- Какво изпита, докато виждаше хората да идват при теб, да се снимат, да се усмихват?

- Благодарен съм и много се радвам, че успях да видя хора на моята изложба, които са дошли да видят снимките. 

- Как се запали по фотографията?

- Започнах да снимам с моя Айфон на около 15-ет години. Но когато станах на 18, започнах по-сериозно да гледам на фотографията. Използвам Лайка. Името се свързва с качество и всъщност, ти плащаш за това име, което хиляди фотографи използват по цял свят.

 Това, което е хубавото при тази М серия е, че самата камера е ненатрапчива и е като продължение на самия теб.

- Кои са ти любимите теми, обекти за снимане?

- На първо място ми е уличната фотография, като номер 1, но освен това, обичам да снимам и архитектура, и пейзажи, и други.

- Какво те впечатли в България, хванал си селскостопански пейзажи, селскостопанска работа....

- Ще цитирам един филм, който гледах: Хубавите неща не изискват внимание. Мисля, че това важи за българия. Тук има много красота, свързана с хората, с пейзажите, но те не искат внимание....

- Коя снимка ти е любима от всички 33?

- Не знам кое  е българското име, но снимката с вечерната светлина, която минава през вратата на една стая. В едно ромско село.

- Повече изоставени къщи ли харесваш?

- Не е задължително и двата типа харесвам, когато има интересни истории зад тях.

- Забелязах, че успяваш да видиш историите зад обектите, а успя ли да говориш с някой от хората, те имат доста интересно излъчване?

- В една от снимките която се казва "Сама", там успях да говоря. Там снимах една възрастна жена, която наскоро е изгубила мъжа си. И тя беше много емоционална, но беше щастлива за живота, който е имала с мъжа си. Попитах я дали мога да я снимам, тя каза "Да".

- Какво ти харесва най-много в България?

-Най-много ми харесва от тази част на България, която познавам, простотата на живота. В Америка е много лесно да бъдеш обзет от консуматорската култура. И е хубаво да посетиш места като България, в които хората живеят живота си малко ден за ден. Хубаво е да видиш хора, които живеят по-простичък живот, които имат по-малко неща, които да ги обременяват.

- Ще продължиш ли с изложбите и в Америка?
- Много ми се иска, но в момента не го планирам на този етап.
- Пожелавам ти да направиш много изложби и да бъдеш добре приет от публиката. 
- Благодаря.
По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43