Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПО ПЪРВИ ПЕТЛИ на 13 декември с Иван Барбов

По първи петли

В мразовитото утро в понеделник, още преди изгрев слънце, сутрешният екип от Варна на предаването „По първи петли“ в ефира на програма „Хоризонт“ ви кани да се сгреете с една тонизираща глътка добро настроение. Хубавата музика и интересните теми ви очакват във времето от 4.00 до 6.00 часа.

Очакваме и вашите поздрави за близки, любими хора и приятели и на електронната ни поща radiovarna@bnr.bg, както и на фейсбук-страницата на „Радио Варна“.

Ето и темите тази сутрин:

Защо бургаските рибари от „Ченгене скеле“ почитат Никулден по стар стил – на 19 декември? Каква е рецептата за вкусната рибена чорба и имаха ли наслука през изминалия риболовен сезон?

По традиция в първите дни на декември се палят светлините и се украсяват домовете за коледните празници. А неизменна част от украсата са елхите. Ще ви заведем до Балчик, където държавното горско стопанство вече е пуснало за продажба живи елхи.

Ще ви запознаем и с едни млади и активни хора, които са създали мобилно приложение, с което се опитват да ограничат изхвърлянето на храна.

Храната прави борбата, са казали мъдрите хора. Както храната, така и кислородът са от жизненоважно значение за функционирането на човешкия организъм. Освен полезен, кислородът обаче може да бъде и вреден. Защо? Отговорът на този въпрос ще ни даде отец Николай Митев от Варна, който освен свещеник е и водолазен инструктор.

Ще ви разкажем и за едно интересно изследване, направено от Института по пазарна икономика за цялата страна, което очертава контурите на здравната картина у нас.

Радио Варна стана на 87 години. Ще чуем директора Наталия Чешмеджиева, както и част от пожеланията на верните ни слушатели.

Навръх рождения ден на любимото ни радио, бяха отличени и най-добрите детски рисунки от традиционния детски конкурс за коледна рисунка. Кои са победителите и как журито оцени рисунките?

Ще си поговорим и за образование. Препопадавателят по български език и литература Доротея Николова ще разкаже защо учениците от по-долните курсове изпитват затруднения в съставянето на правилно изречение.

А как се става студент още преди да си завършил училище, ще ни разкаже дванадесетокласникът Максим Енчев.

На финала ще ви срещнем с едно младо момиче от Враца, което спечели голямата награда в националния рецитаторски конкурс от поетичните празници „Вапцарови дни”.

Ще ви запознаем и с благотворителната кампания на Националната мрежа на децата „Едно дете чака магия! Стани магьосник – подари му книга“. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

В „Гравитация нула“ на 10 май

„Гравитация нула“ – 10 май 2024 година с Мартин Николов. -   Две номинации за наградата „Аскеер“ за актьори от Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ във Варна - гости в студиото Константин Соколов и Недялко Стефанов; -   Виолета Тончева с журналистическата награда "Златният тризъбец"; -   Марио Хосен за любовта към..

публикувано на 10.05.24 в 12:48

"Новият ден" на 10 май

Прокурорите от Апелативна прокуратура - Варна смятат, че проектозаконът за съдебната власт е изготвен без съобразяване с критиките на представителите на прокуратурата. В становище варненските прокурори твърдят, че в има противоречия в проектозакона. К оментар на апелативния прокурор Станислав Андонов в разговор на Даниела Стойнова.  Ще ви срещнем..

публикувано на 10.05.24 в 05:49
Chart

#762 ТОП 20 (10.05-17.05.2024)

публикувано на 09.05.24 в 13:19
Пейзажи от Варна

НА СВЕТЛО в четвъртък, 9 май

Каква е обстановката с боклуците в ромската махала на Варна   Максуда преди голямото почистване, което предстои там? Репортаж; Между 20 и 40 доброволци още се търсят за Маратон Варна. Надпреварата е тази неделя – 12 май. Интервю със Здравко Василев, който отговаря за набирането и разпределението на доброволците по трасето; Нови,..

публикувано на 09.05.24 в 11:36
Пейзажи от Варна

НОВИЯТ ДЕН в сряда, 8 май

Поредна серия от дни на безводие в с. Рогачево. За това ни сигнализираха постоянно живеещи в това населено място, които са на сухо от началото на месец май. Причината според тях е старата ВиК инфраструктура и невъзможността да се изгради нов водопровод, за да бъдат включени в него живеещите в района. Репортаж; Репортаж на Мартин Николов от..

публикувано на 08.05.24 в 06:01

"На светло" на Гергьовден

Жителите на варненското село Кичево празнуват Гергьовден с курбан за здраве. В църквата в селото, която е на 167 години, се отслужи света литургия. От 5 часа тази сутрин в двора на храма се вари курбан. Отговорник всяка година по приготвянето му е Пламен Георгиев. Не е местен, не е и именик, но почита Свети Георги и вярва, че българският  борбен дух..

публикувано на 06.05.24 в 14:00

НОВИЯТ ДЕН на 6 май с Иван Барбов

Христос Воскресе! Минути след изгрева на слънцето на Гергьовден, сутрешният екип на Радио Варна ви кани да отбележим заедно празника на любимите честоти. Тримата ефирни юнаци Иван Барбов, Александър Йорданов и звукорежисьорът Петър Венков ще заситят апетита на ранобудните слушатели с богато „радиоблюдо“ от интересни теми и ефирни..

публикувано на 06.05.24 в 06:13