Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинският парламент може да назначи премиер още днес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинският парламент може да назначи премиер на страната още днес, съобщи депутатът от партия "Баткившчина" Николай Томенко.

Върховната рада обсъжда три кандидатури за премиер на страната, който да сформира коалиционно правителство. Според Томенко кандидатите са бившият премиер Юлия Тимошенко, лидерът на "Баткившчина" Арсений Яценюк и депутатът Петро Порошенко. Съгласно споразумението, подписано в петък от президента Янукович и тримата основни опозиционни лидери, кабинет на националното единство трябва да се състави в рамките на 10 дни след подписване на документа.

Радата ще обсъжда още проект за забрана на дейността на управляващата Партия на регионите и Комунистическата партия на Украйна.

Освободената от затвора Юлия Тимошенко беше посрещната триумфално на площад "Независимост". Тя призова протестите да продължат, докато постигнат всички свои цели.

Трябва да направим няколко важни неща заедно. Първо, трябва да докараме Янукович и всичкия боклук около него тук, на Майдана, призова Тимошенко.

Протестиращите остават на централния площад в Киев, като засега обстановката там е спокойна. Отряди за самоотбрана на протестиращите с каски и самоделни щитове, които поеха контрола над столицата, заеха мястото на полицията, която охраняваше президентството и парламента. Целта е да се попречи на радикални сили да рушат или да провокират насилие.

Местонахождението на държавния глава Виктор Янукович е неизвестно, заяви неговият представител в украинския парламент Юрий Мирошниченко. Той каза, че днес няма връзка с него и не знае къде се намира Янукович. 

Опозиционният лидер Виталий Кличко, който е един от възможните кандидати за президент на страната, заяви, че изчезването на Янукович налага избирането на нов държавен глава:

Милиони украинци искат да знаят къде е Янукович и се опитват да го открият. Но той изчезна. Президентът на Украйна изчезна и затова трябва да изберем нов. Моята основна цел не е да заема поста на президент, а да направя Украйна европейска държава с европейски стандарт на живот. Ако мога да го направя чрез президентския пост, ще дам всичко от себе си, и тогава ще се кандидатирам.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три обвинения за неправоспособния шофьор, блъснал три коли във В. Търново

Районната прокуратура във Велико Търново привлече като обвиняем и задържа за 72 часа неправоспособния 21-годишен водач, който след употреба на наркотици причини тази нощ катастрофа с три автомобила под крепостта Царевец.  Дрогиран блъсна три коли при гонка с полицията във Велико Търново Срещу неправоспособния водач са повдигнати обвинения за..

публикувано на 28.05.24 в 19:09
Протест след приемането на закона от парламента в Тбилиси, 14 май 2024 г.

Парламентът на Грузия отхвърли ветото на президента върху спорния закон за "чуждестранните агенти"

Парламентът на Грузия отхвърли ветото на президента върху закона, изискващ от неправителствените организации с над 20 процента финансиране от чужбина да се регистрират като агенти на чуждо влияние, съобщава Ройтерс.  САЩ наложиха санкции на Грузия заради Руския закон Съветът на Европа разкритикува Закона за чуждото влияние в Грузия Законът..

публикувано на 28.05.24 в 19:05

Путин предупреди Запада: Доставяното оръжие на Украйна да не се използва по руска територия

Руският президент Владимир Путин предупреди Запада да не допуска оръжието, което доставя на Украйна, да бъде използвано за удари по руска територия. По думите му западните оръжейни системи могат да бъдат използвани срещу Русия само с помощта на западни специалисти и една ескалация може да доведе до "сериозни последици", отбелязва Ройтерс.  Путин..

публикувано на 28.05.24 в 18:47

Кипър е с най-чисти води за къпане в ЕС, България - в топ 5

Кипър е с най-чисти води за къпане в Европейския съюз, България е на пето място. Това показва обявеният днес годишен доклад за 2023 г. на Европейската агенция по околна среда в сътрудничество с Европейската комисия. Средиземноморският остров е европейски лидер с 97,6% от зоните му за къпане, оценени с "отлично качество". Следват го..

публикувано на 28.05.24 в 18:46
Жозеп Борел

Борел: Страните членки ще решат дали да вдигнат забраната върху оръжията, които доставят на Украйна

Страните членки са тези, които ще решат дали да вдигнат забраната върху оръжията, които доставят на Украйна, да бъдат използвани за цели на Русия.  Това каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел след края на заседанието на министрите на отбраната на страните членки в Брюксел.  Борел: Украйна има право да нанася..

публикувано на 28.05.24 в 18:41
Росица Матева

От ЦИК потвърдиха, че резултатите от изборите на 9 юни ще бъдат обявени в срок

От Централната избирателна комисия (ЦИК) потвърдиха, че резултатите от изборите на 9 юни ще бъдат обявени в срок. Говорителят на Комисията Росица Матева потвърди, че е възможно на секционните комисии да отнеме малко повече време да попълнят протоколите, но това няма да забави обработката. "Секционните избирателни комисии не бива да бързат, не бива..

публикувано на 28.05.24 в 18:32
Георги Гвоздейков

Министър Гвоздейков: Изборите ще бъдат проведени по правилата и абсолютно нормално

Изборите ще бъдат проведени по правилата и абсолютно нормално. Това заяви пред БНР министърът на транспорта Георги Гвоздейков.  Той е определен от Министерски съвет за отговорник по комуникацията между институциите, ангажирани с изоборния процес.  " Всичко е в нормалните срокове на изпълнение. Няма фрапиращи моменти". Гвоздейков: Не е..

публикувано на 28.05.24 в 18:31