Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Британската лира поскъпна

британска лира;паунд;стерлинг

След като известно време се колеба, британската лира поскъпна след изненадващата оставка на министъра на финансите Саджид Джавид, предаде Франс прес.

Към 12.40 часа по Гринуич (14.40 ч. българско време) стойността на лирата спрямо щатския долар нарасна с 0,65 на сто до 1,3043 долара и с 0,75 на сто спрямо еврото до 83,27 пенса за едно евро - най-високото равнище от средата на декември след избирането на Борис Джонсън.

Пазарът очаква правителствените промени да доведат до повече разходи, по-малко драстични икономии и по-силен растеж, месец преди представянето на бюджета, отбеляза Нийл Уилсън, анализатор в Markets.com.

Джавид подаде останка днес в контекста на първите промени в кабинета на Борис Джонсън след Брекзит. На негово място беше назначен Риши Сунак, първи заместник на финансовия министър с ресор "държавни разходи". Според информиран източник премиерът поискал от министъра на финансите да уволни всичките си специални съветници и те да бъдат заменени от съветници на "Даунинг стрийт".

Според анализатора от Кепитъл икономикс (Capital Economics) Пол Дейлс "това е завършекът на множество противопоставяния поради очевидното нежелание на Джавид да увеличи съществено държавните заеми, намалявайки данъците и/или увеличавайки разходите и инвестициите". / БТА

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пореден призив за кръводаряване

Прокурори, следователи и съдебни служители от Апелативната, Окръжната и Районната прокуратура във Варна подкрепят призива на Прокуратурата на Република България за участие в кръводарителска акция в помощ на нуждаещите сe. Te ще се включат в даряването на кръв за лечебните заведения във Варна, като решението за участие на всеки е лично и..

публикувано на 02.04.20 в 16:32

Организират виртуални дни на кандидат-студента

В извънредната ситуация университетите у нас също адаптираха кандидатстудентската си практика така, че зрелостниците да кандидатстват дистанционно и навреме и търсят връзка с гимназиите, за да информират за възможностите.       Гимназията с преподаване на чужди езици „Йоан Екзарх“ във Варна организира виртуален форум „Дни на кандидат-студента“ в..

публикувано на 02.04.20 в 15:49

Възстановяват суми за превоз с камиони или автобуси с екогориво

Собствениците или ползвателите на камиони и автобуси, които се движат единствено с алтернативно гориво - метан, природен или био газ, биетанол и др., могат да възстановяват половината от сумите, платени за тол такси. Потребителите могат да се запознаят с утвърдената процедура, която се намира на сайта на Агенция "Пътна инфраструктура" www.api.bg,..

публикувано на 02.04.20 в 15:28

"Закрила на детето" с онлайн проверки

Държавната агенция за закрила на детето обнови мерките за контрол за спазване на правата на детето и стартира извършването на дистанционни онлайн проверки. Това засяга проверките във всички училища, детски градини и ясли, центрове за подкрепа за личностно развитие, лечебни заведения, дирекции „Социално подпомагане“..

публикувано на 02.04.20 в 14:52

Съдебни служители и прокурори от Варна и Шумен дариха близо 10 хиляди лева на местни болници

300 000 лв. достигнаха даренията от прокурори, следователи и съдебни служители за болниците, в които се лекуват пациенти с коронавирус. Само за последните три дни са събрани нови 80 000 лв. Общо близо 10 000 лв. са дарили прокурорите и съдебните служители от Окръжна и Районна прокуратура – Варна,..

публикувано на 02.04.20 в 14:21

Безплатни консулации с терапевти онлайн или по телефона

Центърът за детско развитие "Малки чудеса" към Фондация "Нашите недоносени деца" обявява всички консултации със своите терапевти (логопеди, психолози, ерготерапевти и специални педагози) за безплатни за децата и родителите в цялата страна. Консултациите се провеждат дистанционно, посредством Вайбър, Скайп или по телефон и целят да подкрепят..

публикувано на 02.04.20 в 13:56

Мащабна разпродажба организира Килим World

Килим World също обяви извънредно положение! АБСОЛЮТНА ЛИКВИДАЦИЯ във Варна. Всички килими намалени до -90%! Последен ден от ликвидацията 12.04 Aqua Center Varna, ул. Атанас Москов 3 или kilimworld.bg Както вече знаете, най-големият вносител на истински ръчно връзвани килими гостува във Варна, за да разпродаде уникална колекция от..

обновено на 02.04.20 в 13:37