Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скален пясък или когато дисторшънът се превръща в акустика

Акустичен рок концерт ще постави началото на 27-ия международен музикален фестивал „Откритие“. Това не е случайно, защото през годините в прогармата на този вероятно най-стар, оцелял през годините български фест са участвали и много рок музиканти. Първият победител в конкурсната програма на феста е Господин Господинов – вокалист на рок групата „Луд гидия“, а по-късно и на група „Stain“, а във второто издание на „Откритие“ през 1993 г. се насладихме на прекрасния концерт на легендите Георги Минчев и Петър Гюзелев. Тук са представяни проекти на Кирил Маричков, група „Атлас“, "Конкурент", Буги Барабата, Джон Лотън, звездата на Хърватия Дино, италианците от група „Ла Крика“, украинците „Кис, лав, секс“ и мн. други български и чужди рок изпълнители...

На 11 май в Концертното студио на Радио Варна са поканени три рок групи. Те ще изпълнят изцяло авторски композиции от своя репертоар с акустични инструменти. Концертът ще бъде записан, а след това – излъчен в програмите на Българското национално радио.

Снимка

Рок групата „Ренегат“ е сред гостите на акустичното рок събитие. Групата е основана от Стойо Попов и Константин Кацаров. Към тях се присъединява и Тони Караатанасов. Първият им голям хит е песента „Сам“. По-късно към бандата се присъединяват Веселин Тачев и Иван Гайдаров. В този състав записват и албума „Сам“ през 2001 г., а на следващата година е и първото им участие. То е пред НДК. През 2003 г. групата издава втория си албум – „Леден свят“. Заснети са клипове към едноименната песен и към песента „Всичко свърши“. „Ренегат“ обновяват състава си, след като от разпадналата се група „Параграф22“ се присъединяват Петър Маринов – Валжан, Васил Аврейски и Димитър Клюнков. Заедно с Пловдивския драматичен театър групата създава рок спектакъла „Каре“, издаден в ограничен тираж. В края на 2003 г. изнасят самостоятелен концерт в Сърбия. През май 2004 г. „Ренегат“ организират благотворителен концерт в Античния театър в Пловдив. В края на годината са на една сцена с „Ахат“, „Сигнал“, „БГ Рок“ и „Атлантик“ в Зала „Христо Ботев“.

Започват записите и по новия албум „Рокофобия“. Гост-музиканти са Звездомир Керемидчиев, Весела Бонева, Петър Бошнаков и Тони Караатанасов. Записите за завършени през декември 2004 г. и албумът е представен в пловдивския клуб „Мармалад“. Песента на групата „Руска рулетка“ става саундтрак към едноименното предаване по БНТ1. На следващата година „Ренегат“ участват на фестивала в Зайчар, Сърбия, а също така и на фестивал в Летния театър на Пловдив заедно със „Сигнал“ и „Щурците“. През май 2007 г. групата участва на фестивала „Цвете за Гошо“, а в края на годината е издаден албумът им „Инсомния“. Групата тръгва на национално турне, а гости са Звездомир Керемидчиев, Силвия Кацарова и Ани Лозанова.

В средата на 2008 г. групата записва кавър-албума „Не умирай“, съдържащ български рок хитове в нов аранжимент. През 2009 г. „Ренегат“ изнасят концерти из цялата страна, промотирайки албума. През 2011 г. започват записите по новия албум на бандата, като са поканени и много гост-музиканти. Албумът излиза през март 2012 г. и е озаглавен „Ренегат 2012“. След записите му китаристът Стойо Попов напуска и е заменен от Дилян Обретенов. Така от оригиналния състав остава само вокалът Константин Кацаров.

Последният албум на трупата е от 2014 г. и е озаглавен „ТИМ“.

Снимка

Рок група „Headmaster” е създадена през 2011 г. Музикалният стил на групата е Hard&Heavy rock, предимно авторска музика, изпълнена на български език. В момента групата работи върху първия си албум.

Групата е участвала в конкурса на Милена Славова „Силата на рока“ през 2012 г. и 2016 г. Има много благотворителни концерти и клубни изяви. Свирила е с група „Б.Т.Р.“ ,група „Конкурент“ и на една сцена с „Легендите“.

„Headmaster” беше представена в Радио ZROCK, в предаването „Гараж” с водещ Гурко.

Техни композиции са звучали в БНР.

Членове на групата са:

Димитър Милев – китара и вокали;

Иван Андреев – китара;

Андрей Андреев – вокали;

Диян Коев – бас китара и вокали;

Димитър Димитров – ударни инструменти и вокали.

