Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предраг Иванович квартет - пионери в европейския вокален джаз!

| обновено на 10.02.20 в 17:52

За втора поредна година в рубриката "Акапела с Крис и Кос" посвещаваме януарските дни на "прародителите" на акапелното пеене, а именно на вокалните групи в джаза от средата на миналия век. И ако очаквате да чуете (съвсем логично!) някой американски ансамбъл, сега ще ви изненадаме. Звездите в рубриката ни този път са вълшебните гласове на югославския Предраг Иванович квартет

Vokalni kvartet Predraga IvanovićaМара Янкович (сопран), Александра Иванович (алт), Велимир Бата Сенич (тенор) и Предраг Иванович (бас, ръководител и аранжор) поемат по трудния, но сладък път към съвършенството във вокалната хармония в средата на 50-те години на миналия век. И макар обстановката да не е напълно благоприятна за такъв тип проект, повлиян силно от западната култура, квартетът бързо печели признанието на публиката не само в тогавашна Югославия, но и в цяла Европа.
Предраг Иванович и неговите колеги са истински пионери във вокалния джаз. С новата за тогава техника на наслагване в звукозаписа, както и със своите оригинални идеи, те успяват да пресъздадат популярни джаз стандарти и пиеси, оригинално написани за биг бенд, в новаторски вокални изпълнения, при това с оригинални поетични текстове на сръбски. Многобройни са сътрудничествата им с Биг бенда на Белградското радио и телевизия, който често акомпанира на квартета. Голяма част от записите им са събрани и ремастерирани в сборен албум от 1995, близо 30 години след края на тяхното съществуване. Няколко от тях ви предлагаме и сега. 

В звуковия файл може да чуете разговора и песните. Приятно слушане! 

"Акапела с Крис и Кос" е седмична рубрика на Кристиян Неделчев и Константин Бейков, която се излъчва в предаването "Джем сешън"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Напусна ни режисьорът Злати Златев, дългогодишен директор на Кукления театър във Варна

На 84-годишна възраст ни напусна режисьорът Злати Златев, оставил дълбока следа в историята на българското куклено изкуство, дългогодишен директор на Държавен куклен театър - Варна. Тъжната вест съобщиха негови колеги.  "Благодарни сме за щастливите години, в които бяхме заедно – години на творчески успехи и незабравимо приятелство! Винаги ще го помним..

публикувано на 15.05.24 в 16:45
Дамите от Господиново с характерните за региона ваяшки носии

Предстои фолклорният събор в село Дюлино

Ежегодният Събор в Дюлино ще се проведе на 18 май 2024 година от 10:00 часа . През целия ден ще звучи българска народна музика и ще се изпълняват песни на живо. Гостите ще имат възможност да се научат на традиционни български хора, да се насладят на вкусни ястия, приготвени по стари рецепти от Дюлино. Вечерта ще продължи до късни..

публикувано на 15.05.24 в 09:10

Постоянна експозиция "Нумизматика" откриват в Археологическия музей във Варна

Експозицията "Нумизматика" отваря врати в Археологическия музей във Варна от 16 часа на 17 май.  Нумизматичната сбирка на Регионалния исторически музей е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.  В новата експозиция могат да се видят..

публикувано на 14.05.24 в 16:00

Атанас Стойчев представи новите си книги в Арт салона на Радио Варна

В началото на май писателят Атанас Стойчев се появи на сцената на Радио Варна пред /по/читателите на неговото творчество, за да представи двете си последни книги:  „Любов до повръщане“  / 2021/ и  „Още една натрапница“  /2023/. Доколко невинни са фантазиите на автора, както той сам ги определя, читателите ще решат сами, но че е „наблюдателен и..

публикувано на 14.05.24 в 12:42

Нощ на музеите във Военноморския музей и парк-музей "Владислав Варненчик" (програма)

С вход свободен и специална програма от 18 до 22 часа Военноморският музей се включва в Европейската инициатива „Нощ на музеите“. Наред с постоянната вътрешна и външна експозиция посетителите ще могат да разгледат и най-новата изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“, в която са представени икони, рисувани през XVIII и XIX век,..

публикувано на 14.05.24 в 12:18

Евгени Черепов представя "Извън обхват" във Варна

Евгени Черепов гостува на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна (Основна сграда) от 18 часа днес , за да представи новата си книга "Извън обхват".  "Извън обхват“ е роман за стоенето встрани от глобалното ускорeние; за невъзможността паузите на живота да се превърнат във вечно бягство; за общуването между поколения, далечни по разбиранията..

публикувано на 14.05.24 в 10:55

Възрожденски икони от Добруджа гостуват в Музея на религиите в Стара Загора

Регионалният исторически музей в Добрич ще гостува в Музея на религиите в Стара Загора за Нощта на музеите с част от уникалната си колекция „Възрожденски икони от Добруджа”. Гостуващата изложба е в града на липите по покана на РИМ-Стара Загора. Колекцията включва 209 творби, образци на възрожденската иконопис. Те са дело на майстори зографи,..

публикувано на 14.05.24 в 10:31