Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събират средства за третото издание на фестивала Q-jazz във Варна

Варненската школа "Дедал" започна кампания за набиране на средства в полза на предстоящите два фестивала, които организира. 

На 11, 12 и 13 юли, в романтиката на рибарско селище "Карантината", ще се проведе третият фестивал Q-jazz - Джазът на младите. 
Както винаги събитието предвижда безплатен транспорт и свободен вход, а ако се осигури финансиране, се очаква да чуем бендове от България, Япония, Холандия, Норвегия и др. Три по-мащабни бенда от 7-8 души и три трио формации се очаква да се качат на сцената на Q-jazz това лято. 

Фестивалът има за цел да популяризира авторски творби от безкрайната Вселена на джаз музиката сред младите и опазването на рибарското селище като част от културно-историческото ни наследство и съвременен фолклор. Той е в подкрепа на млади автори и изпълнители до 35 години, създаващи творчеството си в богатото стилово многообразие на джаза.

Пари ще са нужни и за Международния фестивал за късометражно кино "Карантината". 

За съжаление тази година се налага да организираме дарителска кампания, защото нито в Националния фонд "Култура", нито във фонд "Култура" в Община Варна има възможност за финансиране, подчерта за Радио Варна организаторът на събитието Дарин Сотиров от школа "Дедал". 

"Решили сме, както винаги, да въведем нова линия за нас специално и да се опитаме да увеличим корпоративните дарения и най-вече малките дарения, колкото и трудно да е това", допълни Сотиров.

Дарителската кампания няма да се организира само във Варна. В момента Сотиров води разговори с хора от над 15 държави.  "Разчитам, че ще решим проблема по този начин - много малко средства, скромни, но от много хора. Затова отправям апел - който има желание, организирайте една вечер с приятели или елате в ателието - едно бохемско място. Нека съберем необходимите средства без участието на фондове и структури, които утежняват работата", подчерта Дарин Сотиров. 

Организаторите предвиждат да кандидатстват с проект към варненския фонд "Култура". "Този фонд трябва да стане финансираща страна, а не съфинансираща... Но Варна е много тъжен град в това отношение", каза още Сотиров. 
За двата фестивала са нужни средно по около 25 хиляди лева, пресметна той.

Събраните средства можете да се носят в брой в Художествено ателие "Дедал" или да бъдат преведени по банков път: 
UniCredit Bulbank, IBAN: BG 78 UNCR 700 015 197 641 11, SWIFT/BIC: UNCRBGSF
За провеждането на Q-jazzfestival 2024.

Целия разговор на Светлана Вълкова с Дарин Сотиров чуйте в звуковия файл в началото на публикацията. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

 Галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо Талев:..

публикувано на 29.04.24 в 09:20

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08