Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС забранява опасните пластмаси и пластмасови торбички след 2020 г.

| обновено на 15.01.14 в 14:15

Най-опасните пластмаси и някои видове пластмасови торбички трябва да бъдат забранени от 2020 г. Това е част от стратегията на Европейския съюз за намаляване на пластмасовите отпадъци в околната среда, се казва в резолюция, гласувана и приета от Европейския парламент във вторник. Освен това ЕС трябва да въведе задължително рециклиране на пластмасови отпадъци, добавиха депутатите.

Евродепутатите подчертават, че икономическият потенциал за рециклиране на пластмаси е все още до голяма степен неизползван. Само 25% от пластмасовите отпадъци в момента са рециклирани. Пълното прилагане на законодателството на ЕС за отпадъците може да спести 72 милиарда евро годишно, увеличавайки годишния оборот на европейските компании за управление на отпадъците и рециклиране с 42 милиарда евро, както и да създаде над 400 000 работни места до 2020 г., заявиха депутатите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.