Малък сечко чука на вратата, а заедно с това идва времето и на киселото зеле. Както знаем, то се слага в бидоните когато е студено, за да не се разваля. Един поглед на пазара на производителите показва, че зелето тип кьосе, най-хубавото за тази цел, е от лев, до лев и двайсет и лев и петдесет. Камбите са 3 лева за килограм, а морковите вървят по левче и по лев и петдесет. Така че побързайте, цените няма скоро да паднат, а зелето попривършва.
Кулинарката Росица Генчева ще ни каже как се прави кисело зеле в бидони и ще ни предложи една рецепта за зеле с пилешки бутчета от останалите на рафта буркани в мазето. "Никога в моето семейство, така продължават и децата ми, не са си купували кисело зеле, освен ако не свърши". Домашното си е домашно"
Колко вида туршия прави Росица Генчева? Днес дадох пак на децата по един трилитров буркан. Аз правя много неща, като всяка българска домакиня, която спазва традициите - и обикновена със сол, и царската туршия по суров начин, и с марина, и киселите краставички, и зелените доматки, нищо не е пропуснато, и печените чушки. Според Генчева съхранените във фризер печени чушки са голямо улеснение, а освен това и са и много полезни.
"Такъв трезве бульон като зелева чорба и шкембе няма, не знам коя от двете държи празненство. Зелевата чорба е бижу. Като медицински работник Генчева посочва полезните вещества в киселото зеле. Първо то е натурален пробиотик, освен това съдържа витамин С, витамин К, калций, калий, фосфор....
"На българската трапеза киселото зеле си е кралицата на масата, във всичките му варианти".
Изненадващо, но китайците са приготвяли кисело зеле преди 2000 години.
Други години киселото зеле се е слагало след Димитровден или след 7 ноември, но сега заради затоплянето, може и до края на ноември, не по-късно. По стара традиция е най-добре да се сложи в маза, в дървено каче.
Най-хубавият сорт е кьосе, напомни Росица Генчева.
"Ние правим повече зеле, той съпруга ми го прави. Много е спорно, но ние слагаме 35 грама сол на килограм зеле. На 100 литров бидон слагаме 50 кг зеле кьосе". Кочанът се издълбава и се пълни с морска сол, може и друга, но да бъде йодирана. Зелките се слагат обърнати нагоре, между тях се слагат поне два три кочана царевица, хрян, който е много добър за ферментацията, дюли и ябълки. Водата, която се използва е преварена или изворна, защото чешмяната съдържа хлор. Зелките не трябва да плуват, а да са притиснати една в друга. Поне 10 см трябва да стига водата над зелките. Притиска се с кръстачка, или пък с венец от лозови пръчки и с гладки камъни. След третия ден започва претакането. Всеки ден в продължение на десетина дена, а след това се разрежда на седмица по един или два пъти. До Нова година и на Коледа има готово зеле. За цвят в бидоните Росица Генчева не слага червено зеле, а в готовия продукт.
Чуйте в звуковия файл как се приготвят пилешки бутчета в кисело зеле.
ЕТО И ЕДНА РЕЦЕПТА ЗА ДЖОЛАН С КИСЕЛО ЗЕЛЕ/ЗЕЛЕНЧУЦИ АЛА РОСИ
2 джолана
2 глави лук
2 моркова
червена и зелена чушка
глава чесън
250 грама Гъби
100 милилитра вода
2 броядафинов лист
3-4 зърна бахар,
1 ч.л черен пипер
1 с.л червен пипер
1 с.л. горчица
2 с.л соев сос
1 с.л зехтин
1 ч.ч червено вино
Кимион
Чубрица
Сминдух
чесън на прах
Измитите и почистени добре джоланчета мариновате за една нощ със следната смес: смесвате горчицата, соевия сос и виното с черния и червения пипер, кимиона, чубрицата, сминдуха, чесъна на прах и зехтина.
Всички тези вкусотии слагате в голяма купа и много добре намазвате джоланите. Слагате капака и така оставяте на студено за 24 часа. Слагате ги в по-дълбока тавичка, добавяте маринатата и около 100 милилитра вода, 2 броя. дафинов лист, 3-4 зърна бахар, посолявате и завивате с фолио. Слагате във фурната за 5 часа на 160 градуса и забравяте.
Следва една подробност: На третия час изваждате месото, внимателно отстранявате фолиото, обръщате и оставяте така до четвъртия час отново с фолио. През това време в масло задушавате лука, морковите, червената и зелената чушка, главата чесън, гъбите. Следва изваждане на джоланите, махане на фолиото, наоколо насипвате зеленчуците и печете още около час. Ако е необходимо може да се добави още малко вино, сол и......това е. Да Ви е сладко.
В тази рецепта вместо зеленчуци може да се добави кисело зеле.
Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..
Икони, рисувани от деца, показва дни преди Възкресение Христово Регионална библиотека „Христо Смирненски”- Хасково. Изложбата под надслов „Имаш само това, което си дал” включва близо 40 рисунки на възпитаници на местната арт школа „Пастело” с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Сложната и необичайна за детско творчество тема..
Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..
Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена, класици, както и нови дарования. Искам да пожелая много успех на изложбата и много закупени картини" Никола Чанев пожела успех..
Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра). Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..
Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..
Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478