Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалището в Тополовград става на 130 години

5
Трифон Ламбов
Снимка: Галина Стефанова

Сто и тридесет години ще честват в Тополовград от създаването на читалището си „Св. Св. Кирил и Методий 1894“ през месец май.

Годината е избрана неслучайно. „Първите източници за читалището в Тополовград ги черпим от една публикация в сливенски вестник от 1894 г., в която се казва, че в Каваклий, старото име на Тополовград, има богато уредена библиотека, редовно се играят вечеринки“. Така започна разказа си за предстоящия празник Трифон Ламбов,  председател на читалището, който е отдал поне шест десетилетия от живота си на самодейците и на читалищната дейност. Началото е поставено от интелигенцията на града, която събрала 36 книги и създала първата библиотека. След това се развила и театралната дейност. Интересен факт от историята на просветната институция е конкуренцията във времето между съставите, които представяли културата на различните бежански групи, от които е било съставено населението на града, посочи Ламбов. Знае се, че председател през 1904 г. е бил Марин Карпаров, представител на пловдивски род. За съжаление, днес наследниците му са в чужбина.

В читалището работят 12 състава с около 200 участници – деца и възрастни. Сградата е ремонтирана, разполага с удобни и уютни помещения за работа на самодейците. Фоайето към голямата зала е превърнато в своеобразна летописна книга. Десетки снимки, подредени на стена, обозначена със звучните български слова „Читалищна светлопис“, са запечатали моменти от дългогодишната слава на творците.  Специално място е отредено и на големия български актьор, с местни корени, който е и патрон на театралния фестивал – Велко Кънев.

Културният календар през целия месец май е съобразен със 130-годишнината. Стартът поставя представление на театралната трупа. Програмата продължава на 9 май, когато, освен „поднасянето на венци пред паметника, ще има вечер на песенното изкуство“, разказа председателят. На 11 май е фолклорният фестивал „Сакарско хоро се вие“, а вечерта е заключителният етап на конкурс на поетите. Програмата предвижда изложби, литературни четения и други събития. На 21 май в големия салон е премиерата на филм, посветен на всички дейности, които се развиват в читалището. „Заключителното, голямото мероприятие, ще бъде на 23-ти, с министър, предполагам, или заместник-министър на културата, на Съюза на читалищата, на Агенцията за българите от чужбина, на Съюза на артистите, тези, които подкрепят и фестивала (Фестивал на любителските комедийни театри „Пантомима и сатира“, б.р.)“, допълни Трифон Ламбов.

За тазгодишното, 27-мо издание на театралния фестивал, се очаква участие на български любителски театри от Торонто - Канада, Болград - Украйна, Тараклия - Молдова, Цариброд - Сърбия и Перуджа - Италия. Традиционно, в рамките на седмица, на сцената в Тополовград се очаква да се изявят 19 театрални трупи от цялата страна и чужбина, селектирани при сериозна конкуренция помежду си от специална комисия.

Сред сериозните проблеми в читалищната дейност Ламбов посочи хроничния недостиг на средства. „Недостигът е сериозен. Не може читалище с десет-дванадесет състава, с изключителен продукт, качествен, с 13 000 лв. за цялата година. Кого и къде да заведеш по-напред? Вчера приемахме на събранието бюджета, толкова останаха за дейност. За съжаление, това е най-голямата ни болка“, не скри емоции председателят. Той апелира средствата, които се дават от държавния бюджет за дейност на читалищата, да бъдат съобразени с активността и качеството на готовия продукт, който създават, а „не на калпак“.

Общината помага, но за съжаление и тя е много бедна. Винаги са стояли зад нас и когато могат помагат“, категоричен беше Ламбов. Той изрази благодарност към кмета на общината Божин Божинов, без чиято подкрепа работата на читалището би била още по-трудна.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.  


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43