Д-р Ангел Кунчев: Ключовото е не къде ходиш, а как се държиш

„ Ключовото е не къде ходиш, а как се държиш . Рискът се появява, когато хората се събират по много на едно място... Не е въпросът във формата, важно е съдържанието. Трябва все още да се държим.  Ако сега отпушим нещата, ще се обезсмислят всички..

публикувано на 26.04.20 в 09:52

Термокамери и мобилни приложения - имат ли личните данни ясна граница

Може ли да има термокамери в театрите и кината и те да станат задължителни и за големите търговски вериги? Евентуална регулация в тази посока провокира разнопосочни коментари. Първото предложение дойде от министъра на културата Боил Банов, а след..

публикувано на 24.04.20 в 13:52

Д-р Валери Велев: Няма особен смисъл да се затварят млади и здрави хора

„Най-важният принцип в епидемиологията е да се ограничат, карантинират и да се пазят болните, заразоносителите и рисковите категории .“ Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ д-р Валери Велев от Детската клиника на Болницата по..

публикувано на 24.04.20 в 09:23

Д-р Волфганг Люпке: Аерозол с антитела може да помогне в лечението на Covid-19

Антитела под формата на аерозол за активно вдишване могат да подобрят лечението на Covid-19, като блокират проникването на вируса в клетката. Това обясни пред БНР доц. д-р Волфганг Люпке, който работи по спасителния серум. През следващата..

публикувано на 24.04.20 в 08:06

Първите учебници по религия влизат в училищата от есента

Първите учебници по религия влизат в образователната система през есента. Досега преподавателите използваха учебни помагала по предмета. През настоящата учебна година над 12 хиляди ученици са избрали свободно избираемия предмет религия в една от..

публикувано на 23.04.20 в 15:01

Станислава Чуринскиене: Изолацията е катастрофална за децата с аутизъм

И без това затруднената комуникация с околния свят на децата с аутизъм в условията на принудителна изолация се свива в още по-малки пространства, досегът им с други хора, сред които и терапевтите, е ограничен, а установеният режим на обучение –..

публикувано на 23.04.20 в 12:32

Мангъров: По най-скромни преценки в страната има над 300 хиляди заразени

Сегашните мерки забавят разпространението на коронавируса у нас и  „ при тези мерки може да чакаме още месеци, даже повече “, като не е изключен втори пик на заболеваемостта. Мнението е на доц. Атанас Мангъров, началник на Детската клиника в..

публикувано на 23.04.20 в 12:03
Димитрина Петрова

Димитрина Петрова: Искам да отида на планина, не на църква

Извънредното положение е благоприятна почва за подхлъзване към автокрация , към авторитаризъм и подронване на демократичните институции. Това заяви пред БНР Димитрина Петрова, депутат от Великото народно събрание, член на „Екогласност“, съосновател..

публикувано на 22.04.20 в 11:20

Проф. Тасков: Вирусът и имунната система са в дуел кой ще стреля пръв и точно

Български учени изучават ролята на клетъчния имунитет при битката с коронавируса в три основни измерения - антитела, клетки и естествена резистентност. " Имунната система след първата среща с един вирус запазва дълго време "спомен" за тази среща и при..

публикувано на 21.04.20 в 12:47
Петър Славов

Петър Славов: „До второ нареждане“ е термин от времето на народната милиция

„До второ нареждане“ е термин от времето на народната милиция и звучи  смущаващо за държава членка на Европейския съюз. Това мнение изрази пред "Хоризонт" юристът Петър Славов. „Аз лично подобни формулировки – „до второ нареждане“ намирам в актове,..

публикувано на 21.04.20 в 09:30