Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Beyond the Flesh" на JP3 - Живко Петров трио с премиера във Варна

| Интервю

“Beyond the Flesh” е заглавието на новия проект с авторска музика на пианистa и композитор Живко Петров. Тя е създадена специално за саундтрака на филма „Плът“ на режисьора Димитър /Дими/ Стоянович, чиято премиера се очаква през 2024г. Част от композициите са записани в студиото на Радио Варна и сега за първи път ще прозвучат пред публика. Заедно с останалите музиканти от JP3  - Димитър Семов  - барабани и Димитър Карамфилов - бас,  ще представят проекта предпремиерно във Варна на 13 април, в събота от 19ч в Градската художествена галерия. Събитието е част от Европейски музикален фестивал Варна.

За първи път ли пишете музика за филм?

Да, за първи път пиша изцяло музика за филм. Участвал съм в много филми, но с отделни пиеси. Благодаря на Дими Стоянович за възможността да напиша музиката към неговия филм. Това е дебют и за двамата - за него като режисьор и сценарист, за мен като композитор. 

Имаше ли предизвикателство за Вас в създаването на музиката?

Определено имаше, защото филмът е много философски, много дълбок. Когато прочетох сценария си представях едни неща, но се получиха други. Написах над 30, 40 пиеси голяма част, от които ще бъдат включени в саундтрак албума, който ще издадем с JP3 през тази година.

Лентата разказва за болезнените преживявания на Надежда, която, докато превежда романа „Плът“ на измисления носител на Нобелова награда Юкио Кобаяши, открива, че има тумор на главата. Това е съвсем накратко сюжета на филма “Плът”. Когато прочетохте сценария, какво остана у Вас?

За мен остана истината, че всъщност няма нищо страшно  човек да си тръгне от този свят, след като е оставил хубави неща след себе си. Ние всички следваме този път. Господ ни е отредил този начин на съществуване. Героят Юкио Кобаяши разказва за това как по плътта може да се разпознае един човешки живот. Голямо предизвикателство беше за мен, защото филмът е драматичен и ако музиката  е драматична става почти негледаемо. Балансирах между драмата и надеждата, но  смятам, че аз и без това в тази посока пиша музика. Беше вълнуващо. 

В  записите на “Beyond the Flesh” към JP3 се присъединява  китаристът Христо Вичев, който от дълги години живее в САЩ. 

На концерта в събота освен теми от саундтрака на филма "Плът", публиката ще чуе и други композиции от творчеството на JP3.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотографи от Плевен представят най-добрите си "Светлописи" във Варна

10 плевенски фотографи ще открият обща изложба "Светлописи" в Арт салона на Радио Варна. Идеята им се заражда от среща на фотографи от по-старо поколение, които се занимават с това изкуство от 70-те години на 20 век. Темата на изложбата е свободна. Идеята е всеки да извади от собственото си портфолио работи, които го представят най-добре с акцент върху..

публикувано на 29.04.24 в 15:07

Радио Варна ще излъчи Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“

Радио Варна ще излъчи на 6 май от 12,30 часа Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Мери, заедно със специални гости - любими изпълнители, с които тя записва дуети и работи през годините, като Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова пяха пред препълнената зала на 10 февруари т.г. Важна роля в спектакъла..

публикувано на 26.04.24 в 16:23

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35