Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тракийци съградиха паметник на свещеника

Българи и турци се поклониха пред паметта на отец Александър Чъкърък

Миряни искат служение на български език в църквите в Одрин

| Репортаж

Паметник на отец Александър Чъкърък откри в българската църква „Св. Георги Победоносец“ в Одрин вицепрезидентът Илияна Йотова. Това се случи на годишнината от смъртта му. Инициативата за паметника е на Съюза на тракийските дружества в България в партньорство с българските дипломатически представителства в Одрин, Истанбул и Анкара. Средствата за изграждането на барелефа са дарение от членовете на тракийските дружества в цялата страна.


Денят започна с божествена света литургия, отслужена на български и гръцки език от Адрианополския митрополит Амсилохий от Вселенската патриаршия, в съслужие с архимандрит Атанасий Султанов от Старозагорската митрополия, както и отец Ангел и отец Георги, най-близък приятел на отец Чъкърък. След това българските духовници отлсужиха и заупокойна молитва на гроба на свещеника в църквата "Св. Георги", където той служи 20 години. Дворът на храма се оказа тесен, за да събере стотиците, които се стекоха от България и от Одринско да почетат паметта на духовния си пастир.


Председателят на Съюза на тракийските дружества в България Красимир Премянов припомни, че църквата „Св. Георги“ е построена през 1880 г. в Одрин за българската православна общност в региона. Отец Александър Чъкърък служи в нея от 1993 г. когато е ремонтирана след инициатива на покойния Костадин Карамитев, председател на СТДБ. Премянов припомни, че паметникът е построен с даренията на тракийци от дружествата в България и с подкрепата на Генералното консулство на страната ни в Одрин, както и със съдействието на заместник-кмета на община Одрин Ертурул Кулу. Проектът на паметника е изготвен от арх. Явор Дичев, а барелефът е дело на скулптура проф. Валентин Старчев.  

"Отец Чакърък е достоен патриот, пазител и защитник на българщината. Той е верен служител на българската православна църква, който тихо и скромно си върши работата, развива приятелства с властите и хората от този район", подчерта Красимир Премянов.

Гостите изказаха мислите и отношението си към отец Александър Чъкърък. Генералният консул Борислав Димитров припомни, че „като човек той беше честен, родолюбив, деен и много инициативен. Помагаше на всички – без значение, било то познати или непознати, които се обърнат към него за помощ, достоен продължител на делото на своя баща Филип Чъкърък“. Дипломатът припомни заслугите на свещеника за възстановяването и на двете български църкви в Одрин – „Св. Георги Победоносец“ и „Св. Св. Константин и Елена“. Като свещеник „твърдо устояваше служението на български език в храмовете. Направи много за поддръжката на българското гробище, където е погребан баща му. Беше основният фактор за създаване на българското неделно училище. Това беше една негова мечта“, допълни Димитров. Отец Чъкърък беше мост между България и Турция, „той винаги с гордост казваше – аз съм българин и аз съм турчин. Беше един достоен човек“, каза генералният консул.

„Отче Александре, ти си тук, ти ни гледаш и ни слушаш и те моля да ни простиш, ако не винаги сме на висотата на твоя завет. ... Липсваш ни“, емоционален беше в словото си посланикът на България в Анкара Н.Пр. Ангел Чолаков.

Областният управител на Одрин Юнуз Сезер също каза добри думи за отец Александър Чъкърък. „Надявам се новите свещенослужители, които ще работят тук, ще продължат доброто дело на Александър в името на добрите отношения между двата народа“, изрази увереност валията.


