Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съби Гавраилов представя изложбата "Златю оживява" в родното Брезово

Далечният родственик на Златю Бояджиев ще проведе и двудневен практически семинар по портретна живопис


На 11 и 12 април в родната къща на майстора на четката Златю Бояджиев в Брезово ще гостува талантливият художник Съби Гавраилов, негов далечен родственик. Той отново пропътува пътя от Англия, за да представи своето творчество пред жители и гости на родния град. 
Датата не е избрана случайно - тя насочва към Венецианското биенале през 1942 г., на което Златю Бояджиев участва с картините си "Брезовски овчари" и "Пъдари". 
В изложбата "Златю оживява" ще бъдат представени непоказвани до сега селектирани творби на Съби Гавраилов, част от които портрети и репродукции.
Художникът ще покаже авторско класическо портретно изкуство с маслени бои.
Ще  има и Арт Базар с ограничена серия репродукции на картини невиждани до сега в България.
Съби Гавраилов е самоук художник от България, който работи и твори във Великобритания. Той произхожда от град Брезово, който е и родното място на двама емблематични български художници: Златю Бояджиев, починал през 1976 г., и Минчо Кацаров, художник, известен във Франция, но почти неизвестен в родината си.
Съби завършва Професионалната гимназия по архитектура и геодезия в Пловдив. След това се установява в Обединеното кралство и две години по-късно получава професионална диплома по цифрова фотография в Лондон. В чужбина обаче заминава с амбицията да се докаже в сферата на туризма. И го прави, като работи на важни позиции в елитни хотелски вериги, а след това и за луксозни старчески домове, където управлява кулинарния сектор. Скоро започва да се занимава с дигитална фотография, като снима освен за удоволствие и елитни събития. Подтикът му да рисува избухва след смъртта на баща му. Съби Гавраилов всяка година участва в изложби на кралското сдружение на портретните художници. 
Участва активно в местните художествени общности в Хартфордшър, излага на местни събития и галерии и участва в национални и международни конкурси по изкуство. Неговите портрети печелят „Награда за избор на посетители“ на годишните изложби на местен арт клуб за две последователни години.
През 2023 г. прави своя дебют на българската арт сцена с тематична самостоятелна изложба „Корени“ в престижната частна галерия и художествен музей „Димитър Георгиев“ в град Пловдив, където показва портрети, натюрморти и пейзажи. 
Саби използва предимно собствените си скици и снимки, за да създава картините си и често участва в открити студийни събития.
Негови картини са в частни колекции по целия свят, включително България, Близкия изток, Бразилия, Дания, Кипър и Обединеното кралство. С художника разговарям за изложбата Златю оживява, за талантите в малкото пловдивско градче, за сюжетите, техниките и за урока по портретна живопис:
"Този път за изложбата сме избрали една малко по-заобиколна идея. Преглеждайки старите архиви ни изникна, че точно по това време, преди 82 години, 1942 година април месец е бил най-големият трепет на Златю Бояджиев, както и на 35 други български художници. Това е едно голямо участие на български художници на 23-ото Международно изложение във Венеция, биенале. Тогава, на практика, е направен подборът на тези български художници и нашият майстор на четката златю бояджиев е бил в голям трепет, тъй като е участвал с две картини, които той наистина е избрал. И бива избран с неговите колеги и наистина това е голям успех за българските художници. Той участва с две картини - "Брезовски овчари" и "Пъдари" и ние просто искахме да използваме този мотив, да направим нашите млади таланти, тук, в Брезово малко по-съпричастни с този момент и в същото време да покажем копието на "Брезовски овчари", което е внушително и е правено за 120-годишнината от рождението на Златю Бояджиев. Ние го показахме миналата година и сега ще имаме възможността да го покажем отново и също така, и няколко портрета, включително и два портрета на Златю Бояджиев, всички авторски. Изложбата е моя, така че го направихме под този предслов нали "Златю оживява" - един вид преносен смисъл, защото искаме да направим също и портрет на златю бояджиев с младите и художници и това ни е всъщност идеята...
- Това обаче не е единствената проява на талантливия художник извън граница,  бил е познат вече в чужбина, нали?
- Златю Бояджиев излиза за пръв път в чужбина през 39-а година със свой колега, заминават за Италия. За разлика от неговия колега там, с който той отива, Асен Дочев, който също е бил художник, Златю е бил много амбициозен. И тогава започват пътищата на Златю по европейските и световни галерии, бидейки признат за в бъдеще, горе долу там, около 39-а година някъде. Тогава за първи почва да се представя и израства като световно известен художник накрая.
- В настоящата експозиция "Златю оживява" какви творби показвате, колко, в какви техники, в какви сюжети...
Исках да наблегна на тази изложба най-вече на портретната живопис, аз съм портретен художник, рисувам портрети вече от много години, имам от зад гърба си около 65-70. Много тях са поръчкови портрети. Аз рисувам предимно с масло, на висококачествени, ленени платна. Техниката ми е доста повлияна не само от Златю, но и от Владимир Димитров-Майстора, от няколко руски художници като Николай Блохин, и нали от класиците като рембранд и така нататък....Обикалям в чужбина доста на мои разноски, за да видя в големите музеи като Рикс мюзеум и Лувъра сега наскоро бях, да видя тези творби и по някакъв начин, опитвам се да разгадавам тяхната техника, както и четейки, разбира се. И ще покажа няколко много внушителни портрета, мъжки портрети предимно, включително и тези на Златю Бояджиев, които съм дарил единия на община Брезово, другият съм дарил на Сдружение "Родна къща Златю Бояджиев", нали от сърце, да бъдат гледани от хората, колкото се може повече....


