Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връщат "въздействащия облик" на бившата Софийска банка във Варна

Собственикът на сградата на ул. "Преслав" 24 във Варна, позната като някогашната Софийска банка "има отговорно отношение към своята собственост, разполага с нужните средства и организация, за да бъде извършено всичко необходимо за възвръщане на въздействащия облик на недвижимата културна ценност".

Това е написано в писмо на инвеститора - "Сити Актив" ООД, до община Варна по отношение на проекта за реконструкция на бившата банкова институция, която беше такава и по времето на комунистическият режим.

Разрешението за строеж е с №8 от 18 януари 2018 г. и е за офис - сграда с ограда. То включва реставрация и адаптация на сградата, която е недвижима културна ценност, вписана в регистъра на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) към Министерство на културата, съобщиха за Радио Варна от общината в отговор на наши въпроси.



Проектът предвижда още запазването и реставрацията на уличната фасада ведно със скулптурната композиция „Бог Меркурий, яздещ орел“, която е дело на Кирил Шиваров. 


По отношение на проекта от НИНКН са дадени няколко становища в годините.

През 2012 г. е съгласувано аварийно укрепване на рушащата се с години сграда, по чийто покрив имаше дори прорасли фиданки.

През 2015 г. и 2016 г. са съгласувани техническият паспорт на сградата, както и архитектурната идейна концепция за реставрацията.

Със становище от 2017 г. е съгласуван технически и инвестиционен проект, а през 2022 г. от културното ведомство са съгласували и инвестиционният проект с изискване за спасително археологическо проучване. 

В началото на януари тази година - на 11.01.2024 г., са съгласувани консервационно-реставрационните работи на скулптурната композиция на Кирил Шиваров, включително са одобрени и мерки за защитата и обезопасяването й при извършване на строително-монтажните работи по сградата. 

Статуята на Меркурий няма да се демонтира. Именно това налага и нейното опаковане. 



Преди броени дни - в края на февруари 2024 г. от община Варна са извършили проверка на какъв етап са дейностите във връзка с издаденото строително разрешение от 18 януари 2018 г. Установено е укрепването на фасадата, както и обновено обезопасяване на тротоара откъм ул. „Преслав“. 



Предстоят дейности по частичен демонтаж, предвидени в инвестиционния проект, който е съгласуван от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Всички те ще се извършват ръчно, т.е "тухла по тухла".

Демонтажът, заедно с извозването на строителните отпадъци ще приключи до 60 дни. 


Снимки: Доротея Николова, Румен Сарандев и Varna Heritige.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Утре във Варна изследват безплатно за ХИВ

Община Варна организира кампания по повод Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН като част от Националната антиспин кампания. Инициативата ще се проведе на 16 май, четвъртък. Организатор е дирекция „Превенции“ в партньорство с Регионалната здравна инспекция, Асоциацията на студентите по медицина - Варна, Сдружение „Съучастие“ и..

публикувано на 15.05.24 в 19:07

Над 200 самодейци взривяват сцената в Невша в събота

Поводът е традиционният празник през май месец в село Невша, община Ветрино. Танцова формация "Елбетица" са гост-изпълнители тази година. Предвижда се празникът да започне в 10 часа тази събота, 17 май. Организацията тече с пълна сила, за да бъде всичко до най-малкия детайл безупречно, каза за Радио Варна кметът на Невша Зоя Атанасова. Чуйте..

публикувано на 15.05.24 в 14:39

Организират благотворителен търг в помощ на Павел Станчев

Започна благотворителен търг в полза на 42-годишния Павел Станчев, който води битка с коварно заболяване - рак на костите. Старт на търга е даден на създадената страница в социалната мрежа „Да помогнем на ПАВЕЛ” , където всеки, който желае да помогне, може да отправи предложение под тениски с автографи, дарени от отборите на „Черно море”, „Спартак..

публикувано на 15.05.24 в 14:33

Спасиха две костенурки от защитен вид в гора край Варна

Две шипобедрени костенурки спасиха и върнаха в гората край село Бозвелийско служители на Държавното горско стопанство в Провадия. При рутинна проверка на каруца, управлявана от двама жители на село Величково (община Дългопол), горските откриват двете костенурки в голям съд. Служителите на стопанството веднага прибират животните и ги пускат по-късно, на..

публикувано на 15.05.24 в 14:24

Абитуриенти на Спортното училище: Пожелаваме си още успехи!

Варненското спортно училище „Георги Бенковски“ изпрати днес своя випуск`2024. Много усмивки, сълзи, вълнение, прегръдки и станалото традиционно изброяване от 1-но до 12-т, символизиращо успешно преминатите класове до завършването, ги имаше и тук. Това, което отличава учениците в това училище е, че освен диплом за средно образование имат завоювани..

публикувано на 15.05.24 в 13:33

Над 14 хиляди лева на стотинки събраха при последната кампания "Аз вярвам и помагам"

Над 14 хиляди лева на стотинки са събрани по време на последната благотворителна кампания "Аз вярвам и помагам" на 20 април във Варна, отчетоха организаторите. Тогава бяха предадени 26 000 килограма капачки, с парична стойност 19 500 лв. Те са били преведени по официалната банкова сметка на кампанията. "Сумата от 14 066, 24 лв. е на стотинки от всички..

публикувано на 15.05.24 в 10:30

15 май - Международен ден на семейството

15 май е Международният ден на семейството. Денят е учреден през 1993 г. от Генералната Асамблея на ООН и отразява значението, което международната общност отдава на семействата. Международния ден дава възможност за насърчаване на информираността по въпроси, отнасящи се за семейството; и увеличава знанията по социални, икономически и демографски..

публикувано на 15.05.24 в 08:54