Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Polina и Тино са част от Нощ на литературата 2021 във Варна

Десетото издание ще се проведе на 12 май в две открити читателски пространства в града

В пролетната вечер на 12 май ще се проведе десетото издание на Нощ на литературата – Варна 2021, което, поради желанието на организаторите да предоставят оптимален комфорт с грижа за здравето на всички участници и посетители, ще се проведе в две открити читателски пространства във Варна. Само тази година текстовете ще се четат еднократно, но четенията в двете локации няма да се застъпят по време, така че присъстващите ще могат да чуят всеки един от четците.

Това издание е различно и по още една линия – освен литература, ще има и музика на живо. В новата сграда на Кубо - Рибарски плаж варненската певица Polina ще представи своя музика в компанията на китариста Чавдар Гочев. Заедно с музиката след всяко от четенията от Франция, Полша и Северна Македония Polina ще прочете откъс от романа „Суинг тайм“ ("Време за суинг") на британската писателка от ямайски произход Зейди Смит. Тино – друг изявен варненски изпълнител, тази година също е част от четците на Нощта на литературата във Варна. В същото пространство младият музикант с зашеметяващ тембър ще чете поезия от стихосбирката „Преображения“ на северномакедонския писател Владимир Мартиновски. Polina и Тино бяха гости в предаването Улица „Събота”, за да разкажат повече за участието си в Нощта, и не само – те споделиха любопитни подробности от процеса по писане на текст за песен, какво обичат да четат, за пеенето на български и на английски, и за новата музика, която предстои да излезе съвсем скоро:


Нощ на литературата е събитие, което се случва по едно и също време в различни европейски градове. Представят се откъси от съвременни европейски писатели, а подборът се осъществява от културните институти и посолствата на европейските държави в България и включва наскоро преведени и издадени текстове от техни национални автори. Текстовете се четат в превод и оригинал от български актьори, журналисти, дипломати, музиканти, художници и местни чужденци в завладяващата атмосфера на любими или доскоро неподозирани пространства на града.

Програмата във Варна:

Държавен куклен театър Варна | Лятна сцена | 18:00 - 20:00 ч.

Литература в превод и оригинал:

ИТАЛИЯ на български и италиански
ИСПАНИЯ на български и испански
БЪЛГАРИЯ на български и испански
БЪЛГАРИЯ – български писатели на живо: ДОНИКА КИРОВА и БИЛЯНА ТОДОРОВА
ПОРТУГАЛИЯ на български и португалски

Кубо – Рибарски плаж (нова сграда) | Крайбрежна алея | 20:30 - 22:30 ч.

Литература и музика на живо:
Певицата Polina в компанията на музиканта Чавдар Гочев

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ на български
ПОЛША на български
ФРАНЦИЯ на български
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ на български

(подробно за програмата – във фейсбук събитието)

Организатори на Нощта на литературата за Варна са Дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна и Младежка фондация „Аморфа“ в партньорство с читателските пространства.

Нощ на литературата в България е инициатива на посолствата и културните институти на държавите-членки на Европейския съюз от мрежата EUNIC и Фондация „Детски книги“, които заедно с издателствата и преводачите подбират представените чрез откъси литературни произведения.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Напусна ни режисьорът Злати Златев, дългогодишен директор на Кукления театър във Варна

На 84-годишна възраст ни напусна режисьорът Злати Златев, оставил дълбока следа в историята на българското куклено изкуство, дългогодишен директор на Държавен куклен театър - Варна. Тъжната вест съобщиха негови колеги.  "Благодарни сме за щастливите години, в които бяхме заедно – години на творчески успехи и незабравимо приятелство! Винаги ще го помним..

публикувано на 15.05.24 в 16:45
Дамите от Господиново с характерните за региона ваяшки носии

Предстои фолклорният събор в село Дюлино

Ежегодният Събор в Дюлино ще се проведе на 18 май 2024 година от 10:00 часа . През целия ден ще звучи българска народна музика и ще се изпълняват песни на живо. Гостите ще имат възможност да се научат на традиционни български хора, да се насладят на вкусни ястия, приготвени по стари рецепти от Дюлино. Вечерта ще продължи до късни..

публикувано на 15.05.24 в 09:10

Постоянна експозиция "Нумизматика" откриват в Археологическия музей във Варна

Експозицията "Нумизматика" отваря врати в Археологическия музей във Варна от 16 часа на 17 май.  Нумизматичната сбирка на Регионалния исторически музей е формирана в продължение на над 120 години и съдържа тематични колекции, съкровища и монетни комплекси, намерени по време на археологически разкопки.  В новата експозиция могат да се видят..

публикувано на 14.05.24 в 16:00

Атанас Стойчев представи новите си книги в Арт салона на Радио Варна

В началото на май писателят Атанас Стойчев се появи на сцената на Радио Варна пред /по/читателите на неговото творчество, за да представи двете си последни книги:  „Любов до повръщане“  / 2021/ и  „Още една натрапница“  /2023/. Доколко невинни са фантазиите на автора, както той сам ги определя, читателите ще решат сами, но че е „наблюдателен и..

публикувано на 14.05.24 в 12:42

Нощ на музеите във Военноморския музей и парк-музей "Владислав Варненчик" (програма)

С вход свободен и специална програма от 18 до 22 часа Военноморският музей се включва в Европейската инициатива „Нощ на музеите“. Наред с постоянната вътрешна и външна експозиция посетителите ще могат да разгледат и най-новата изложба „Светци – воини и покровители на бойното поле“, в която са представени икони, рисувани през XVIII и XIX век,..

публикувано на 14.05.24 в 12:18

Евгени Черепов представя "Извън обхват" във Варна

Евгени Черепов гостува на Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна (Основна сграда) от 18 часа днес , за да представи новата си книга "Извън обхват".  "Извън обхват“ е роман за стоенето встрани от глобалното ускорeние; за невъзможността паузите на живота да се превърнат във вечно бягство; за общуването между поколения, далечни по разбиранията..

публикувано на 14.05.24 в 10:55

Възрожденски икони от Добруджа гостуват в Музея на религиите в Стара Загора

Регионалният исторически музей в Добрич ще гостува в Музея на религиите в Стара Загора за Нощта на музеите с част от уникалната си колекция „Възрожденски икони от Добруджа”. Гостуващата изложба е в града на липите по покана на РИМ-Стара Загора. Колекцията включва 209 творби, образци на възрожденската иконопис. Те са дело на майстори зографи,..

публикувано на 14.05.24 в 10:31