Все по-често родопчани избират гръцката кухня, за да разнообразят кулинарните си умения. Привечер, голяма част от тях, излизат под астмите на двора, където е сервирано запотено узо, а салатата е с червен лук и маслини. А през уикенда се отправяме към северните плажове на Гърция, където също може да опитаме узо, морски дарове и различни видове салати с риба тон и скариди. Нека да чуем повече за гръцката кухня, както и две гръцки рецепти – лаврак с тученица и лазаня със скариди, от Жени Пандула, гръцка снаха от България.
"Няма голяма разлика между българската и гръцката кухня. Те са балкански кухни, но все пак гръцката кухня е средиземноморска, месоядна. Класическата гръцка кухня е известна с предястия, със супи с готвено. В предястията влизат хортата, салатите, кюфтенцата от зеленчуци. Супите, които са известни - магерица, сварено телешко месо, рибената супа. Готвените ястия са от артишок, от зелен боб, бамя, меса, риби, морски дарове. Просто е здравословна кухня.
Историята на гръцката кухня е много стара и бащата на гастрономията през 320 година преди новата ера е написал първата книга за готвене. Тогава по онова време основните храни са били жито, зехтин, вино, риба. Впоследствие през ромейския период се допълват - меса, бобови храни. Начало на съвременната гръцка кухня дава византийската кухня, тогава те се запознават с хайвера, с босилека, лимоните. Впоследствие навлизат и от източната кухня, бахарите и след това естествено, от Италия започват да навлизат тестените изделия - пици, макарони, спагети.
ЕТО КАК СЕ ПРИГОТВЯ ЛАЗАНЯ СЪС СКАРИДИ
Тя е навлязла от италианската кухня, но вече е утвърдена в гръцкото меню. За тази рецепта са ви нужни:
- 1 пакет лазаня
- 20-30 изчистени със средна големина скариди
- 4-5 лъжици зехтин
- 2 скилидки чесън
- 2 глави лук средно големи
- 2 супени лъжици естрагон или тарос-може сух, може и пресен
- 1 ракиена чашка узо
- консерва домат или настърган домат около 250 300 грама
Най-напред се сварява лазанята. След това поставяме в тенджера скариди за 2 до 3 минути, за да не станат жилави в малко зехтин. Малко преди да свалим огъня, пускаме в съда едната глава чесън и лука, разрязан на четири. Отмахваме тенджерката и слагаме в тиган да подготвим соса. Задушаваме останалия лук и чесъна и погасяваме с узото, което се подготвили.
След това слагаме доматения сос и в него слагаме една лъжичка захар. Оставяме да заври. Една две минути, преди да махнем от огъня, изсипваме скаридите, за да може да се смесят миризмите. След това смесваме с лазанята и сервираме. Гарнираме с пресен лук. Уточнение - лазанята е на ленти, а не на кори, затова не се пече, а се вари.
Чуйте от Евгения Пандула рецептата за лаврак на фурна с тученица.
Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..
Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена, класици, както и нови дарования. Искам да пожелая много успех на изложбата и много закупени картини" Никола Чанев пожела успех..
Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра). Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..
Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..
Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..
До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..
Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478