Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джаз, фънк, соул и аренби на пролетното издание на Varna Jazz Days 2023

R.S. Riverman и Криста излизат на сцената на Археологическия музей в неделя

На 28 май, неделя, в емблематичния двор на Археологическия музей във Варна ще се състои пролетното издание на фестивала Varna Jazz Days. Целта на форума, който се провежда за пета поредна година, е да развие публики от младото поколение, както и да събуди интерес към изучаването на съвременните музикални стилове, приемайки музиката като универсален език с общи корени.

Варненската публика ще се наслади на изпълненията на две от най-актуалните имена на българската соул/аренби сцена: Радослав Славчев (R.S. Riverman) и Кръстина Кокорска-Криста.

Радослав Славчев е известен с виртуозните си изпълнения на бас китарата. Почти няма качествена българска джаз, фънк, соул продукция, създадена през последните години, без неговото участие. А през 2021 г. издава дебютния си албум "Truth", който включва 9 композиции, а в записите му участват 19 музиканти. На сцената на Varna Jazz Days Радослав Славчев ще се качи в 20:00 ч. заедно с Александър Славчев (вокал, китара), Лина Никол (вокал), Димитър Льолев (саксфон), Антони Рикев (китара), Александър Васев (клавишни), Николай Данев (барабани).



Кръстина Кокорска-Криста също играе важна роля за развитието на соул сцената в България. Зад гърба си има издадени много сингли, но първият ѝ авторски албум "У дома" излезе едва миналата година. Освен качествена аудио продукция, текстове и аранжименти, дело на Рейчъл Роу и Борислав Бояджиев-Борче, в записите на албума участват едни от най-талантливите български музиканти, част от които ще видим и на варненска сцена. На нея, освен Криста, в 21:30 ч. ще се качат Стефан Стефанов (клавишни), Владислав Мичев (тромбон и клавишни), Ангел Дюлгеров (китара), Александър Обретенов (бас), Борислав Бояджиев-Борче (барабани и аранжименти).



На 28 май вратите на Археологическия музей ще бъдат отворени още от 19:00 ч. с музикалната селекция на DJ JiJo. Билети могат да бъдат закупени от магазин На тъмно ( Варна, ул. "Стефан Стамболов" 2) и на място в деня на фестивала. За деца под 14 години входът е свободен.

Още информация за пролетното издание на Varna Jazz Days 2023 ще откриете във Фейсбук събитието, а какво сподели за програмата и артистите основният организатор - варненският тромпетист и композитор Нейко Бодуров, чуйте в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възкресението през "перото" на 12 български автори

„Възкресения“ е заглавието на антология с разкази на 12 български автори . Съставител е Благой Д. Иванов, който се включва и със свое произведение - „Приятелски кръг“. Другите автори са - Мария Пеева, Александър Ненов, Васил Попов, Елена Павлова, Емил Минчев, Цветина Цолова, Милен Хальов, Андрей Велков, Марин Трошанов, Богдан Русев и Димитър..

публикувано на 05.05.24 в 09:40

Детският танцов театър "Дея" и посланията му

„Чарли и шоколадовата фабрика“, „Алиса в страната на чудесата“, „Седем“, „Хотел Трансилвания“ са само част от заглавията на Музикален танцов театър „Дея“ в Добрич. На сцената малките танцьори и актьори пресъздават множество персонажи, но винаги говорят чрез силата на музиката, танца и театралното изкуство за любов, надежда и доброта. Своите съкровени..

публикувано на 04.05.24 в 09:05

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов

Напусна ни художникът Венцеслав Антонов. Българското изкуство изгуби един от безспорните авторитети в графиката, а варненската артистична общност - едно от най-ярките си лица. Творец на категоричния жест и изказ, Венци Антонов ще остане в сърцата ни със силата на своя дух и своите произведения, пишат за колегата си от Градската художествена галерия..

публикувано на 02.05.24 в 16:54

Писателят Атанас Стойчев за последните си книги

Писателят Атанас Стойчев се появява отново на сцената на Радио Варна и пред /по/читателите на неговото творчество с двете си последни книги: „Любов до повръщане“ / 2021/ и „Още една натрапница“ /2023/. Доколко невинни са фантазиите на автора, както той сам ги определя, читателите ще решат сами, но че е „наблюдателен и прозорлив събеседник“, по думите..

публикувано на 02.05.24 в 15:54

"Свободата води народа" е отново в Лувъра

Посетителите на Лувъра в Париж ще могат да открият истинските цветове на картината "Свободата води народа" на Йожен Дьолакроа след реставрацията й, която продължи повече от шест месеца, предаде АФП. Творбата, смяната за шедьовър на живописта, беше пожълтяла от натрупалите се в продължение на десетилетия слоеве лак и мръсотия. Картината, на..

публикувано на 01.05.24 в 15:44
Аладжа манастир

Само два музейни обекта във Варна работят днес

Днес, 1 май, както и в останалите празнични дни покрай Великден (от 3 до 6 май), отворени за посещение ще са само два музейни обекта във Варна , съобщават от Регионалния исторически музей във Варна. На днешния празник можете да посетите единствено "Аладжа манастир" и "Побити камъни" , а на 24 май, освен тях, отворен ще е и Музеят на Възраждането...

публикувано на 01.05.24 в 06:59

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще звучи в ефира на Радио Варна

Концертът "Джаз в Първо студио" на група Soulbmoll ще се излъчи на 2 май от 12:30 часа в ефира Радио Варна. В програмата  групата изпълнява музика от първите им два албума „В този ред на мисли“ и „Причини“, аранжирана за биг бенд. SoulBmoll е една от най-успешните банди на българската сцена през последните  години. Музикантите са млади, амбициозни,..

публикувано на 30.04.24 в 23:34