Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От виртуалното в реалното пространство:

Варненско училище забрани телефоните в часовете и междучасията

Снимката е илюстративна
Снимка: pixabay

С напредването на технологиите, игрите в дворовете на училищата отстъпиха място на игрите на смартфона и таблета, гледането на клипчета и сърфирането в интернет. Нещо, което се случва и в междучасията и по време на час.

Затова и немалко училища в страната забраниха използването на телефони в учебните часове. Някои прибегнаха и до по-строга мярка, налагайки цялостна забрана за използването на телефони. Такива училища вече има и във Варна. Сред тях и ОУ "Черноризец Храбър", където от края на февруари е в сила подобна заповед.

До голяма степен решението е провокирано от зачестилите случаи на агресия между учениците, снимането на клипове с насилие, както и всички рискове, които крият социалните мрежи. Това каза за Радио Варна директорът на учебното заведение Даниела Пенкова.

Учениците предават телефоните преди началото на първия час и ги получават след края на последния. По думите на директора, тази мярка се приема добре от повечето родители. 

Олга е родител на дете в 3 клас в ОУ "Черноризец Храбър". Тя, както и нейната дъщеря приемат радушно решението на ръководството на училището, а по думите на майката, резултатът ще е положителен.

Трудно е било само през първата седмица, каза още директорът Даниела Пенкова.

"Те буквално не знаеха какво да правят без телефони. Някои се опитваха да ги крият в раниците, но това беше само първата седмица", поясни Пенкова. След това децата са станали по-усмихнати, започнали са да общуват повече помежду си и да играят настолни игри като "Не се сърди, човече". Дори се заражда идея в часовете по изобразително изкуство да правят настолни игри.

Така онлайн игрите се оказват напълно заменени от реалните. А дори и в малкото междучасие, дворът на училище „Черноризец Храбър“ беше изпълнен с детска глъч и хвърчащи отвсякъде футболни, баскетболни и волейболни топки. Децата играеха на позабравени игри като "Пиян морков", "Криеница" и други. Забелязва се подобрение и в учебния процес и концентрацията на учениците по време на час или при контролно.

Оказва се, че забраната за използване на телефони е налице и в други училища. В училище "Цар Симеон" прилагат тази мярка от години. Забрана за използване на телефони има и в Основно училище „Добри Чинтулов“. И там родителите са доволни.

Надеждата на директора на ОУ "Черноризец Храбър"  Даниела Пенкова пък е един ден мярката да стане задължителна за всички училища в страната.

Чуйте репортажа на Иван Барбов в звуковия файл:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лесна работа: Душевност наша... необятна и неразгадаема

Великата седмица – време духовно. Искате ли да се фокусираме върху необятната и неразгадаема наша душевност? С делнични примери. Да речем, запазвате си час за лекар през съответното приложение. Планирате бързи и стегнати действия. Реалността е различна. Явявате се пред кабинета десетина минути по-рано. Пространството е малко: осем стола..

публикувано на 29.04.24 в 15:00

10 000 яйца и 2000 козунака даряват Гората.бг на хора в нужда

Доброволците от Гората.бг правят поредна кампания, в която фокусът пада върху възрастните хора в бедни села, домове за стари хора, център за домашно насилие, психично болни хора, майки и деца, настанени в други места, както и многодетни семейства. А инициативата този път е за дарение на над 10 000 яйца и 2 000 козунака. Основният двигател на..

публикувано на 29.04.24 в 13:59

Използвай гласа си. Или друг ще реши вместо теб

Европейският парламент стартира институционална комуникационна кампания, за да насърчи европейските граждани да гласуват. Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват на европейските избори. За да подчертае важността на гласуването и опазването на демокрацията, Европейският..

публикувано на 29.04.24 в 13:52

"Морето не е за една ваканция" припомнят "Приятели на морето"

Морски клуб "Приятели на морето" започва работа по нов, 7-месечен проект "Живият свят на Черно море". 30 деца и младежи ще преминат гмуркаческа подготовка за подводно заснемане на дънната флора и фауна и за вземане на проби от дъното край дивите плажове и буните. Ще се документират крайбрежните морски екосистем, а след това ще анализират степента..

публикувано на 29.04.24 в 10:48

29 април – Международен ден на танца

През 1982 година Международният танцов комитет на Международния театрален институт (ITI) избира 29 април за Ден на танца. Датата е символична – всяка година на 29 април се празнува и рождението на великия френски реформатор на танца Жан-Жорж Новер (1727-1810), а светът отдава своята почит към най-възвишеното изкуство – танца. Сценично изкуство, чието..

публикувано на 29.04.24 в 09:54

С Велики понеделник започва Страстната седмица

От понеделник след Цветница започва Страстната седмица за православните християни. Наречена още "Седмицата на страданията", тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос. Последната седмица на Великия пост църквата нарича Страстна седмица, защото тя е посветена на възпоменанията за последните дни от земния живот на християнския спасител..

публикувано на 29.04.24 в 06:25
Анджелина Джоли

Опра Уинфри, Джордж Лукас и Анджелина Джоли са сред най-щедрите знаменитости в света

Даряването на пари за благотворителност и за тези, които най-много се нуждаят от тях, е нещо, което не всички знаменитости правят, но има някои известни личности, които редовно споделят богатството си с хора в нужда. Ето по-известните от тях. Матю Макконъхи - Освен че през годините е правил..

публикувано на 28.04.24 в 08:48