Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравко Карамитев: Наложително е държавата да подпомага хосписите

Здравко Карамитев

Хоспис „Добролюбие“ в Кърджали навърши 15 години. Годишнината се отбелязва с поредица от инициативи, сред които „Сготви за баба“ и изложба в арт галерия „Милосърдие“. Това съобщи управителят Здравко Карамитев.

15 години зад гърба – това е една добра репутация, изграден опит и натрупани решения по определени проблеми“, направи равносметка той. Освен хосписните и палиативни грижи, каквито предоставя здравното заведение, то изпълнява и важна социална функция.

Тенденциите и в световен мащаб, и в европейски, и в нашия, регионален, е за застаряване на населението, което предполага, че все повече хора ще имат потребност от такъв тип услуги. Но за жалост в нашите географски ширини, в нашата държава, няма определена политика в тази насока. За този тип грижи не са осигурени ресурси нито от осигурителната система, нито от социалната. И за жалост, много пациенти, които са в края на жизнения си път, си отиват така - загубили достойнство“, коментира Карамитев.

Средно около 100 души на месец се възползват от услугите, които предоставя хосписа. Според управителя е крайно време държавата да намери формула, по която да подпомага този вид услуги, за да спре дискриминацията на пациентите, които финансово не могат да си ги позволят. „Те нямат достъп до тези грижи, които са крайно необходими, защото в края на живота си най-уязвими и най-безпомощни, а понякога и близките нямат възможност да ги подпомогнат финансово и да им осигурят такъв тип платена услуга. Ако сме развито цивилизовано общество, както е в цивилизования свят, тези грижи са осигурени за всички нозологични единици, а не само за онкологично болните. И финансирането в развитите държави е смесено както от осигурителната система, така и от неправителствения сектор, който е много активен“, посочи проблемите, но и решенията Карамитев.

С инициативата „Сготви за баба“ канят професионалните гилдии да отделят време за обитателите на хосписа, като „развъртят черпака“ заедно с по-здравите пациенти и персонала сготвят вкусна гозба и внесат уют в сивото ежедневие. Неотдавна това направиха в деня на професията си архитектите, водени от местния им шеф – арх. Радосвета Хаджиева.

В арт галерия „Милосърдие“, разположена във фоайето на четвъртия етаж на здравното заведение, е подредена изложба от картини на непрофесионалната художничка, но пък свързана със социалните дейности - Айгюл Гази. Тя е социален работник в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания „Веселчане“.

С изложбата се отбелязва Световния ден на хосписните и палиативните грижи, чието мото тази година е: "Съпричастни общности - Заедно за палиативните грижи". Картините могат да бъдат откупени, като средствата се използват за подпомагане дейността на хосписа, уточни Здравко Карамитев.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пъстър празник в Кърджали за 1-ви май

Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..

публикувано на 01.05.24 в 16:41

Деца рисуват благотворително икони за новостроящ се храм

Икони, рисувани от деца, показва дни преди Възкресение Христово Регионална библиотека „Христо Смирненски”- Хасково. Изложбата под надслов „Имаш само това, което си дал” включва близо 40 рисунки на възпитаници на местната арт школа „Пастело” с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Сложната и необичайна за детско творчество тема..

публикувано на 30.04.24 в 14:31

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56