Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерт алармира: Заради промени в закон заводи за изгаряне на боклук ще се появяват без екологични оценки

Българите трябва най-после да се ядосат, категорична е Красимира Катинчарова

Коалиция „За да остане природа в България“ протестира срещу промените в Закона за опазване на околната среда и Закона за устройство на територия. Протестът се състоя в неделя в центъра на Варна. Промените бяха внесени от депутатите на ГЕРБ и ДПС между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за насърчаване на инвестициите.

Три закона се променят подмолно и тихомълком, каза Красимира Катинчарова от екологичното сдружение „Човек - природа - живот“, организатор на протеста във Варна. Чрез тези поправки се предприемат драстични промени в режима, по който се изграждат големи инвeстиционни проекти, добави тя.

Законодателството ни стана толкова оплетено и лишено от експертиза, че големи имена в правото се отказаха публично и с огорчение от тази задача, коментира Катинчарова.

 „Законът за перките в морето беше внесен по същия начин, от няколко депутати, без обществено обсъждане. Този закон би променил съдбата на близо четвърт милион души.“, категорична е Катинчарова.

Ако бъдат приети тези промени, ще бъде премахнат гражданският контрол. Тези кардинални промени ускоряват големите инвестиционни проекти като премахват екологичните процедури, които защитават околната среда и хората, добави организаторката.

Освен това решенията на Районните инспекции за околна среда и води (РИОСВ) вече са валидни не 5, а 15 години. „Това означава, че решенията им са на практика вечни. Тук няма граждански контрол“, категорична е тя.

Тя определи тези промени като скандални. За големи инвестиции като строителство на магистрали, ВЕИ, заводи за изгаряне на боклук се предлага двойно съкращаване на сроковете по произнасяне на екологичните процедури и дори въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие, възмущава се Катинчарова. Инвеститорът подава документите, например, в МОСВ и там е пълно с такива проекти и експертите не могат да се произнесат в срок от две седмици и то се приема за одобрено, обясни тя и разясни какви биха били последиците.

 „Ако имате къща на село, десет години след като сте си я купили и сте живели там, до вас може да изникне завод за изгаряне на боклуци. И вие няма да можете да направите нищо по въпроса. Вие ще научите, когато дойдат да копаят и строят“, каза Красимира Катинчарова.

Според нея българите трябва най-после да се ядосат и да започнат да следят какво правят хората, които взимат решения от тяхно име. 

„Това ,което се канят да направят депутатите сега, ще промени живота на хората изцяло и може да го направи невъзможен. Сега ни отнемат и земята. Вече никой не се интересува от здравето ни. Всичко това се прави, за да се вземат едни пари, които вече са договорени. Открива се една корупционна магистрала към един човек, който еднолично ще може да взема решения. Всичко това е с един единствен страдащ. И това е българинът“, категорична е Катинчарова.  

Целия разговор с нея може да чуете в прикачения звуков файл:




По публикацията работиха: стажант-редактор Мария Колева, Елисавета Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

 Галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо Талев:..

публикувано на 29.04.24 в 09:20

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58

Ани, която бяга с кауза и заразява с добро!

Да бягаш с кауза, за да помогнеш на друг. Това прави от близо две години Анна Христова, която е успешен маркетинг специалист. Макар и със сериозен дефицит на желязо, чисто здравословно, Анна се мобилизира, за да продължи да бяга с кауза и да заразява с добро още повече хора от своето обкръжение. Тя участва в маратони и полумаратони в..

публикувано на 23.04.24 в 16:08