Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Стаевска: Три закона се променят тихомълком по неблагоприятен за гражданите начин

Закон за устройство на територията
Снимка: https://gplawbg.com/

Коалиция "За да остане природа в България" остро се противопоставя на промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия, които депутати от ГЕРБ и ДПС внесоха между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите. „Общата нишка във всички промени в тези предложения – е улесняване на бизнеса за сметка на ограничаване на възможностите на гражданите да защитят свои права. Призоваваме народните представители категорично да отхвърлят направените предложения, като недопустими и да не бъдат изобщо подлагани на обсъждане, докато не бъдат внесени чрез отделни законопроекти“. Това се казва в съобщението на неправителствената организация, която днес организира национален протест срещу промените в трите закона . По този повод в неделя се проведоха протести в София, Пловдив, пазарджишкото село Варвара и Варна. Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ алармира за недопустими поправки в три закона, един от които е Законът за опазване на околната среда, пробутвани между първо и второ четене през друг закон. Пълен текст на становището на Коалиция “За да остане природа в България”, може да видите тук

Предложенията са скандални. Става въпрос за борба срещу Закона за опазване на околната среда, която се води от 2017 годинаТова коментира за Радио Варна Вера Стаевска от Гражданска инициатива „Зелени закони“. Тогава правителството на ГЕРБ премахна обжалването на втора инстанция на доклади по ОВОС. И през 2022 г. с много колебания тогавашната четворна коалиция – ПП, ДБ, ИТН и БСП върнаха втората инстанция, обаче от м.юли 2024 г. В момента се атакува това скромно постижение да бъде върната втората инстанция в обжалването на големите проекти, т.нар. стратегически правителствени проекти – атомни централи, автомагистрали, инсинератори, които имат въздействие. Ще се минава по бързата писта, като освен, че няма да може да се обжалва на втора инстанция, се предлага е да има и мълчаливо съгласие. Това означава, че РИОСВ и МОСВ не се произнесат в срок, те са съгласни, което увеличава риска именноп за най-вредните проекти. Това е по отношение на ЗООС една от най-големите заплахи.  Друго нещо, което много креативно са предложили е сроковете на валидност на решенията по ОВОС да се увеличат от 5 на 15 г. Това означава, че те няма да отговарят на развитиети на средата, защото за 15 г. Могат да се случат много неща на една територия. И второ - нови инвестиционни проекти ще бъдат забавени или може би спрени, защото те трябва да се съобразяват с одобрени предеи 15 г. проекти. Тоест няма да се допускат нови проекти заради правилото за кумулативан ефект.

Много важно е да се има предвид, че тези промени се правят през преходни и заключителни разпоредби на съвсем друг закон. Една порочна законодателна практика, която всички партии в различни моменти са критикували, когато не я правят те. Но, след това виждаме, че отново се използва като метод за бързо приемане на удобни промени. В случая ГЕРБ и ДПС. Законът за насърчаване на инвестициите ще има всъщност вреден ефект върху инвестициите, освен върхъ Законът за опазване на околната среда, който ще се обезсмисли.

Кога бяха входирани тези предложения за промени и на какъв етап е придвижването им по процедурите за гледане и гласуване от депутатите?

Внесени бяха на 4-ти април с подписите на депутати от ГЕРБ и ДПС – Делян Добрев, Хамид, Хамид, Станислав Анастасов, Младен Шишков, Жечо Станков. От май ще е предизборната кампания, до края на април има шанс промените да бъдат приети, тъй като се води, че Законът за насърчаване на инвестициите е приет на първо четене и това ще бъде само последно окончателно гласуване.

В тази ситуация на политическа криза очаквате ли, че ще има мнозинство при гласуването на тези промени?

Очаквам всички демократично настроени депутати да бъдат критични и да не си замълчат. Защото в последните месеци видяхме много мълчание, много сговор. Би трябвало това нещо да не се приеме, това не засяга само закона за опазване на околната среда, макар че там поправките наистина са скандални. Промените засягат и Закона за устройство на териториятя (ЗУТ) и Закона за възобновяемата енергия от ВЕИ (ЗЕВИ). Това са три ключови закони за строителството, които се променят ей така, за една седмица. При това с опит това да се случи тихомълком. Това е скандално и апелирам всички народни представители, които имат някакво чувство за обществен дълг да реагират!



По публикацията работи: Мариела Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

 Галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо Талев:..

публикувано на 29.04.24 в 09:20

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08