Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Създателят на проекта "Землевеж" Иван Люцканов:

Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз

Иван Люцканов е създател на проекта "Землевеж", който представя статистически данни, представени по достъпен начин. Той участва в подкаста "Европеец", посветен на евроизборите и перспективите пред Европейския съюз, а домакин на събитието беше Концертното студио на Радио Варна. 

аресва ми да мисля, че мотото на подкаста е: "Светът и България в числа от достоверни източници", подчерта за предаването "Пост Фактум" Люцканов. Според него в наши дни хората надценяват разликата между живота у нас и този в чужбина. "Дрехите ни, телефоните ни са същите като тези на хората в Европа. Времето, в което сме били много различни, вече е в миналото", казва той. 

Иван Люцканов е включен в списъка на Forbes 30 под 30 за социално предприемачество. 

Люцканов сподели впечатленията си от събитие в историческата сграда на Народното събрание с над 160 ученици от цялата страна и няколко евродепутати. "Всички присъстващи ученици искаха да се информират по европейските теми, но евродепутатите ги правиха много по-скучни", каза той. Според него младите хора имат желание да бъдат пълноценни европейци, но политиката ги отблъсква. Това обяснява и ниската избирателна активност, добави Люцканов.

По време на проучване за ползите от Европейския съюз за България, Люцканов взима Сърбия за сравнение. Открива, че има някои качества, по които тя ни превъзхожда. По този начин хората се запитват дали си заслужава да сме в Европейския съюз. Собствените несгоди в България карат хората да се съмняват в Европейския съюз, категоричен е Люцканов. Според него най-добрият изход от това е да се справяме по-добре с даденостите, които имаме.

Люцканов вярва, че България върви по един общоевропейски път и ще продължава да се движи по него още по-усилено.

Целия разговор с него чуйте в звуковия файл:


По публикацията работи: стажант-редактор Мария Колева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Морето не е за една ваканция" припомнят "Приятели на морето"

Морски клуб "Приятели на морето" започва работа по нов, 7-месечен проект "Живият свят на Черно море". 30 деца и младежи ще преминат гмуркаческа подготовка за подводно заснемане на дънната флора и фауна и за вземане на проби от дъното край дивите плажове и буните.  Ще се документират крайбрежните морски екосистем, а след това ще анализират..

публикувано на 30.04.24 в 09:30

Забравени пейзажи представя художникът Милчо Талев

 Галерия Ларго ще представи за първи със самостоятелна изложба във Варна Милчо Талев.  Експозицията се нарича „Забравени пейзажи“ и представя около 20 живописни платна, повечето създадени специално за представянето му във Варна. Чуйте още от разговора на репортера ни Ваня Славова с художника Милчо Талев:..

публикувано на 29.04.24 в 09:20

Д-р Владимир Славчев: Варненският некропол не е наша собственост. Той е притежание на нацията

Не са достатъчни средствата за археологическите разкопки на Варненския халколитен некропол. Това потвърди д-р Владимир Славчев, ръководител на археологическия екип. Нужни са около 50 000 лева, с които ще се удължи работата на терен и археолозите ще се приближат към пълното проучване на източния район на некропола.  Регионалният исторически музей..

публикувано на 26.04.24 в 10:15

"Пейзажът и градът" представя три творчески поколения в българското изкуство

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя до 16 май тематичната изложба “Пейзажът и градът”. В нея са включени 43 произведения живопис на 37 художници от фонда на художествения музей, създадени от три творчески поколения в българското изкуство. Селекцията е на изкуствоведа Румен Серафимов, главен уредник в Галерията и куратор..

публикувано на 25.04.24 в 17:33

"Мелодия и ритъм на формата" - изложба на скулптора Ангел Атанасов във Варна

Градската художествена галерия “Борис Георгиев” във Варна представя самостоятелна изложба на Ангел Атанасов - скулптор, чиито творчески интереси са съсредоточени върху чистите форми. Изложбата включва 12 скулптури, изработени в бронз и 4 в дърво, обединени от името “Мелодия и ритъм на формата”. Ангел Атанасов завършва Националната художествена..

публикувано на 25.04.24 в 08:20
Факсимиле от проекта за трасе на лекото метро във Варна, публикуван в сайта на Община Варна

Арх. Христо Топчиев: Проектът за бул. „Цар Освободител“ дава приоритет на автомобилите

Разширението на бул. „Цар Освободител“ беше припознато като приоритетно за реализация и от новия екип на Община Варна. Предвидено е да се прави със смесено финансиране, общинско,  държавно и европейско, а най-вероятно и по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). П о този повод днес от администрацията организират  обществено обсъждане,  от..

публикувано на 24.04.24 в 07:58