Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Петрова: Кърджали има всички дадености за развитие на туризма, но трябва да работим заедно

Председателят представи част от идеите си за работата на ресорната комисия в местния парламент

| Интервю
3
Даниела Петрова

Редица идеи обмисля и ще предложи за ефективното изпълнение на Програмата за развитие на туризма в Община Кърджали за 2024 година Даниела Петрова, общински съветник, избрана с листата на партия „Възраждане“ и председател на комисията „Европейски проекти и туризъм“ в местния парламент. Програмата трябва да доведе до повишаване на интереса на българските и чуждестранни туристи към културно-историческото наследство и природните забележителности, намиращи се на територията на общината, а оттам и на приходите от тях.

Основна роля при нейното изпълнение има Консултативният съвет по въпросите на туризма към Община Кърджали. В него участват заинтересовани страни и доброволци, както и водещи организации в сферата на туризма, частния бизнес, браншовите организации и НПО.

Основна цел е устойчивото развитие на туризма в общината и привличане на инвестиции за развитие на този важен сектор.

Даниела Петрова представи някои от идеите си.

По повод подозрения, изказани от бизнесмени, свързани с туризма, че част от бюджета за Програмата ще се използва за изпълнение на предизборни програми и ще се „налеят“ пари за асфалтиране на улици в села, където няма засилен туристически поток, председателят на комисията коментира: „Бюджетът за туризма тази година е в размер на 85 000. Дълбоко се съмнявам, че с това може да се оправят улици. Бюджетът е формиран на база предходната година, събраният данък от туризма“.

Да края на месец май специалисти от общинската администрация ще обходят знакови туристически обекти, след което ще бъде представен доклад за състоянието им.

До края на месец май се очаква и сайтът на общината, в частта туризъм, да бъде актуализиран и с нова визия. Ще има описание на туристическите обекти. На информационните табели ще има QRкодове, които ще насочват към съседни туристически обекти, разказа Петрова. Дори на 80 процента да се изпълни Програмата, би било добре за развитието на туризма в региона, счита тя. По думите ѝ трябва да се търси партньорство със съседните общини и държави.

Председателят на туристическата комисия ще направи предложение да се изработи апликация за мобилните телефони с представяне на културно-историческите паметници и природни забележителности в региона, за да бъдат популяризирани.

Скоро предстои да заработи Посетителския център на Перперикон, припомни Петрова. Тя ще направи предложение да бъде създадено общинско предприятие за управлението на паметника.


По повод изказани предположения, включително от общински съветници, за занижен контрол на постъпленията от входните такси на археологическия комплекс, Петрова каза: „Броят посетители, който се оповестява не следва да се умножава по цената на билета, защото има различен тип посетители. Има деца, които не плащат. Има групи, които ползват намаление. Има хора в неравностойно положение, които също не плащат, така че аз не бих се ангажирала да давам такава оценка (че няма достатъчен контрол, б.р.). Не бих се ангажирала, защото, ако кажем, че има 30 000 посетители, има деца, има групи, има пенсионери, има хора в неравностойно положение и автоматично крайната сума не прави 30 000 по 6“.

Хората не трябва лековерно да приемат всякакви предложения за туристическите обекти, представени в социалните мрежи. Хубаво е да има идеи и да се осъществяват, но е задължително всичко да е на законова база.

Даниела Петрова обясни, че голяма част от недвижимите културни ценности в региона нямат определени статут и граници. Това ограничава инициативите за социализацията и експонирането им, защото не са собственост на общината и тя не може да се разпорежда с тях. Трябва да се извърви законовата процедура и чак тогава общината може да осъществява идеите, поясни Петрова, която е и специалист по право.

Кърджали има всички условия да развива туризма и това трябва да стане и с участието на бизнеса. Трябва постоянно да търсим тяхното мнение, това, от което те имат нужда, дори като човешки ресурс“, подчерта председателят на комисия в местния парламент. Тя припомни, че преди години във филиала на Пловдивския университет в Кърджали се подготвяха кадри в специалност „Туризъм“ и че не би било лошо това да се възроди.

Даниела Петрова изрази надежда общинските съветници от всички политически формации в местния парламент да работят съвместно за осъществяването на Програмата за развитие на туризма, „защото това ще е полезно и за хората, и за бизнеса, и за всички“.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Цветен "Вкусен следобед" с Росица Пейчева!

Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..

публикувано на 28.04.24 в 18:25
Ивайло Атанасов за първи път представи своя творба в Керимовата къща -

Малък празник на изкуството в Керимовата къща

Областният управител Никола Чанев също не скри възхищението си: "37 картини са повече от впечатляващо. Аз се  радвам, че имаме възможност да се насладим на такива прекрасни творби от утвърдени имена,  класици, както и нови дарования.  Искам да пожелая много успех на изложбата и много  закупени картини" Никола Чанев пожела успех..

публикувано на 25.04.24 в 14:58

Ансамбъл "Филип Кутев" представя "Извори" в Кърджали

Държавният фолклорен ансамбъл “Филип Кутев“ ще представи в Кърджали най-мащабния си спектакъл “Извори”, който е част от националното турне на ансамбъла през 2024 година. Събитието ще а на 6юни, от 19 ч., в Театрално - музикален център Кърджали (театъра).   Със специалното участие на “Quarto Quartet”. В новаторския спектакъл участват над 100 певци,..

публикувано на 24.04.24 в 11:57
Група X-R@y за музиката си, инициативата

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следва една рецепта на Росица Генчева за козунак на конци в домашни условия с точни указания за втасването на тестото . Ще чуем и защо хлебарят е добър психолог, мнение на шеф Пеньо Иванов, който също както Генчева е имал множество участия в известното кулинарно предаване на Иван Звездев. Във втората част на предаването, веднага след новините в 17..

публикувано на 21.04.24 в 18:11

Царството на дивите овце - муфлоните, е "Женда" (видео)

Единственото място в Родопите, където се срещат дивите овце - муфлоните, е Държавното ловно стопанство "Женда". Наричат го "Царството на муфлона". Някога в българските земи това е бил един от най-масово срещаните видове, който изчезва вследствие на лов. Преди няколко десетилетия започва възстановяването му. Държавно ловно стопанство "Женда" е..

публикувано на 19.04.24 в 16:56
ГКПП „Рудозем – Ксанти“

Кога ще отвори ГКПП Рудозем-Ксанти?

До края на май, 2024 г. пътят от гръцка страна при ГКПП Рудозем-Ксанти ще бъде звършен. Това прогнозира областният управител на Смолян Захари Сираков в ефира на Радио Кърджали. Той увери, че от българска страна всички процедури са изпълнени за отварянето на пункта и изрази надежда, че поне до средата на тази година "Рудозем-Ксанти" да бъде отворен за..

публикувано на 19.04.24 в 14:52
Мирослав Шопов

Лош път до яз. "Кърджали" тревожи бизнеса

Приоритетно разходване на средствата от бюджета за туризъм за обекти, които са с най-голяма посещаемост препоръчват бизнесмени от бранша. Имат подозрения, че с пари от 85-те хиляди за финансиране на дейности по Програмата за развитие на туризма в община Кърджали ще бъдат асфалтирани селски улици в неатрактивни за туристите села, за да се изпълнят..

публикувано на 17.04.24 в 13:43