Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хор „Българските гласове на Сиатъл“ и „Бански старчета“ гостуват във Варна

БНР Новини
1
Хор „Българските гласове на Сиатъл“
Снимка: Личен архив

Хор „Българските гласове на Сиатъл“ и „Бански старчета“ заедно ще гостуват във Варна с концерт на 5 август от 19:00 ч. на сцена „Раковина“ в Морската градина. В програмата са избрани песни от различни фолклорни области на България. Женският певчески хор от Сиатъл се готви за това участие от близо една година. Някои от изпълненията ще бъдат акапелни, ще звучат няколко солови изпълнения и дуети. За концерта във Варна с българките от Сиатъл идва и американецът Майкъл Лоусън. От една година той изучава мелодиите за акордеон на 12 български народни песни. Другият инструменталист в състава е Милка Босилкова. Въпреки че нито една от певиците в „Българските гласове на Сиатъл“ не е професионален изпълнител, музиколози и фолклористи ги оценяват високо заради автентичното им звучене. Това превръща този хор в съкровище на българската традиционна култура и мисия на Българския културен център в щата Вашингтон е да го съхраним и развиваме, споделя Елка Рускова – съпрезидент на Центъра за българско културно наследство в Сиатъл

Концертът на „Българските гласове на Сиатъл“ и „Бански старчета“ е продукт на дългогодишно познанство и приятелство между основателите на двата хора – Мери Шерхарт и Атанас Янчовичин.

„Бански старчета“ се завърнаха преди месец от фестивала във Велес, Македония, а в годините имат участия в Австрия, Франция, Швейцария и други страни от Европа. През 30-годишната си история като мъжка певческа група, известна в цял свят с двугласното пиринско пеене, старчетата имат 11 албума, от които девет самостоятелни. През последните шест години към тях е създадена и младежка група, в която участват 15 момичета и момчета. Най-младият певец в „Бански старчета“ е на 6 години, а старейшината е на 70. 

Историята:

Любовта към българската народна песен, която, и според двата състава, е най-хубавата в света, е това, което събира една женска певческа група от българи, живеещи в САЩ с музиканти от пиринския край на България. Събира ги и една американка, която повече от 30 години не спира да проучва българския фолклор. Тя се казва Мери Шерхарт.

Мери Шерхарт (с тамбурата)Мери Шерхарт се влюбва в българската традиционна култура през 1970 г., когато слуша концерт на ансамбъл „Коледа“ в Сиатъл. Обикнах тази жизненост, прекрасните ви костюми и музиката, която разказва истории, споделя диригентът на хор „Българските гласове на Сиатъл“. Завършила етномузикология и изкуства, през годините дирижира един смесен хор от българи и американци и един босненски певчески състав. Впоследствие открива точното време и хората, с които да създаде чисто женски хор, съставен от непрофесионални певици. 42 певици, които да израстват заедно, като  проучват и преживяват всяка песен и вървят по общ път. Този на българската общност в Сиатъл, щата Вашингтон. За участие в концерта във Варна ще пристигне по-голямата част от състава на „Българските гласове на Сиатъл“.

Мери идва в България за първи път като турист през 1975 г. През 1980 г. се връща отново и в продължение на няколко месеца изучава българския фолклор чрез опита на два състава от двата края на България – Варна и Банско. Това са ансамбъл „Варна“ от времето на Атанас Илиев и мъжката фолклорна група на ненадминатия Иван Мацурев.

Фото импресия за женски хор „Българските гласове на Сиатъл“ с диригент Мери Шерхарт, може да видите тук: https://vimeo.com/169462902

Хорът е програма на Центъра за българско културно наследство в Сиатъл, САЩ, http://seattle-bg.org/

Програмата на хор „Българските гласове на Сиатъл“ във Варна:

4 август(четвъртък): Изпълнение на хора в гала концерта за закриването на 25-тия Международен фолклорен фестивал (Летен театър, 21:00 ч.)

5 август(петък): Посещение и фолклорна програма в село Солник (дневна програма)

5 август(петък): Концерт на хор „Българските гласове на Сиатъл“ съвместно с „Бански Старчета“, сцена „Раковина“ в Морската градина / 19:00 ч.

6 август(събота): Среща с Женски народен хор „Цветница“ с диригент Атанас Илиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

НА СВЕТЛО на 15 май с Валерия Василева

Опитахме да уловим атмосферата във варненските училища в навечерието на абитуриентските балове. Кметът Благомир Коцев поиска Община Варна, пътните фирми и ВиК заедно да спрат заедно хаоса, произтичащ от градските ремонти. Акцентите от обсъжданията днес в ПК „Туризъм, търговия и рекламна дейност“ и ПК „Транспорт“ към ОбС – Варна...

публикувано на 15.05.24 в 13:20
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН, 15 май

На прага на летния сезон проверяваме състоянието на плажната ивица в местност "Кабакум" във Варна. Какво е състоянието и на инфраструктурата на първа линия дни преди откриването на сезона?  Мегапроект за добив на газ в румънски води застрашава живота в Черно море. Разговор с Мартин Томов, асистент координатор на „Живо Черно море“ към..

публикувано на 15.05.24 в 05:54

Радио Варна на 90 - епизод 3

В третото предаване от новата поредица, която започнахме по повод годишнината, говорим за програмата на Радио Варна през 30-те години на миналия век, когато се оформя нейната специфика. Започват да се изнасят много сказки на различни теми, подготвени и представени от учители, лекари, журналисти, хора с познания и разнообразни интереси. Сред..

публикувано на 14.05.24 в 14:25

НОВИЯТ ДЕН на 14 май с Мариела Димитрова

Безплатно изследване на гликиран хемоглобин при хора със захарен диабет организира варненската Военноморска болница, от 13 до 30 май. Защо е важен гликирания хемоглобин за контрол на захарния диабет и как можем да се опазим от това социално значимо заболяване, при все по-масовото му разпространение? Ще чуем в 8.10 часа от д-р Пламена Кабакчиева,..

публикувано на 14.05.24 в 06:25

На 13 май в "От другата страна" по Радио Варна

На 13 май в "От другата страна" по Радио Варна Специално интервю с Alex Staropoli (RHAPSODY OF FIRE). Представяне нановия сингъл на ALI "The List" – разговор с Алан Абдала. В "Мазето на Вакашински" – Емил Сапаревски ("Corvus Records") и Ясен Вакашински представят dark jazz/ambient проекта WAVESHARD. Разговор с Явор Цанев ("Gaiana Book&Art..

публикувано на 13.05.24 в 14:25
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в понеделник, 13 май

Предстоят изпитите за Национално външно оценяване за учениците, завършващи 4-ти и 10-ти клас. Изпитът е веднъж, но служи като ориентир за базата натрупани знания за периода на цялата учебна година. Важни са учебниците, по които се учи. Разговор по темата с Весела Михайлова, автор на учебниците по български език и литература към издателство..

публикувано на 13.05.24 в 13:51

В „Гравитация нула“ на 10 май

„Гравитация нула“ – 10 май 2024 година с Мартин Николов. -   Две номинации за наградата „Аскеер“ за актьори от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна - гости в студиото Константин Соколов и Недялко Стефанов; -   Виолета Тончева с журналистическата награда "Златният тризъбец"; -   Марио Хосен за любовта към..

публикувано на 10.05.24 в 12:48