Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крим се провъзгласи за независима държава и поиска да бъде приет в Руската федерация

| обновено на 17.03.14 в 15:11
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Крим е провъзгласен за независима суверенна държава с име Република Крим, се казва в съобщение на сайта на кримския Върховен съвет. Решението е взето на извънредно заседание на Съвета и за него са гласували 85 депутати. В декларацията за независимост републиката се обръща към Руската федерация с предложение да бъде приета за нов субект в състава на Федерацията със статут република. Парламентът на страната се преименува на Държавен съвет на Република Крим.

Председателят на кримския парламент Владимир Константинов нарече приемането на декларацията за независимост историческо. Това е историческо събитие. Видяхте и по гласуването вчера колко е важно за жителите на Крим. Те го чакат сигурно целия си съзнателен живот. Върнахме се в родината си. Тези думи казват всичко.

Премиерът на Кримската република Сергей Аксьонов заяви, че властите няма да бездействат, докато чакат решението на Руската федерация за приемане на полуострова. Несъмнено в Руската федерация е по-добре. Но няма да чакаме на нея. Уверени сме, че ще можем и сами да се справим. Няма да стоим със скръстени ръце. Така че жителите на Крим да могат да допринесат достойно за обществено-политическия живот на Руската федерация. Не се съмнявам в това.

Парламентът на Крим реши още украинското държавно имущество на полуострова да бъде национализирано. Дейността на украинските държавни органи се прекратява, а решенията на Върховната рада, приети след 21-ви февруари, няма да се прилагат, се допълва в одобреното от парламента решение.

Председателят на парламента Владимир Константинов уточни, че национализацията включва и украинските военни бази, които от края на февруари са обградени от проруски цивилни и военни. Всички украински военни подразделения, базирани в Крим, ще бъдат разформирани. Онези (военнослужещи), които искат да живеят тук, ще имат тази  възможност. Ще разгледаме въпроса с онези, които искат да положат клетва пред новите сепаратистки власти, каза Константинов. 

В документа, одобрен от събранието, Република Крим призовава ООН и всички страни в света да я признаят за независима държава.

Според окончателните данни населението на полуострова подкрепи с 96,6 на сто от гласовете на вчерашния референдум включването на украинския полуостров в състава на Русия. 123% от гласоподавателите в Севастопол са гласували за присъединяване към Русия, съобщи председателят на организационния комитет на референдума Михаил Малишев. Процентът надхвърля сто, защото близо 90 хиляди души извън изрибателните списъци са гласували в града със специален статут. Малишев съобщи още, че окончателните данни за избирателната активност на вчерашното допитване сочат 81, 36 %.  

Изпълняващият длъжността президент на Украйна Олександър Турчинов съобщи, че е подписал указ за частична мобилизация. Турчинов уточни, че е подписал документа във връзка със ситуацията в Крим. Украинската Рада одобри указа на президента, който предвижда мобилизирането на около 40 000 военни от запаса. Украинският министър на отбраната Игор Тенюх заяви, че украинските военни части, дислоцирани на територията на Кримския полуостров, ще останат там.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Руските депутати обещават в най-кратки срокове да приемат необходимите решения след референдума в Крим

Руските депутати обещават в най-кратки срокове да приемат необходимите решения след референдума в Крим. Процесът за присъединяване на автономната република към Русия ще отнеме не повече от три месеца. Москва посрещна резултатите от референдума в..

публикувано на 17.03.14 в 11:34

ЕС ще обсъди налагане на визови и финансови санкции срещу високопоставени руски представители

Европа осъди кримския референдум, определи го като противозаконен и нелегитимен и обяви, че няма да признае резултатите от него. Днес външните министри от Евросъза се събират в Брюксел, за да обсъдят налагане на визови и финансови санкции срещу..

