Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"По първи петли" на 22 ноември 2021 г. със Сияна Спиридонова

Снимка: Архив

През тази седмица мина вторият храмов празник на манастрира „Свети Георги Зограф” в Света гора, Атон, който се нарича Малък Свети Георги. Как минават дните на святото място ни разказа варненецът Стефан Георгиев, който преди години води сина си там.

Над 2500 книги получи Обединеното училище „Васил Левски” в село Михалич, община Вълчи дол, след като директорката на училището Антония Пенчева отправи апел към хора, които могат да дарят книги за училищната бибилотека. Нейна отдавнашна мечта е да създаде училищна библиотека с богат фонд за децата от предучилищна възраст до 10 клас, които учат в училището и които са събрани от шест близки села до Михалич. Разговор с Антония Пенчева и един от дарителите - Стоян Иванов от Варна.

Изборите и зелените сертификати за мнозина са двете най-актуални теми в страната. И по двата въпроса трудно може да намериш хора, които нямат мнение, повечето имат и то много често е непоколебимо. Анкета с жители на селата Лошушна и Куманово за изборите, сертификатите и ваксините.

Какви са изборите през погледа на един чужденец - сириец с българско гражданство, женен за българка?

Коледните пазари се откриват с началото на коледните пости или четири седмици преди Коледа. И във Варна се забелязват вече грейнали високо празнични светлини в центъра, макар че на този етап подготовката по украсата продължава. Дали клиентите са готови с празничната атмосфера у дома и какви подаръци се търсят?

Подаръци под елхата ще очакват всички деца, но не всички са късметлии да получат такива. Именно на тях се стреми да помага вече за шеста поредна година варненското сдружение „Милосърдие за теб”, което организира благотворителна кампания за дарения на коледни подаръци за деца в неравностойно социално положение.

Драстичният скок с над 100% на цените на основните строителни материали като дървесина, стомана, желязо за армировка и пластмасовите детайли, доведе до сериозни проблеми в строителния бранш. Оттук идва и въпросът как това увеличение се отразява на пазара на недвижими имоти. Има ли поскъпване на новото строителство и отлив на сделките „на зелено”? Отговорите от председателя на Национално сдружение „Недвижими имоти” Добромир Ганев.

Втората лятна академия в село Гурково прераства в лагер за участници от цялата страна. Академия "Ваканция на село" ще има и догодина в Гурково. Интервю с председателя на настоятелството на народно читалище "Свобода-1897“, с.Гурково, Наталия Георгиева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В „Гравитация нула“ на 10 май

„Гравитация нула“ – 10 май 2024 година с Мартин Николов. -   Две номинации за наградата „Аскеер“ за актьори от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна - гости в студиото Константин Соколов и Недялко Стефанов; -   Виолета Тончева с журналистическата награда "Златният тризъбец"; -   Марио Хосен за любовта към..

публикувано на 10.05.24 в 12:48

"Новият ден" на 10 май

Прокурорите от Апелативна прокуратура - Варна смятат, че проектозаконът за съдебната власт е изготвен без съобразяване с критиките на представителите на прокуратурата. В становище варненските прокурори твърдят, че в има противоречия в проектозакона. К оментар на апелативния прокурор Станислав Андонов в разговор на Даниела Стойнова.  Ще ви срещнем..

публикувано на 10.05.24 в 05:49
Chart

#762 ТОП 20 (10.05-17.05.2024)

публикувано на 09.05.24 в 13:19
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 9 май

Каква е обстановката с боклуците в ромската махала на Варна   Максуда преди голямото почистване, което предстои там? Репортаж; Между 20 и 40 доброволци още се търсят за Маратон Варна. Надпреварата е тази неделя – 12 май. Интервю със Здравко Василев, който отговаря за набирането и разпределението на доброволците по трасето; Нови,..

публикувано на 09.05.24 в 11:36
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН в сряда, 8 май

Поредна серия от дни на безводие в с. Рогачево. За това ни сигнализираха постоянно живеещи в това населено място, които са на сухо от началото на месец май. Причината според тях е старата ВиК инфраструктура и невъзможността да се изгради нов водопровод, за да бъдат включени в него живеещите в района. Репортаж; Репортаж на Мартин Николов от..

публикувано на 08.05.24 в 06:01

"На светло" на Гергьовден

Жителите на варненското село Кичево празнуват Гергьовден с курбан за здраве. В църквата в селото, която е на 167 години, се отслужи света литургия. От 5 часа тази сутрин в двора на храма се вари курбан. Отговорник всяка година по приготвянето му е Пламен Георгиев. Не е местен, не е и именик, но почита Свети Георги и вярва, че българският  борбен дух..

публикувано на 06.05.24 в 14:00

НОВИЯТ ДЕН на 6 май с Иван Барбов

Христос Воскресе! Минути след изгрева на слънцето на Гергьовден, сутрешният екип на Радио Варна ви кани да отбележим заедно празника на любимите честоти. Тримата ефирни юнаци Иван Барбов, Александър Йорданов и звукорежисьорът Петър Венков ще заситят апетита на ранобудните слушатели с богато „радиоблюдо“ от интересни теми и ефирни..

публикувано на 06.05.24 в 06:13