Снимка

„Painout е рок група от Варна. Групата е създадена от Андон Донев, Николай Божилов, Едмон Мардиросян и Красимир Милчев през лятото на 2011 г., като основната идея на музикантите е да се занимават с авторска музика, експериментирайки със стилове, близки и производни на рока и метъла. През есента на същата година към бандата се включва и вокалистът Живко Иванов, което оформя облика на „Painout“ като проект с преобладаващи елементи на прогресив и алтернатив рок.

„Painout“ дебютират на варненска сцена на 3 ноември 2012 г. и от този ден са чест гост във всички варненски клубове. Близо година по-късно, през септември 2013-та, „Painout“ заснемат два официални лайв видеоклипа, а през есента на същата година отбелязват и първо телевизионно участие в предаването „България днес“ по БНТ2. На 16 ноември 2013 г. групата дели една сцена с полската построк формация „Keira is You“.

Последният месец на 2013 г. носи дебют и в ефира на Радио Варна, където „Painout“ гостуват в предаването „От другата страна“ с водещ Мартин Николов. Сътрудничеството с Радио Варна продължава и на 17 март 2014 г. групата изнася едночасов концерт на живо в ефир.

През лятото на 2014 г. групата започва да записите на дебютния си албум в „Студио 33“ – Варна. Процесът обаче се проточва до октомври месец и след записите вокалистът Живко Иванов заминава зад граница, а останалите се заемат да довършат миксирането и мастерирането на албума. В крайна сметка едноименния дебют „Painout“ вижда бял свят на 8 юни 2015 г. и съдържа 10 парчета и един бонус трак. Заради липсата на певец обаче групата не успява да го представи по-активно на живо.

„Painout“ решават китаристът Андон Донев да поеме и основните вокални задължения. Междувременно басисът Едмон Мардиросян е заместен от Иван Русев.

След известна подготовка „Painout“ възстановяват концертната си дейност през ноември 2016 г., а през пролетта на 2017 г. започват записи на ново EP с актуален материал.

Група „Painout“ е в състав:

Андон Донев – вокали, бек вокали и китара;

Николай Божилов – китара и бек вокали;

Иван Русев – бас китара и бек вокали;

Красимир Милчев – ударни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 05.05.24 в 09:40

Детският танцов театър "Дея" и посланията му

„Чарли и шоколадовата фабрика“, „Алиса в страната на чудесата“, „Седем“, „Хотел Трансилвания“ са само част от заглавията на Музикален танцов театър „Дея“ в Добрич. На сцената малките танцьори и актьори пресъздават множество персонажи, но винаги говорят чрез силата на музиката, танца и театралното изкуство за любов, надежда и доброта. Своите съкровени..

публикувано на 04.05.24 в 09:05

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов. Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност - едно от най-ярките си лица. Творец на категоричния жест и изказ, Венци Антонов ще остане в сърцата ни със силата на своя дух и своите произведения, пишат за колегата си от Градската художествена галерия..

публикувано на 02.05.24 в 16:54

Писателят Атанас Стойчев за последните си книги

Писателят Атанас Стойчев се появява отново на сцената на Радио Варна и пред /по/читателите на неговото творчество с двете си последни книги: „Любов до повръщане“ / 2021/ и „Още една натрапница“ /2023/. Доколко невинни са фантазиите на автора, както той сам ги определя, читателите ще решат сами, но че е „наблюдателен и прозорлив събеседник“, по думите..

публикувано на 02.05.24 в 15:54

"Свободата води народа" е отново в Лувъра

Посетителите на Лувъра в Париж ще могат да открият истинските цветове на картината "Свободата води народа" на Йожен Дьолакроа след реставрацията й, която продължи повече от шест месеца, предаде АФП. Творбата, смяната за шедьовър на живописта, беше пожълтяла от натрупалите се в продължение на десетилетия слоеве лак и мръсотия. Картината, на..

публикувано на 01.05.24 в 15:44
Аладжа манастир

Само два музейни обекта във Варна работят днес

Днес, 1 май, както и в останалите празнични дни покрай Великден (от 3 до 6 май), отворени за посещение ще са само два музейни обекта във Варна , съобщават от Регионалния исторически музей във Варна. На днешния празник можете да посетите единствено "Аладжа манастир" и "Побити камъни" , а на 24 май, освен тях, отворен ще е и Музеят на Възраждането...

публикувано на 01.05.24 в 06:59

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще звучи в ефира на Радио Варна

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще се излъчи на 2 май от 12:30 часа в ефира Радио Варна. В програмата  групата изпълнява музика от първите им два албума „В този ред на мисли“ и „Причини“, аранжирана за биг бенд. SoulBmoll е една от най-успешните банди на българската сцена през последните  години. Музикантите са млади, амбициозни,..

публикувано на 30.04.24 в 23:34