Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задава се 32-рият международен театрален фестивал "Варненско лято"

Международният театрален фестивал „Варненско лято“, който тази година ще се проведе между 1 и 15 юни, отново е приготвил за публиката богата и интересна програма, наситена с  театрални събития от България и чужбина, улични спектакли и концерти. Официалното откриване на фестивала ще бъде на 1 юни на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна, с много награждавания спектакъл „Великденско вино“ от Константин Илиев на режисьора Явор Гърдев и с несравнимия Владимир Пенев в ролята на поп Кръстьо. 

12 представления са избрани в българската селекция, която по традиция откроява постиженията на националната театрална сцена и значими процеси в нея. Това са отличените с наградата „Икар“ спектакли като „Хага“ от Саша Денисова с режисьор Галин Стоев (Народен театър „Иван Вазов“), „Странна случка с куче през нощта“ по световния бестселър на Марк Хадън с режисьор Боян Иванов (Драматичен театър – Русе), „О, щастливи дни“ от Бекет с режисьор Маргарита Младенова (Театрална работилница „Сфумато“) и премиерите от тази година като „Племе“ от Нина Рейн на младия режисьор Зафир Раджаб (Театър „Българска армия“), „Формата на нещата“ от Нийл Лабют на Максима Боева (Драматичен театър – Варна) и Шекспировата трагедия „Ромео и Жулиета“ на режисьора Стайко Мурджев (Драматичен театър – Пловдив). Селекцията отбелязва също вълната от моноспектакли на ярки актьорски имена като Весела Бабинова („Пистолет в торнадо“), Елена Телбис („PrimaFacie“), Мариус Куркински („Нашенец“), Боян Арсов („Луцифер“) и Христо Мутафчиев („Боже мой“). Те застават пред зрителите с искрена и вълнуваща монологична изповед на техните персонажи, демонстрирайки разностранния си талант.

Както в българската, така и в международната програма преобладават съвременните драматургични текстове, коитоккк уловят пулса на днешния ден. Такъв е и авторският спектакъл на младия унгарски актьор, автор и режисьор Ласло Гьондьор „Моят славен живот с баба“. В него той представя трогателна история за времето, прекарано в изолация с неговата 97-годишна баба по време на ковид-пандемията. Публиката ще може да види и новия испански фламенко спектакъл „Морски фар“ на наелектризиращия Едуардо Гереро, когото помним с „Desplante“ от 2017 г. Гвоздеят в програмата е мултимедийният концерт „Чаплин пианисимо“ за живота и творчеството на Чарли Чаплин със специалното участие на неговия син Юджийн Чаплин. Концертът се представя като част от програма „Интермецо“ съвместно с Международния музикален фестивал „Варненско лято“.

Наред с представленията на живо, фестивалът продължава да представя прожекции от програмата на „NTLive – най-доброто от британския театър на киноекран“. Този път изборът е попаднал върху един от най-нашумелите спектакли на британска сцена – адаптацията на Чеховия „Вуйчо Ваньо“ специално за забележителния актьор Андрю Скот (филмите „Всички сме непознати“, „Флийбег“, „Рипли“), който демонстрира истинско майсторство в своите превъплъщения във всички седем роли от пиесата. А онлайн със свободен достъп ще може да се гледа спектакълът „Двойното непостоянство“, който Галин Стоев постави в Тулуза и получи номинация за наградата на френските театрални критици, както и знаковият спектакъл „Чайка“ на високо признатия латвийски режисьор Оскарас Коршуновас.

Акценти в програмата са отбелязването на 90 години от рождението на незабравимата Татяна Лолова, както и навършването на кръглата 80-годишнина на Цветана Манева – един от стожерите на театралното „Варненско лято“. Специален концерт е посветен също на театралната музика на големия композитор Кирил Дончев.

И тази година програмата ще бъде проследена от специално поканени за модула „Шоукейс“ международни програматори, критици и специалисти, а площадите на Варна ще бъдат оцветени от артистично присъствие.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотографи от Плевен представят най-добрите си "Светлописи" във Варна

10 плевенски фотографи ще открият обща изложба "Светлописи" в Арт салона на Радио Варна. Идеята им се заражда от среща на фотографи от по-старо поколение, които се занимават с това изкуство от 70-те години на 20 век. Темата на изложбата е свободна. Идеята е всеки да извади от собственото си портфолио работи, които го представят най-добре с акцент върху..

публикувано на 29.04.24 в 15:07

Радио Варна ще излъчи Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“

Радио Варна ще излъчи на 6 май от 12,30 часа Юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Мери, заедно със специални гости - любими изпълнители, с които тя записва дуети и работи през годините, като Маргарита Хранова, Марио Николов, Мери Бойс Бенд и Тони Димитрова пяха пред препълнената зала на 10 февруари т.г. Важна роля в спектакъла..

публикувано на 26.04.24 в 16:23

Изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево"

Откриването на изложбата е от 18.30 часа 25.04./четвъртък/ 2024 г., Варна, ул. „Охрид” 22, галерия „Арт Маркони”. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художничката Ренета Павлова и с галериста Ваня Маркова: Преди две години Ренета Павлова отвори вратата на провокациите с идеята, че творецът винаги може да черпи..

публикувано на 25.04.24 в 16:58

Лазаровден отбелязват в Балчик

Повече от 300 участници ще се включат в тазгодишното 19-о издание на общински фестивал на любителските състави “Лазаровден” в Балчик, организиран от Общината и Народно читалище “Васил Левски 1959”. Тази година сцена на проявата за първи път ще бъде информационният център "Мелницата", а за първа година там ще се организира и базар за ръчно изработени..

публикувано на 25.04.24 в 14:23

Варна дарява на Унгария скулптура на поета Петър Алипиев

Община Варна дарява скулптурен портрет на поета и преводач Петър Алипиев на Община Кишкьорьош, Унгария. За целта мемориалният знак ще бъде предаден на Унгарския културен институт в София и с тяхно съдействие ще отпътува за Унгария. Скулптурният портрет на Петър Алипиев ще бъде поставена в парка на преводачите „Шандор Петьофи”, който се стопанисва от..

публикувано на 25.04.24 в 13:51

Три гостуващи изложби в Двореца в Балчик

Н а 26 април от 17.00 часа ще се представи младата самоука художничка Дарина Пенева, която влага в своите картини любовта си към природата-творец и към всяко цвете, което тя е създала. Изложбата и "Цветна феерия" може да видите от 26.04. до 09.05.2024 г. в Галерия "Тунела " в ДКИ КЦ "Двореца".Дарина Пенева е дарявала..

публикувано на 24.04.24 в 17:36

Илюстраторката Дияна Нанева гостува на варненската библиотека днес

Илюстраторката Дияна Нанева ще представи днес във Варна първата част от юбилейното издание на детската поредица за Червенокоска от Златко Енев. Събитието ще бъде от 18 часа в отдел "Изкуство" в Регионалната библиотека "Пенчо Славейков". С тази нова визия „Червенокоска в гората на призраците“ прави своя дебют във Варна – родния град на художничката..

публикувано на 24.04.24 в 14:35