Това са автопортрети на самия художник, които сам е рисувал или ваши интерпретации?
- Това са мои, лични портрети оригинални, които аз съм правил по архивни снимки, които съм преработвал. Взимал съм ги от чернобял архив, после ги преработвам до степен, до която нали ми дава една хубава база, за да мога да направя един хубав портрет. И нали вече с изградените досега мои знания, техники, прийоми работя и създавам автопортрети, които са си лично мои портрети. 
- Заедно с експозицията ще се проведе и двудневен урок по рисуване. Защо и как точно, Вие ли осигурявате материалите? Как ще стане всичко? 
- Да, ние работим много добре със Сдружение "Родна къща Златю Бояджиев", които са много амбициозни, също много са мотивирани и се радвам, че са много отзивчиви, когато някаква идея бъде представена пред тях. Нали аз не съм в България, както Вие казахте, аз живея в чужбина и използвам всеки път, когато дойда в България, да отделя поне един-два дни или да покажа някаква техника на младите хора, да ги окуража, защото имаме много таланти.
Наскоро имаше едно момиченце, която също така показа няколко творби. И искам да покажа на тези деца, правилния начин как да се започне един портретСтруктура на черепа, структура на мускулатурата на лицето, аз работя с лимитирана палитра, която е само от 4 цвята. Искам да им покажа каква е гамата, докъде може да се разпростре тази палитра, която е необятна. Да им покажа начин не е толкова академичен, но нали базовите стъпки, по които аз работя. Все пак децата не са напреднали, искам просто да им покажа как нещата могат да се случат, да не правят грешки, да съберат повече кураж и така увереност в себе си и да знаят как да бъдат по-самокритични когато рисуват портрет.
- Има ли талантливи деца в Брезово и общината и как виждате тяхното развитие като цяло? Има ли хляб в тях, както казват хората?
- Да, много хубав въпрос, наистина е така. Има много хубави деца, много талантливи деца. Аз лично правя втори пленер, първият беше миналото лято, когато работихме с доста повече деца на по-свободна тема, всеки рисуваше каквото иска. И аз обикалях около стативите, да им показвам, давам напътствия и тогава ми стана ясно, че има наистина много хубави деца. С усет за работа, с нюх за работа и с хъс за работа. И когато обсъждахме точно темата на тази изложба, решихме да е двудневен семинар, не само еднодневен, който се базира на теория. На практика се видя, че децата имат силен интерес и впоследствие се случи. И сега очакваме с нетърпение нали да се видим с децата. Аз съм подготвил също и теоретичен материал, който ще им дам, за да си го вземат вкъщи и да продължават да четат след семинара, да им остане нещо като спомен също. Написан е на достъпен език, от мое лице, с моя познания. Да, има доста деца, които виждам в тях много добро бъдеще, но трябва да се развиват и това са начините, по които това трябва да се направи.

По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43