Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ получиха втория мандат, но върнаха папката празна (ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи втория мандат за съставяне на правителство на ПП-ДБ, те върнаха веднага папката празна.

Връщам мандата неизпълнен, каза Николай Денков. Няма подкрепа за реформите, добави той. Коалицията ГЕРБ-ДПС всъщност иска избори и това е резултат от тяхното желание. 4 пъти другият преговорен екип ставаше и напускаше залата, имаше ясни индикации, че преговорите не се водят по същество. Оттук нататък за съжаление българските граждани отново ще трябва да решат накъде да продължим, каза Денков. Постна пица или европейски път за България, в който доходите се увеличават, добави Денков. 


Сутринта съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков обяви, че ще върнат мандата на президента неизпълнен, предаде БНР.

"Ще върнем папката празна", посочи той и се аргументира: "Това, което се видя вчера, е, че дори последният ни опит да си спазим уговорката и да покажем, че държавата няма да я хвърляме в хаос, беше отхвърлен от ГЕРБ. От тази гледна точка, ще я върнем празна".


Не знам дали осъзнавате какви процеси се отприщиха в резултат на това, което се инициира в момента, каза Радев. Стесниха се възможностите за служебен премиер с оставката на зам.–омбудсмана. Тя беше единствената фигура, която не беше близка с никоя политическа партия. Как така изведнъж зам.-омбудсманът реши да си подаде оставката. Аз истински се учудих, че вие в парламента не реагирахте, обърна се Радев към ПП-ДБ. Имало ли е натиск, защо не се инициира изслушване? Ако за вас това са нормални неща, то тогава не се изненадвайте, че рязко нараства възможността да получите политически служебен кабинет, каза Радев и добави, че той най-вероятно няма да е в полза на ПП-ДБ.

Ние няма да участваме в преговори за трети мандат, каза Петков категорично. Той призова изборите да бъдат 2 в 1 заедно с европейските.

Късно е за такава молба изборите да бъдат 2 в 1, призовах да не се предприемат промени в конституцията. Ще направя всичко възможно процесът по избори на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза, но вие направихте всичко възможно правомощията на президента да бъдат силно ограничени, не само по избора и състава, но и на контрола на служебния кабинет, но и в управлението на времевите параметри за процеса на определяне на следващите избори. Но така както сте го описали, така ще изпълнявам. Съчувствам ви, но направихте всичко възможно тази институция да не може да овладее процесите, както досега, добави Радев, цитиран от БГНЕС.

Старата конституция ни докара до там да имаме всякакви приказни герои – елфи, джуджета и т.н. Тези промени в конституцията трябваше да се извършат, каза с по-висок тон Кирил Петков.

Радев добави, че не иска да навлиза в горски приказки и че е сезирал КС осъзнато, че тези промени ще доведат до кризи и едната криза вече чука на вратата. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва почистването на спирките и проверки на асансьорите в подлезите във Варна

Още тази седмица започва поетапното почистване на спирките на градския транспорт, а след празниците много от тях ще бъдат ремонтирани, информира заместник-кметът Диан Иванов, в чийто ресор е общинската собственост. Кметът Коцев поиска от районните администрации списък на подлезите, които да бъдат приоритетно заложени в списък за рехабилитация на..

публикувано на 29.04.24 в 16:09

Пускат всички фонтани и градски чешми във Варна до средата на май

От 1 до 15 май ще бъдат пуснати всички фонтани във Варна, в това число и този на площад „Независимост“. Това докладваха от фирмата, която поддържа съоръженията, по време на редовната оперативка на всички административни звена в Община Варна. Фонтанът до сградата на Общината има нужда от по-сериозен ремонт, не само от поддръжка, за което е назначено..

публикувано на 29.04.24 в 15:50

Кметът кани партии и коалиции на консултации за състава на секционните избирателни комисии

В изпълнение на чл. 91 от Изборния кодекс и Решение № 3130-ЕП/НС от 23 април 2024 г. на Централната избирателна комисия (ЦИК), кметът на Варна Благомир Коцев кани парламентарно представените политически партии и коалиции - коалиция „ГЕРБ-СДС“, коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България“, партия „ДПС“, партия „Възраждане“, коалиция „БСП - За..

публикувано на 29.04.24 в 14:46

Продължава набирането на средства за завършване ремонта на храм „Свети Георги“ в Балчик

С помощта на дарители и общински средства последните две години са извършвани обновления по църковната сграда. Направен е осно­вен ремонт отвътре и отвън, на покрива, сменена дограмата. Дворът е облагороден с нови дръвчета, лехи, цветя и пейки. Пос­троена е чешма според църковната традиция с иконата на св. Георги и..

публикувано на 29.04.24 в 14:28
Радиопредавател

Възможни са прекъсвания на сигнала на Радио Варна утре заради смяна на предавател

На 30 април от 9 до 12 часа ще бъде инсталиран нов предавател на ултракъси вълни ВАРНА 6 на честота 103.4 MHz, излъчващ програмата на Радио Варна. Възможни са прекъсвания на сигнала. Може да слушате Радио Варна през интернет сайта  binar.bg.  

публикувано на 29.04.24 в 11:29

Хотелите на Златни пясъци ще са пълни по Великден

Хотелите на Златни пясъци, които ще отворят за Великден, са със 100% запълнени резервации. Очакват се предимно румънски туристи. Това каза Стоян Маринов, съпредседател на Варненската туристическа камара.  Всяка година 30% от избралите да почиват по празниците в курорта са българи, каза още Маринов и подчерта, че променливото пролетно време не ги спира...

обновено на 29.04.24 в 11:08

891 свободни места за първо класиране в детските ясли във Варна

Обявиха 891 места за първото класиране за целодневен прием в самостоятелните детски ясли във Варна. Електронната система за прием ще бъде отворена за регистрации на нови заявления в периода от 2 май до 20 май, включително. Класирането ще бъде обявено на 22 май до 17:00 ч. Срокът за потвърждаване на класираните деца е от 23май до 30 май 2024 г.  Водещ..

публикувано на 29.04.24 в 10:01