Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци във Варна ще помагат на възрастни хора, пуснаха допълнителен телефон за записване

| обновено на 17.03.20 в 10:12

Община Варна е готова с организиране на доброволци, които да помагат на възрастни самотни хора и трудноподвижни лица за доставка на храна и лекарства.

Информация и записване може да бъде извършено на телефон 052-985-099, мобилен – 0889 911 791, които ще бъдат активирани от днес, 17 март.

Поради големия брой обаждания, е активен още един телефон за записване на доброволци - 052 820 748. Адресът е: Информационно-обучителен център в кв.“Чайка“. Остават активни и другите два телефона, уточниха от Община Варна.

Това е част от нова заповед на кмета Иван Портних, в която е указано да бъдат предприети и следните допълнителни мерки, с цел ограничаване разпространението на коронавируса:


· Дирекция „Здравеопазване и звено „Общинска полиция“ да осигурят екипи за противоепидемиологичен контрол и недопускане струпването на хора на територията на автогарата и жп гарата;

· Препоръчва се на „ВиК Варна“ да преустанови плановите ремонти;

· Да се предприемат действия от „Градски транспорт“ ЕАД за недопускане на струпване на хора в пунктовете за издаване на карти.

· Да се преустанови режима на платено паркиране в „Синя зона“;

· Да се дезинфекцират всички детски и спортни площадки и да се поставят информационни табели за ограничаване на достъпа до тях;

· До 17.03.2020 г. включително районните кметове и кметове на населени места в Община Варна да инструктират домоуправителите за осигуряване на ежедневна дезинфекция на общите части на жилищните сгради, в това чисто брави на входни врати, асансьори, парапети. Да не се провеждат общи събрания от домоуправителите до второ нареждане;

· Кметовете на райони и кметства да организират екипи за проверка на всички търговски обекти за спазване на санитарно-хигиенните изисквания – дезинфекция на врати, дръжки, колички, кошници, витрини, както и за струпване на хора. При констатирани нарушения незабавно да сигнализират РЗИ и ОД на МВР- Варна. Ежедневно дао 16 ч. да се изготвя писмен доклад за резултатите от проверката, който да се предоставя на общинския кризисен щаб с поименно посочване на проверените обекти.

· Екипите на „Общинска полиция“ да подпомагат РЗИ-Варна и ОД на МВР при осъществяване на проверките на граждани, поставени под карантина.

· Да се предприемат действия за преминаване на светофарите на автоматичен режим за пешеходци.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бум на пътуванията за Великден

Един милион българи стягат куфарите и тръгват на път следващата седмица. Туроператорите отчитат бум на пътуванията заради многото почивни дни около Великден и Гергьовден , съобщи NOVA . Курортите са готови да посрещнат стотици хиляди туристи за почивните дни. По-голяма част от почиващите избират Черноморието, макар че все още е хладно за..

публикувано на 28.04.24 в 16:05

"Писанкарство" в Морската градина на Варна

Украинската майсторка на изкуството на украинския народ „писанкарство" Олена Немкова, която от две години живее във Варна, показа уменията си по време на работилници на писанкарство, организирани по проект „Крила за нашите деца“, с подкрепата на УНЦЕФ и фондация „Адра“. В Морската градина жени и деца от Украйна и България споделяха своя опит..

публикувано на 28.04.24 в 15:02
Председателката на ЦИК Камелия Нейкова

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота

Другата седмица ще има яснота за машините и софтуера за вота "две в едно"  – за Народно събрание и за европарламент. Това заяви  председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова . Тя посочи, че обществената поръчка е на финален етап, а документи за участие е подала само  "Сиела Норма" . Нейкова заяви, че има уверението на..

публикувано на 28.04.24 в 15:00

Литургията на Цветница във варненската катедрала

Десетки варненци и гости на града дойдоха в катедралния храм „Успение Богородично“във Варна, където архиерейска света литургия отслужи Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Сред присъстващите на боогослужението имаше много именици, а негово Високопреосвещенство митрополит Йоан поздрави всички присъстващи с празника и..

публикувано на 28.04.24 в 13:56

Илон Мъск проведе преговори в Китай

Технологичният милиардер и главен изпълнителен директор на „Тесла“ Илон Мъск беше в Китай за разговори в неделя, това е второто му пътуване за по-малко от година до най-големия пазар за електрически превозни средства в света. Китайският държавен телевизионен оператор CCTV каза, че Мъск - един от най-богатите хора в света - е провел среща с..

публикувано на 28.04.24 в 13:13
Традиционното албанско ястие тав коси – агнешко с кисело мляко и ориз. Снимка: Васко Василев-Базилио

Около 30 лв./кг. струва агнешкото на пазара, от производител е по 10 лв./кг.

От 17 лв. до 28 лв./кг. струва агнешкото за Великден на най-стария пазар у нас - Женския пазар в столицата, предаде  БГНЕС. Само седмица преди Великден цените са следните: Шилешкото без кости е на цена от 17 лв./кг, агнешката плешка е на цена от 23,99/кг.,..

публикувано на 28.04.24 в 12:43

Хърватия търси пенсионери за работа

В Хърватия се появяват все повече се появяват, които предлагат работа само на пенсионери, което показва, че работодателите имат голяма нужда от тази категория жители, предаде N1. По принцип от 2019 г. пенсионерите могат да работят на непълен работен ден, 20 часа седмично, заедно с пълния размер на..

публикувано на 28.04.24 в 12:23