Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелевата чорба - трезве бульон без конкуренция

Киселото зеле е кралицата на масата, казва топ кулинаря Росица Генчева


Малък сечко чука на вратата, а заедно с това идва времето и на киселото зеле. Както знаем, то се слага в бидоните когато е студено, за да не се разваля. Един поглед на пазара на производителите показва, че зелето тип кьосе, най-хубавото за тази цел, е от лев, до лев и двайсет и лев и петдесет. Камбите са 3 лева за килограм, а морковите вървят по левче и по лев и петдесет. Така че побързайте, цените няма скоро да паднат, а зелето попривършва.

Кулинарката Росица Генчева ще ни каже как се прави кисело зеле в бидони и ще ни предложи една рецепта за зеле с пилешки бутчета от останалите на рафта буркани в мазето. "Никога в моето семейство, така продължават и децата ми, не са си купували кисело зеле, освен ако не свърши". Домашното си е домашно"

Колко вида туршия прави Росица Генчева? Днес дадох пак на децата по един трилитров буркан. Аз правя много неща, като всяка българска домакиня, която спазва традициите - и обикновена със сол, и царската туршия по суров начин, и с марина, и киселите краставички, и зелените доматки, нищо не е пропуснато, и печените чушки. Според Генчева съхранените във фризер печени чушки са голямо улеснение, а освен това и са и много полезни.

"Такъв трезве бульон като зелева чорба и шкембе няма, не знам коя от двете държи празненство. Зелевата чорба е бижу. Като медицински работник Генчева посочва полезните вещества в киселото зеле. Първо то е натурален пробиотик, освен това съдържа витамин С, витамин К, калций, калий, фосфор....

"На българската трапеза киселото зеле си е кралицата на масата, във всичките му варианти". 

Изненадващо, но китайците са приготвяли кисело зеле преди 2000 години. 

Други години киселото зеле се е слагало след Димитровден или след  7 ноември, но сега заради затоплянето, може и до края на ноември, не по-късно. По стара традиция е най-добре да се сложи в маза, в дървено каче. 

Най-хубавият сорт е кьосе, напомни Росица Генчева. 

"Ние правим повече зеле, той съпруга ми го прави. Много е спорно, но ние слагаме 35 грама сол на килограм зеле. На 100 литров бидон слагаме 50 кг зеле кьосе". Кочанът се издълбава и се пълни с морска сол, може и друга, но да бъде йодирана. Зелките се слагат обърнати нагоре, между тях се слагат поне два три кочана царевица, хрян, който  е много добър за ферментацията, дюли и ябълки. Водата, която се използва е преварена или изворна, защото чешмяната съдържа хлор. Зелките не трябва да плуват, а да са притиснати една в друга. Поне 10 см трябва да стига водата над зелките. Притиска се с кръстачка, или пък с венец от лозови пръчки и с гладки камъни. След третия ден започва претакането. Всеки ден в продължение на десетина дена, а след това се разрежда на седмица по един или два пъти. До Нова година и на Коледа има готово зеле. За цвят в бидоните Росица Генчева не слага червено зеле, а в готовия продукт.

Чуйте в звуковия файл как се приготвят пилешки бутчета в кисело зеле.

ЕТО И ЕДНА РЕЦЕПТА ЗА ДЖОЛАН С КИСЕЛО ЗЕЛЕ/ЗЕЛЕНЧУЦИ АЛА РОСИ


2 джолана

2 глави лук

2 моркова

червена и зелена чушка

глава чесън

250 грама Гъби

100 милилитра вода

2 броядафинов лист

3-4 зърна бахар,

1 ч.л черен пипер

1 с.л червен пипер

1 с.л. горчица

2 с.л соев сос

1 с.л зехтин

1 ч.ч червено вино

Кимион

Чубрица

Сминдух

чесън на прах

Измитите и почистени добре джоланчета мариновате за една нощ със следната смес: смесвате горчицата, соевия сос и виното с черния и червения пипер, кимиона, чубрицата, сминдуха, чесъна на прах и зехтина.

Всички тези вкусотии слагате в голяма купа и много добре намазвате джоланите. Слагате капака и така оставяте на студено за 24 часа. Слагате ги в по-дълбока тавичка, добавяте маринатата и около 100 милилитра вода, 2 броя. дафинов лист, 3-4 зърна бахар, посолявате и завивате с фолио. Слагате във фурната за 5 часа на 160 градуса и забравяте.

Следва една подробност: На третия час изваждате месото, внимателно отстранявате фолиото, обръщате и оставяте така до четвъртия час отново с фолио. През това време в масло задушавате лука, морковите, червената и зелената чушка, главата чесън, гъбите. Следва изваждане на джоланите, махане на фолиото, наоколо насипвате зеленчуците и печете още около час. Ако е необходимо може да се добави още малко вино, сол и......това е. Да Ви е сладко.

В тази рецепта вместо зеленчуци може да се добави кисело зеле.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Пъстър празник в Кърджали за 1-ви май

Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..

публикувано на 01.05.24 в 16:41

Деца рисуват благотворително икони за новостроящ се храм

Икони, рисувани от деца, показва дни преди Възкресение Христово Регионална библиотека „Христо Смирненски”- Хасково. Изложбата под надслов „Имаш само това, което си дал” включва близо 40 рисунки на възпитаници на местната арт школа „Пастело” с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Сложната и необичайна за детско творчество тема..

публикувано на 30.04.24 в 14:31

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56