Важното е да работим заедно и да бъдем заедно. Иначе, всеки да се моли на какъвто език иска. Тя, молитвата, звучи еднакво“. Започнах с тези думи на отец Чъкърък, защото това бяха първите думи, които чух в тази великолепна църква „Св. Георги Победоносец“ преди седем години, когато се запознах с него и тези думи ще помня винаги“. Така започна прочувственото си слово пред гроба на отеца вицепрезидентът Илияна Йотова. Многобройното и силно присъствие в почит пред паметта на духовника на хора и институции от двете страни не са случайни, а са демонстрация на философията на толерантност и взаимност, която изповядваше през целия си живот отец Александър.  „Отиде си твърде млад, но всяка една минута от живота му беше посветена на това да пази българщината, да брани и развива езика тук, в Одрин, да има все повече съюзници и сподвижници, да укрепва българската общност“, каза вицепрезидентът. Тя припомни, че за тези му заслуги за опазване на българските традиции, на българския дух и българското самосъзнание президентът на България Румен Радев връчи на отец Александър Чъкърък един от най-високите ордени на страната ни – орден „Св. Св. Кирил и Методий“. Йотова благодари на турските власти за оказаното съдействие за реконструкцията и възстановяването и на двете български църкви в Одрин. Тя припомни, че свещеникът беше погребан в двора на храма благодарение на специалното разрешение на президента на Турция Реджеб Ердоган. Вицепрезидентът изрази увереност, че делото на отец Александър Чъкърък ще бъде продължено от семейството и сподвижниците му и заяви категоричната подкрепа на българската държава, институции и неправителствени организации за това. „Ние всички  сме тук, за да ви уверим, че в двете църкви ще продължава да се чува българска реч на светата църковна литургия, че училището ще продължава да учи и млади, и стари на български език така, както го искаше отец Чъкърък, в името на България и в името на православната ни вяра“, категорична беше Илияна Йотова.

Мария, съпругата и верен помощник на свещеника трудно сдържаше сълзите и емоциите си, но каза, че отец Александър и със смъртта си обединява хората.


Красимир Премянов изрази загриженост, че в храмовете в Одрин няма български свещеник, а в тях идват да служат гръцки духовници. Въпросът е поставен пред президентството, уточни той, откъдето е поискано съдействие от Светия синод възможно най-скоро да се назначат български свещеници в църквите. Същото коментираха и хора, които бяха на панихидата – че са притеснени, че вече година в църквата не се служи на български език. БПЦ все още не е посочила свещеник, който да служи там. Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира темата: „Имахме среща и не само със Светия синод, но и с настоятелството на Българската екзархия в Истанбул, защото това е общо наше дело, час по-скоро тук трябва да има духовно лице, което да извършва служба на български език. Виждате, че тук общността не е малка. Идват хора дори от Истанбул, идват от цялата околност. Имаме уверението на Светия синод, че това ще стане съвсем скоро. Надявам се сега, след като бъде избран Сливенски митрополит, след като завърши избора за Патриарх, че и тук проблемът ще бъде разрешен“.

По-рано вицепрезидентът каза, че Мария и семейство Чъкърък ще получат помощта на българската държава, за да продължат да развиват дейността на читалището към храма, което е единственото, което работи извън пределите на България. „Тук идват много млади хора не само от български произход, които учат българска култура, български традиции. Тук става един истински духовен център“, подчерта Йотова. „Другото нещо, за което си струва да се замислим в България е как по удачно да насочи по-голям брой туристи най-вече от нашата страна, които да минават оттук през двете църкви, защото „Св. Св. Константин и Елена“ е църква-музей. За съжаление много българи идват в Одрин, но много малко се отбиват по тези места. Една голяма част от тях дори не знаят, че съществуват. Ето това е нашата задача – и в България да има повече информация, каза още вицепрезидентът.

Целия репортаж можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43

Ученици: Трябва да сме активни граждани, ако искаме по-добър живот

Винаги има смисъл. И – не на апатията! Така с две изречения може да се обобщят уроците, които младежи са научили от участието си в проект за запознаване с работата на местните власти. Изводът, обобщен в няколкото думи изрече в ефира на Радио Кърджали един от участниците – Любо, ученик в СУ „П. Р. Славейков“ в Кърджали. Учениците Мелвин и..

публикувано на 16.04.24 в 16:56