Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Всеки сам носи отговорност за превенцията

Д-р Зикова: „Тихият крадец“, остеопорозата, отнема не само здравето, но често и живота

Това е третото по социална значимост заболяване и се изкачва в скалата

| Интервю
д-р Гинка Зикова
Снимка: Галина Стефанова

Над 30 на сто от хората с остеопороза, достигнали до усложнения, заради неглижиране на заболяването и ненавременно лечение, не преживяват, ако получат фрактура на бедрената шийка. Това е най-тежката ситуация, но тя не е никак рядък случай. Само 20 процента от тези хора изобщо се връщат след една година към първоначалния си начин на живот. Всички останали остават трайни инвалиди и освен своето лично, носят страдание и на близките си хора.

Тези данни сподели в предаването „На чаршията, в чата“ на Радио Кърджали ревматологът д-р Гинка Зикова.

Това е едно от трите най-социално значими заболявания, защото консумират огромен обществен ресурс от здравните системи и имат висока смъртност. Смята се, че поради повишена продължителност на живота, особено сред бялото население, в средата на нашия век заболяването ще изпревари останалите две и вероятно ще стане първото социално значимо заболяване. Дали това ще се случи предстои да разберем, защото това всъщност е математически анализ“, посочи д-р Зикова.

Остеопорозата е изключително коварно заболяване, защото първоначално няма никакви симптоми. Човек може да го носи 10 – 15 години без дори да подозира, докато се стигне до фазата на чупливостта. „Костите стават изключително крехки, пациентите се чупят, без да има сериозна травма. Най-често фрактурата на китката се случва от това, че жената се е подпряла на ръката си. Много често фрактурите на прешлените се случват без да има падане или сериозна травма. Ние ги откриваме случайно или на рентгенова снимка, или при изследване за остеопороза, или след като пациентът е усетил силната болка, която не се повлиява от нищо и от нея той страда дълго време“, каза специалистът.

Заболяването има две категории рискови фактори. Едната са тези, върху които човек не може да повлияе. Това е, първо, възрастта. Смята се, че това е заболяване на възрастните хора, тоест жените в менопауза и мъжете над 65-70 години. Второ, това е полът. Жените страдат в 90% от случаите по-често. Расата е третият фактор. Бялото население е по-застрашено. И четвъртият рисков фактор е фамилността. Когато в семейството има жена с остеопороза се смята, че рискът е повишен. Върху всичко това не можем да повлияем по никакъв начин, освен да внимаваме и да обърнем внимание, да мислим за заболяването преди то да ни се случи, каза д-р Зикова.

Другите рискови фактори са свързани първо, с начина на живот и хранене. В момента най-популярно е дефицитът на витамин DВеганите, които не консумират белтък по никакъв начин, също имат висок риск от остеопороза, защото се смята, че белтъкът е абсолютно задължителен за изграждане на кости и мускули“, посочи ревматологът.

След навършване на 50-годишна възраст жените задължително трябва да започнат да проследяват костната си плътност като се изследват. Ако първият скрининг покаже показатели в норма и жената няма рискови фактори, следващото изследване може да е след четири – пет години. При наличието на някакви рискови фактори,  следващото проследяване на състоянието трябва да е в рамките наидните две-три години, като през това време се извършва активна профилактика и наблюдение.

Важно е да се знае, че преди да се направи изследване за ниво на витамин D трябва да се спре приема му за поне 10 – 14 дни.

Изследването за остеопороза не се заплаща от Здравната каса. Ултразвуковото е в рамките на 10 – 20 лв., а DXA е между 70 до 100 лв. Лечението на заболяването обаче е в пъти по-скъпо и заради това здравната система е решила да инвестира в терапията, вместо в изследването, подчерта д-р Зикова. Не е необходимо жената да бъде насочена от лекар, за да си направи скрининг на костна плътност, но е много важно да не се чака да се стигне до болки, защото тогава вече е късно, подчерта специалистът.

Ръст от около 50 процента на заболеваемостта от остеопороза в област Кърджали сочат наблюденията от практиката на д-р Зикова. Забелязва се и понижаване на възрастта, в която жените се разболяват.

Движението е от много голямо значение за превенцията на остеопорозата. „Доказано е, че дори и при млади пациенти, които са обездвижени заради счупвания или друг здравословен проблем, в рамките на 45 до 60 дни, те развиват остеопороза само от залежаването. Затова се смята, че движението е важно“, подчерта ревматологът. Поне час на ден е задължителната физическа активност за предофилактика на заболяването.

Слънцето е източник на витамин D. Ако обаче се приема допълнително, като медикамент, важно е да се взима с храната или след хранене в лъжичка зехтин. Млечните продукти и белтъци са задължителни за ежедневното меню за профилактика на остеопорозата.

Цялото интервю в подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.

Д-р Зикова увери, че ще отговори на всички питания на слушатели, зададени във фейсбука на предаването „На чаршията, в чата“. 


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пъстър празник в Кърджали за 1-ви май

Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..

публикувано на 01.05.24 в 16:41

Деца рисуват благотворително икони за новостроящ се храм

Икони, рисувани от деца, показва дни преди Възкресение Христово Регионална библиотека „Христо Смирненски”- Хасково. Изложбата под надслов „Имаш само това, което си дал” включва близо 40 рисунки на възпитаници на местната арт школа „Пастело” с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Сложната и необичайна за детско творчество тема..

публикувано на 30.04.24 в 14:31

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56