обновено на 17.03.14 в 11:01

Редица страни осъдиха референдума в Крим като нарушение на международното право

Редица страни осъдиха референдума като нарушение на международното право. В съвместна декларация председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жозе Мануел Барозу и Херман Ван Ромпой заявиха, че референдумът е незаконен. Франция,..

обновено на 17.03.14 в 10:53

Регионалното правителство в Крим ще подаде искане за присъединяване към Русия

Регионалното правителство на Кримската автономна република ще подаде искане за присъединяване към Русия след обявяването днес на официалните резултати от референдума за статута на Крим. Според предварителните резултати над 95 на сто от гласувалите..

обновено на 17.03.14 в 10:52

Руски журналист: Русия е единствената страна в света, способна да превърне САЩ в радиоактивна пепел

Русия е единствената страна в света, способна да превърне Съединените щати в радиоактивна пепел , това заяви руският журналист Дмитрий Кисельов в предаване по обществената телевизия Русия-24, посветено на позицията на Съединените щати за референдума в..

публикувано на 17.03.14 в 09:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Промяна в организацията на движението при 16-и км на АМ "Струма" в посока София заради ремонти

От 8.00 ч. на 29 май, се променя организацията на движението при 16-и км на АМ "Струма" в посока София за всички автомобили. Заради ремонтни дейности по авариралата на 28 април подпорна стена се ограничава движението в дясната активна лента, като..

публикувано на 28.05.24 в 21:48

Прага: До дни Украйна ще получи 155-милиметрови снаряди

Украинската армия ще получи десетки хиляди снаряди за тежката си артилерия през следващия месец, заяви министър-председателят на Чехия Петр Фиала. Това съобщи агенция Ройтерс. В рамките на ръководената от Прага инициатива 15 държави от Европейския..

публикувано на 28.05.24 в 21:40

Радев: Голямата задача на бизнеса е да подпомага българската култура

Държавата трябва да създава условия, в които културата да се развива с помощта на частната инициатива, това посочи президентът Румен Радев. Той участва във форум, посветен на инвестициите в сферата на културата. "От криза се излиза с ясна посока и..

публикувано на 28.05.24 в 21:36
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин предупреди западните държави да не разрешават Киев да ползва оръжието им за удари на руска територия

Руският президент Владимир Путин предупреди западните държави да не разрешават на Украйна да използва оръжието им за удари на руска територия. Пред журналисти в Узбекистан, където бе на официално посещение, Путин говори за рискове пред малките..

публикувано на 28.05.24 в 21:24
Лидерът на партия „Алтернатива” Африм Гаши, архив.

Африм Гаши е избран за председател на парламента в Скопие

Африм Гаши беше избран за председател на новия парламент в Република Северна Македония, който днес проведе първото си заседание.  Четиригодишният мандат на законодтелния орган започва да тече от днес, както и срокът от 10 дни, в който президентът..

публикувано на 28.05.24 в 21:08
Олаф Шолц и Еманюел Макрон

Франция и Германия с допълнителна финансова помощ за Украйна

"Трябва да позволим на украинците да неутрализират руските военни бази, откъдето Украйна е обстрелвана с ракети." Това каза президентът на Франция Еманюел Макрон като подчерта, че западното оръжие не бива да бъде използвано срещу цивилни цели...

публикувано на 28.05.24 в 21:01
Американски и израелски войници оценяват ситуацията на американски военен кораб в град Ашдод, Израел, на 26 май 2024 г. 
Според САЩ армейските кораби, превозващи част от дока, предназначен за предоставяне на хуманитарна помощ на Ивицата Газа, са изхвърлени на брега в Ашдод поради метеорологичните условия.

САЩ са преустановили доставките на хуманитарна помощ за Газа през плаващия кей

Американските военни са преустановили доставките на хуманитарна помощ за Газа през плаващия кей, съобщи NBC. Съоръжението, което бе монтирано по-рано този месец, е пострадало в резултат на лошото време. Не е ясно кога и дали изобщо ще може да заработи..

публикувано на 28.05.24 в 20:09