Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На чаршията, в чата" с нова рубрика - разкажете за ...

 "На чаршията, в чата" се премести в понеделник по същото време - малко след новините в 14 ч. до малко преди новините в 16 ч. 
За какво говорихме в първото понеделнишко издание на предаването?
Слушатели алармираха във фейсбук групата на предаването, в чата, че имат затруднения при плащането по електронен път на местните си данъци и такси в община Кърджали. Христо Стоев сигнализира за затрудненията. Слушателката ни Ирен Бончева сподели личен опит с плащането през платформата на НАП и Министерството на електронното управление. Тя сподели и дългогодишен сериозен проблем на жителите на блоковете "Младост", които от нямат къде да паркират, а от създаването на "Синята зона" в Кърджали плащат глоби или се дебнат с общинските служители. Бяхме поканили и заместник-кметът Тунджай Шукрю, за да отговори на Вашите въпроси, но за съжаление ангажименти не му позволиха да се включи. Надяваме се това да се случи в следващото издание на предаването.
И като ново начало, тази седмица Ви предложих да кажете как приехте няколкочасовия срив на част от социалните мрежи преди дни. Доколко присъстват те в ежедневието Ви? Притеснихте ли се, че управляващите няма да има откъде да ни говорят, тъй като напоследък го правят основно в социалните мрежи? Казахте мнението си в анкета. По темата чухме и мнението на специалиста - клиничния психолог д-р Сезгин Бекир.
За зачестилите кражби на образите и гласовете на известни личности за генериране на фалшива информация, което никак не е безобидно, разговаряхме с Габриела Руменова от платформата „Ние, потребителите“, за да разберем как като клиенти да се предпазваме от такива измами.  
С Есен Устренска, една от инициаторите, Ви представихме резултатите от интересна дамска инициатива - „Неделя на токчета“, която навърши 5 години и в това си издание събра над 4000 лв. за благотворителни каузи. Роди се идеята и Есен обяви, че инициативата става периодична, за всички празници и ще набира средства целогодишно. Така че - пазете токчените си обувки и отваряйте кесиите за добри дела. 
А в края на предаването отделихме време за Вашите спомени от детството. Поставихме началото на рубрика, в която Ви поканихме да разкажете какво беше Вашето населено място, какъв беше живота, когато Вие бяхте деца - например имаше ли достатъчно лакомства, къде ходехте с родителите си, кое беше най-вървежното заведение, какво Ви забраняваха ... и каквото се сетите. Ние, екипът, например се сетихме за един израз от ученическите ни години - влиза учителят в час и казва: Извадете по един двоен лист ... Спомняте ли си и какво означаваше това? ... 
Даниела Коджаманова, една от инициаторите и вдъхновители на рубриката, първа сподели свой ярък детски спомен. 
Какъв беше той, както и повече подробности по темите, по които говорихме можете да чуете в прикачените звукови файлове на предаването 



По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56