Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушатели изразиха недоволство от ограничените възможности за плащане на местни данъци и такси по електронен път

Ирен Делчева
Снимка: Личен архив

Слушатели изразиха недоволство, че в община Кърджали не може да се използва безплатната възможност за плащане на местни данъци и такси по електронен път през Системата за сигурно електронно връчване – през еGov. Дадени са варианти за електронно плащане, но те са чрез платени платформи.

Във фейсбук профила на предаването „На чаршията, в чата“ Христо Стоев написа: „Защо МДТ за община Кърджали не могат да бъдат платени с ПИК през сайта на НАП/egov, а за Кирково и Крумовград, това е възможно? Единствената опция е по банков път и с iCard. При първата опция не се знае кога се обработва от администрацията, а при другата трябва да станеш клиент на iCard“.

Слушатели коментираха темата както във фейсбук, така и на ефирния телефон на Радио Кърджали.

Нашата община предлага много ограничени възможности за ползване на Системата за сигурно електронно връчване, въпреки че еGovспестява разходи на гражданите, а също и време, каза на открития телефон на предаването „На чаршията, в чата“ на Радио Кърджали Ирен Бончева. Слушателката ни подчерта, че споделя личен опит в отговор на поставената за коментар тема също от последовател на предаването във фейсбук групата Христо Стоев, за затруднения при плащането на местни данъци и такси по електронен път в община Кърджали. „Аз, самата, съм си изкарвала документ от Община Хасково без въобще да стъпя в самата община. Плюс това, самите услуги, които са платени, през този сайт са на половин цена, което е също много добър повод да бъде използван“, поясни Бончева.

Нейна проверка сочи, че други общини от областта като Ардино, Джебел, Крумовград, предлагат плащания на местните налози през сигурния държавен сайт. Тя изрази учудването и неодобрението си, че най-голямата община в областта, Кърджали, не е направила необходимото, за да улесни гражданите си.

Бончева разказа как ползва Системата за сигурно електронно връчване. „Аз, лично, го ползвам с електронен подпис. Специално затова си извадих електронен подпис преди една-две години и съм изключително доволна. Много е бързо, по-евтино е, без разкарвания, без висене на опашки. Докато нашата община не прави абсолютно нищо в тази посока, което е малко странно, защото има граждани, които не са в страната и биха могли да се възползват дали с електронен подпис, дали с безплатния ПИК от НАП. Има и други платформи за плащане на местни данъци и такси, но това са платени услуги, докато в сайта еGov е съвсем спокойно и абсолютно безплатно. Аз, например, чрез тази платформа си изкарах европейска здравна карта. Много бързо стана. Може да си изкарате, ако искате и задграничен паспорт, лична карта, абсолютно без да се налага да стоите на опашки, знаете колко е досадно. Да не говорим, че трябва да си вземеш един ден отпуска, за да си свършиш някаква работа. Тази платформа е направена точно заради това – да спести, включително и разходи“, обясни слушателката.

Заместник-кметът Тунджай Шюкрю обясни, че към момента не може да се плащат местни данъци и такси през еGov, защото общината работи с друга, несъвместима програма, но се работи по отстраняването на този проблем.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43