Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маршрут показва придвижването на стадата от Горнотракийската низина към Беломорието в миналото

| Интервю
Снимка: БГНЕС


Община Рудозем ще работи върху проект за развитието на туризма с гръцкия град Ксанти. Предстои да се разкрие и дигитализира крепостта Козник, както и да се изгради маршрут, минаващ през териториите, в които е ставало придвижването на стадата с овце от Горнотракийската низина към Беломорието. И още – за празника на града, ще чуем от кмета Румен Пехливанов.

"На  гостите от Гърция ще им покажем /по време на празника на града, бел.ред./ културно-историческото наследство, забележителностите, които има в Рудозем и региона, тъй като се каним да кандидатстваме със солиден съвместен проект, ..... който да е за възстановяване и показване на културно историческото ни наследство, възможностите за екотуризъм и т.н.". 

Идеята на проекта е: "ще направим проект за реставрация, реконструкция, дигитализация на средновековната крепост Козник. Отделно от това има запазен доста добър голям участък от стар римски път и стар тракийски път, още от тракийско време пътят на стадата от горнотракийската низина до Беломорието. И в продължение на това има и пещери, които да бъдат изследвани, популяризирани, социализирани, така че този проект най-вероятно ще бъде на няколко етапа. 

Проектът все още се обмисля, но трябва скоро да бъде подготвен: "........финансиращите програми вече са отворени, които са на директно на европейско ниво, така че ние ще имаме възможност да покажем на света на Европа и света, чудесата на България и най вече на Родопите".

"Разбира се, програмата е много разнообразна, включва цяла седмица различни мероприятия, като има забавления за децата през седмицата с прожекции на анимационни филми безплатни за децата, има музикална част, която започва от четвъртък 17-и, от 16:00 и до 23.30 часа, като са основно фолклорни изпълнения.

Ще участва: ".....един от младите звезди на попфолка Ивайла Терзиева, чиито родители са родом от Рудозем. А в петък отново присъства фолклорът от 16:00 до 20 и 45."

Ще пеят и  Десислава и един гръцки бенд на живо. В официалната част ще присъстват много приятели от Гърция, партньори от Ксанти, гости от Атина, Солун, които са партньори по проекти на община Рудозем.

 С кмета Румен Пехливанов разговаряхме и за проекта за Спешна помощ, по линия на МЗ: "Той стартира доста отдавна. На два пъти удължавахме правото на строеж в полза на Министерство на здравеопазването като община. Оборудването от доста дълго време е доставено и стои в старите помещения на спешния център.
Сега в момента там се изгражда в непосредствена близост до бившата Многопрофилна болница, самостоятелен модерен център за спешна помощ, който в момента върви грубия строеж. Очакванията са, разговарях със строителите....някъде средата на месец октомври да бъдат готови със сградата".
Въпреки че битовите условия не са без значение, най-важният фактор се оказва работната заплата. Липсват желаещи да работят в спешния център. Рудозем разполага с един спешен екип и така в някои случаи се налага да чакат линейка от Мадан или Смолян, а това означава забавяне при спешни случаи. Пехливанов обяви положението със заетостта откъм медици като трагично. "Апелирам държавата да обърне специално внимание на медиците в спешните центрове, и не само на медиците, защото всички работещи там оказват помощ, когато се налага".
По публикацията работи: Радка Петкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жени, преборили се с насилието, споделиха научените уроци

Кърджали беше домакин на първото събитие от националното турне на програмата „МОГА САМА“ на фондация „Emprove“ в подкрепа на жени и развитието на тяхната лична увереност. Гостуването беше разделено в две части. В първата половина от деня се проведе обучение на специалисти, които имат интерес да подкрепят жени в израстването им и пътя към нов живот...

публикувано на 17.05.24 в 15:44

Земеделските култури са застрашени от гниене, възможни са болести по тютюна

Растенията са атакувани от бактерии, стопаните да пръскат до 24 часа след градушка , съветва Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. В същото време дъждовете имат и добра страна , защото почвата, като цяло е суха. Ако стопаните са разсадили тютюна, трябва да..

публикувано на 16.05.24 в 12:14
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24