Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата проверява имотите на Ангелкова и Жаблянов

Прокуратурата е наредила на Антикорупционната комисия да провери как са купили жилищата си министърът на туризма Николина Ангелкова и депутатът от БСП Валери Жаблянов. Сигналът срещу Ангелкова е от Валери Симеонов и депутати от НФСБ, а за Жаблянов -  по публикация на 24 часа

Междувременно, от Антикорупционната комисия обявиха, без да съобщават конкретно име, че работят по сигнал срещу приближено  до политически лидер лице.

По разпореджадане на прокуратурата Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество ще проверява имотното състояние на министъра на туризма Николина Ангелкова и на депутата от БСП Валери Жаблянов. Проверката срещу Ангелкова е по сигнал от депутата Валери Симеонов, а срещу Жаблянов - от сайта за журналистически разследвания "Биволъ".

На Антикорупционната комисия е възложено  да събере информация за имотите на двамата - евентуално бивши собственици, актуално състояние на дружеството - продавач, продажна цена, дължими данъци и такси, и произход на средствата за покупката. Обяснения ще се снемат от всеки купувач, от лицата, представляващи дружеството - продавач, включително и  за предишни отношения и познанства между тях . От Ангелкова и Жаблянов ще се  поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, а  ако откажат -  ще бъде свалена по реда на Закона за кредитните институции. 

Малко преди да стане ясно, че кръгът на проверяваните по Апартаментгейт се разширява, от Антикорупционната комисия се оплакаха, че са обект на атака от "двама олигарси и една политическа партия, за което има 2 200 000 000 причини". Проверяваното от тях лице, освен като приближено до партиен лидер, е описано и като  "висш държавен служител, който, възползвайки се от служебното си положение, се е облагодетелствал неправомерно". Не става ясно дали е бивш или настоящ държавен служител, но става ясно, че е организирал изборите на определена политическа партия и че се  проверява и затова, че до него е достигала информация за вътрешен за Антикоруционната комисия човек. .Материалите за изнасяне на информация са предадени на прокуратурата, допълват от Антикорупционната комисия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Младежи откраднаха кутия за дарения от магазин във Варна

22-годишна варненка и мъж на 24 години са задържани вчера в ареста на Трето Районно управление на полицията във Варна.  Двамата, в екип, са посегнали на кутия за дарения, която била поставена в магазин на голяма верига за електроуреди.  Светкавичните действия на униформените довели до залавяне на крадците, след като бил подаден сигнал от търговския..

публикувано на 16.05.24 в 09:52

Район "Приморски" с график на терените за косене на тревните площи

Заради зачестили запитвания и сигнали за коситбата на тревните площи, от район "Приморски" във Варна ще публикуват ежеседмичен график на терените, които са окосени, и предстои да се окосят.  Над 1 200 дка са терените в района, за които предстои коситба.  От началото на април се косят и обработват паркове, разделителни ивици на булеварди и улици,..

публикувано на 16.05.24 в 09:44

ВОН-КНСБ: Обявеният на 20 май протест ще се проведе

Обявеният за 20 май протест, организиран от Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ, ще се проведе. Това обобщиха в позиция от синдиката. В становището се посочва, че състоялите се вчера срещи не са били организаторите на протеста. "Обявеният резултат - 39 млн. лв. за академичния състав и 12 млн. лв. за неакадемичния,..

публикувано на 16.05.24 в 09:19

Задръстване от Траката до Евксиноград

Колона от коли се е образувала в момента по бул. "Княз Борис Първи", видя репортер на Радио Варна. Задръстването е от местността Траката до Евксиноград.  По-рано днес жители на Траката излязоха на протест   заради окаяното състояние на улиците в района и изразиха недоволството си на кръговото кръстовище на бул. "Княз Борис I" и ул. "Арх. Манол..

публикувано на 16.05.24 в 08:02

Жители на варненската местност Траката излязоха на протест

Жители на Траката излязоха на протест рано тази сутрин заради окаяното състояние на улиците в района. Хората са възмутени от това, че на места е почти невъзможно да се преминава и че улиците се нуждаят от спешен ремонт. Те изразиха недоволството си на кръговото кръстовище на бул. "Княз Борис I" и ул. "Арх. Манол Йорданов". Кръстовището беше..

публикувано на 16.05.24 в 07:40

Директорът на автогарата: Пътникопотокът всяка година намалява

Новата автогара на Варна ще заработи най-вероятно от 1-ви юли. Причината за неколкократната смяна на датата на откриването е забавянето на довършителните дейности. Това каза за Радио Варна директорът на транспортното съоръжение Веселин Михайлов. Припомняме, че по план сградата трябваше да заработи в края на м.г.  Новата сграда ще е с по-малко..

публикувано на 16.05.24 в 06:35
Морска градина, Варна

Предимно слънчево време

Преди обед ще преобладава слънчево време. По-значителни увеличения на облачността, но без валежи, ще има следобед. Вятърът ще се обърне от изток-югоизток, ще е слаб, следобед до умерен. Максимални температури между 15° и 20°, за Варна около 17°. Вълнение на морето 2, следобед 2-3 бала. Температура на морската вода между 15° и 17°. Изгрев на..

публикувано на 16.05.24 в 06:01