Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И догодина ваксинират безплатно срещу човешкия папилома вирус

Д-р Теодор Лазаров


През следващата година изтича поредният етап от Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка. Започнала преди десет години, програмата на здравното министерство, разшири обхвата си с момичета на възраст от 10 до 13 години. Целта е предпазване от човешкия папилома вирус чрез ваксинация преди началото на сексуален живот.

Д-р Анка Баева от Регионалната здравна инспекция във Варна съобщи, че се опитват да обхванат повече училища, за да разяснят ползите от ваксинацията. Много от родителите не знаят за тази ваксина:

"Ракът на маточната шийка е втори по смъртност в България след рака на гърдата. Всяка година 8 до 10 жени на 100 хиляди умират от този вид рак. Развива се на сравнително млада възраст - между 20 и 44 години, затова е хубаво ваксината да се направи. В 156 страни ваксината се използва. В Швеция има намаление на случаите с 88%, в Астралия също. За България през 2017 година заболелите са 15 400, а през 2019 година те са се увеличили с още хиляда."

От месец септември ваксината е нова, тъй като обхваща още пет щама на вируса. Ваксината е деветвалентна. Поставя се при личния лекар и е напълно безплатна, съобщи за Радио Варна д-р Теодор Лазаров от ДКЦ „Св. Иван Рилски“ в квартал  "Аспарухово". Д-р Лазаров е ваксинирал между 40 и 60% от пациентите си, които попадат във възрастовата група 10 - 13 години:

"Това е вирус с много щамове, които са причина за широк спектър заболявания. Те засягат не само половата система, но и целия организъм - инфекции на кожата, на орофанкса, възпаление включително злокачествено заболяване на белите дробове."

Ваксината е безвредна, прилага се мускулно  през интервал от 6 месеца за деца от 10 до 13 години. За 14-годишните схемата е с три дози. Прилага се първи, втори и шести месец. Разликата е, че извън националната програма, ваксината е платена. Цената на две дози в аптечната мрежа е около 500 лева, съобщават за Радио Варна от фирмата-вносител.

В други страни и момчетата се ваксинират срещу човешкия папилома вирус, докато у нас обхватът на програмата е ограничен по финансови причини, каза д-р Лазаров.

 Чуйте повече в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бар на колела - атракция във варненско село

Да избягаш от големия град дори и за едно кафе, но не какво да е кафе и не на какво да е място, а на чист въздух, в тишина и спокойствие. Мястото е село Кичево, на около 7-8 км. от Варна в посока Балчик, където за пролетните празници и след тях в центъра на селото ще ви посрещне Елица, собственичката на бар за крафт напитки. Заведението..

публикувано на 13.05.24 в 10:20
Снимката е илюстративна

Две училища в Каварна изпращат своите зрелостници

51 зрелостници завършват Средното училище "Стефан Караджа" в Каварна днес.  Двете паралелки от ХІІ "а" и ХІІ "б" клас с профили  математика и езиково обучение ще се разделят и със своите класни ръководители Петя Георгиева и Ирина Атанасова. Церемонията започва от 10 часа в двора на учебното заведение. Час по-късно за последен път в двора на училище..

публикувано на 13.05.24 в 08:51

Отбор от Варна ще представя България на Европейското по FLL LEGO роботика

За първи път български отбор отива на подобно състезание в Норвегия. Това е о тбор Zentix, който спечели първото място във фестивала по роботика FIRST® LEGO® League България. Второто издание на фестивала се проведе на 20 април в Бургаския свободен университет, а негови организатори са Център за творческо обучение и Община Бургас.  След класирането..

обновено на 13.05.24 в 08:13
Ивайло Стойчев и Оскар.

Ивайло и Оскар по пътя към Олимпиадата в Париж

Петима български полицаи с кучета ще са част от многонационалният екип, който ще се грижи за сигурността във френската столица Париж по време на Олимпийските игри. Единият екип е от София и по два екипа са от дирекциите на полицията в Пловдив и във Варна. Общо в охраната и безопасността на олимпийските обекти ще се включат полицейски..

публикувано на 13.05.24 в 08:05

Дъждовен понеделник

Днес до обяд валежите постепенно ще спрат и облачността ще се разкъса и намалее, но в следобедните часове на отделни места не е изключено отново да превали и прегърми. Ще духа до умерен северен вятър. Максимални температури между 13° и 18°, за Варна около 15°. Вълнение на морето 2-3 бала. Температура на морската вода 15°-16°. Изгрев на..

публикувано на 13.05.24 в 05:45

Швейцария е победител на "Евровизия"

Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия". Изпълнителят Немо триумфира в шведския град Малмьо с песента "Кодът". 24-годишният Немо извоюва победата с 591 точки. "Надявам се, че този конкурс ще продължи да се застъпва за мира и достойнството за всеки човек по света", заяви той при получаването на наградата, предаде БНР. За Швейцария настоящото..

публикувано на 12.05.24 в 15:07

Днес е Томина неделя

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото..

публикувано на 12.05.24 в 08:10