Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честита първа пролет!

2
Щъркели на първа пролет край Варна, 20.03.2024 г.
Снимка: Румен Сарандев

Астрономическата пролет настъпи днес в 5.06 часа.

Пролетното равноденствие е официалният първи ден на пролетта, и това важно събитие традиционно бележи началото на пролетта за много различни култури, както и началото на новата година в някои древни календари.

В България ще има 12 часа 9 минути и 48 секунди дневна светлина на 20 март.

Най-кратките залези и изгреви на годината се случват в равноденствията. Става въпрос за продължителността на времето, необходимо на слънцето да потъне под хоризонта.

При всяко равноденствие слънцето изгрява практически на изток и залязва на запад. Това означава, че в деня на равноденствието - залязващото слънце се спуска под хоризонта под най-стръмния си възможен ъгъл. Това кара изгрева или залеза да се случват по-бързо.

Лятното часово време (с 1 час напред) ще бъде въведено на 31 март (неделя) в 03:00 ч.и ще бъде валидно до 27 октомври (неделя) в 04:00 ч.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: Душевност наша... необятна и неразгадаема

Великата седмица – време духовно. Искате ли да се фокусираме върху необятната и неразгадаема наша душевност? С делнични примери. Да речем, запазвате си час за лекар през съответното приложение. Планирате бързи и стегнати действия. Реалността е различна. Явявате се пред кабинета десетина минути по-рано. Пространството е малко: осем стола..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

10 000 яйца и 2000 козунака даряват Гората.бг на хора в нужда

Доброволците от Гората.бг правят поредна кампания, в която фокусът пада върху възрастните хора в бедни села, домове за стари хора, център за домашно насилие, психично болни хора, майки и деца, настанени в други места, както и многодетни семейства. А инициативата този път е за дарение на над 10 000 яйца и 2 000 козунака. Основният двигател на..

публикувано на 29.04.24 в 13:59

Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб

Европейският парламент стартира институционална комуникационна кампания, за да насърчи европейските граждани да гласуват. Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват на европейските избори. За да подчертае важността на гласуването и опазването на демокрацията, Европейският..

публикувано на 29.04.24 в 13:52

"Морето не е за една ваканция" припомнят "Приятели на морето"

Морски клуб "Приятели на морето" започва работа по нов, 7-месечен проект "Живият свят на Черно море". 30 деца и младежи ще преминат гмуркаческа подготовка за подводно заснемане на дънната флора и фауна и за вземане на проби от дъното край дивите плажове и буните. Ще се документират крайбрежните морски екосистем, а след това ще анализират степента..

публикувано на 29.04.24 в 10:48

29 април – Международен ден на танца

През 1982 година Международният танцов комитет на Международния театрален институт (ITI) избира 29 април за Ден на танца. Датата е символична – всяка година на 29 април се празнува и рождението на великия френски реформатор на танца Жан-Жорж Новер (1727-1810), а светът отдава своята почит към най-възвишеното изкуство – танца. Сценично изкуство, чието..

публикувано на 29.04.24 в 09:54

С Велики понеделник започва Страстната седмица

От понеделник след Цветница започва Страстната седмица за православните християни. Наречена още "Седмицата на страданията", тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос. Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския спасител..

публикувано на 29.04.24 в 06:25
Анджелина Джоли

Опра Уинфри, Джордж Лукас и Анджелина Джоли са сред най-щедрите знаменитости в света

Даряването на пари за благотворителност и за тези, които най-много се нуждаят от тях, е нещо, което не всички знаменитости правят, но има някои известни личности, които редовно споделят богатството си с хора в нужда. Ето по-известните от тях. Матю Макконъхи - Освен че през годините е правил..

публикувано на 28.04.24 в 08:48