Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две гръцки рецепти - лаврак с тученица и лазаня със скариди

| Интервю


Все по-често родопчани избират гръцката кухня, за да разнообразят кулинарните си умения. Привечер, голяма част от тях, излизат под астмите на двора, където е сервирано запотено узо, а салатата е с червен лук и маслини. А през уикенда се отправяме към северните плажове на Гърция, където също може да опитаме узо, морски дарове и различни видове салати с риба тон и скариди. Нека да чуем повече за гръцката кухня, както и две гръцки рецепти – лаврак с тученица и лазаня със скариди, от Жени Пандула, гръцка снаха от България. 

"Няма голяма разлика между българската и гръцката кухня. Те са балкански кухни, но все пак гръцката кухня е средиземноморска, месоядна. Класическата гръцка кухня е известна с предястия, със супи с готвено. В предястията влизат хортата, салатите, кюфтенцата от зеленчуци. Супите, които са известни - магерица, сварено телешко месо, рибената супа. Готвените ястия са от артишок, от зелен боб, бамя, меса, риби, морски дарове. Просто е здравословна кухня. 

Историята на гръцката кухня е много стара и бащата на гастрономията през 320 година преди новата ера е написал първата книга за готвене. Тогава по онова време основните храни са били жито, зехтин, вино, риба. Впоследствие през ромейския период се допълват - меса, бобови храни. Начало на съвременната гръцка кухня дава византийската кухня, тогава те се запознават с хайвера, с босилека, лимоните. Впоследствие навлизат и от източната кухня, бахарите и след това естествено, от Италия започват да навлизат тестените изделия - пици, макарони, спагети. 

ЕТО КАК СЕ ПРИГОТВЯ ЛАЗАНЯ СЪС СКАРИДИ 

Тя е навлязла от италианската кухня, но вече е утвърдена в гръцкото меню. За тази рецепта са ви нужни:

- 1 пакет лазаня 

- 20-30 изчистени със средна големина скариди

- 4-5 лъжици зехтин 

- 2 скилидки чесън 

- 2 глави лук средно големи 

- 2 супени лъжици естрагон или тарос-може сух, може и пресен

- 1 ракиена чашка узо 

-  консерва домат или настърган домат около 250 300 грама

Най-напред се сварява лазанята. След това поставяме в тенджера скариди за 2 до 3 минути, за да не станат жилави в малко зехтин. Малко преди да свалим огъня, пускаме в съда едната глава чесън и лука, разрязан на четири. Отмахваме тенджерката и слагаме в тиган да подготвим соса. Задушаваме останалия лук и чесъна и погасяваме с узото, което се подготвили.

След това слагаме доматения сос и в него слагаме една лъжичка захар. Оставяме да заври. Една две минути, преди да махнем от огъня, изсипваме скаридите, за да може да се смесят миризмите. След това смесваме с лазанята и сервираме. Гарнираме с пресен лук. Уточнение - лазанята е на ленти, а не на кори, затова не се пече, а се вари. 

Чуйте от Евгения Пандула рецептата за лаврак на фурна с тученица.

По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43