Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът на Крим поиска присъединяване към Русия, на 16-и март ще се проведе референдум

Парламентът на Крим гласува единодушно за влизане на автономната република в състава на Русия, предадоха световните информационни агенции. Решено бе Крим да влезе в състава на Руската федерация с правата на субект на Федерацията, се казва в приетия текст.

Малко по-рано Върховният съвет на Крим реши да насрочи референдум за статута на автономната република на 16-и март.

Въпросите на референдума ще бъдат два: подкрепяте ли влизането на Крим в състава на РФ и подкрепяте ли възстановяването на Конституцията на Крим от 1992-ра година, каза вицепремиерът Рустам Темиргалиев.

Съгласно Конституцията от 1992-ра година републиката влиза в състава на Украйна и определя отношенията си с нея на основата на договори и споразумения.

Решението на Върховния съвет за референдум за присъединяване към Руската федерация в Крим е историческо, заяви пред ИТАР-ТАСС секретарят на Генералния съвет на "Единна Русия" Сергей Неверов: Ние сме един народ, който по волята на безотговорни партийни функционери се разделя. Днешното решение за референдум е историческо.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Путин е бил информиран за решението на ВС в Крим за присъединяване към Руската федерация

Руският президент Владимир Путин е бил информиран за решението на Върховния съвет в Крим за присъединяването на автономната република към Руската федерация, съобщиха от Кремъл. Новината дойде току-що, президентът е информиран. Засега няма какво повече..

публикувано на 06.03.14 в 12:51

Решението на Върховния съвет на Крим за присъединяване към Русия влиза в сила незабавно

Решението на Върховния съвет на Крим за влизане в състава на Руската федерация влиза в сила незабавно, предаде Интерфакс. Решението за присъединяване на Крим към Русия влиза в сила от момента на приемането му, тоест от днес , заяви вицепремиерът на..

публикувано на 06.03.14 в 13:53
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън получил фалшиво обаждане от Петро Порошенко

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън е станал жертва на фалшив видео разговор с човек, представил се бившия украински президент Петро Порошенко, съобщиха от Форин офис. Британското външно министерство е решило да разкрие какво се е..

публикувано на 08.06.24 в 03:22

Суша заплашва производството на плодове и зеленчуци в Кипър

Кипър е застрашен от липса на местни плодове и зеленчуци на пазара заради недостига на вода за напояване, предупредиха организации на селскостопански производители. Те настояват земеделското министерство да приеме решения за изход от тежката ситуация...

публикувано на 08.06.24 в 03:03

Ключова магистрала в Гърция затворена заради катастрофа и пожар

Голям пожар избухна в Гърция на магистралата Атина-Коринт заради катастрофа, при която се е обърнала цистерна с бензин. Пътят е затворен в двете посоки. Мястото на катастрофата е 75-ти километър в посока от Атина. Блокиран беше пътен възел Елевсина...

публикувано на 08.06.24 в 02:18

Британският премиер се извини за политически гаф

Британският премиер Риши Сунак се извини, че е пропуснал ключова част от честванията на Десанта в Нормандия в Северна Франция, за да заснеме телевизионно интервю, след като бе порицан публично за този ход от всички страни от политическия спектър. Това обаче..

публикувано на 08.06.24 в 01:55
Мете Фредериксен, премиер на Дания

Датският премиер беше нападнат в центъра на Копенхаген, нападателят е арестуван

Премиерът на Дания Мете Фредериксен беше в шок, след като в петък беше нападната и ударена от мъж в центъра на Копенхаген, съобщава Ройтерс, цитирайки новинарската агенция Ritzau, която се позовава на полицията и на кабинета на..

публикувано на 07.06.24 в 23:29

Рафинерия в руския град Новошахтинск е спряла работа след атака с украински дрон

Рафинерията в руския град Новошахтинск до източната граница на Украйна е спряла работа вследствие от атака на украински дрон, твърдят източници на агенция Ройтерс. Новошахтинск се намира в Ростовска област, до източната граница на Украйна. През..

публикувано на 07.06.24 в 23:23

В Дряново и трите най-големи села в общината поставят енергоспестяващо улично осветление

В Дряново и трите най-големи села в общината старото улично осветление ще бъде подменено с енергоспестяващо. Модернизацията е в ход и трябва да приключи до началото на следващата година. Новите енергоспестяващи осветителни тела и табла за улично..

публикувано на 07.06.24 в 23:09