Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 100 години от рождението на великия български бас Борис Христов

Навършват се 100 години от рождението на великия български бас Борис Христов, обявен от ЮНЕСКО за личност на 2014-а година, заедно с Лермонтов и Ел Греко. Стотици български музиканти от цял свят отбелязват с концерти и спектакли годишнината. Най-великият български глас на 20-и век проплаква точно на днешния ден преди столетие в Пловдив. Още от дете Христов демонстрира много добри гласови въможности в хора на катедралата "Свети Александър Невски" в София. Оперният си дебют прави в ролята на Колин от операта "Бохеми" на 12-и май 1946-а година. Умира в Рим на 28-и юни 1993-та, но тялото му е пренесено за поклонение именно в софийската катедрала "Свети Александър Невски". Заради това там е и поместен неговият бюст-паметник, пред който днес се поклониха столичани и гости на столицата.

Честването започна с молебен, отслужен от епискот Григорий в присъствието на българския патриарх Неофит. Заедно с невероятния талант почитаме и великия българин, човекът Борис Христов, посочи той. За перипетиите пред Борис Христов и трудния му път обратно към родината пред присъстващите говори заместник-кметът Тодор Чобанов. Цветя пред лика на великия бас поднесе и кметът на София Йорданка Фандъкова. Искрена емоция се четеше по лицата на повечето от присъстващите. Някои от тях се оказаха и лични негови познати и ученици. Честването е част от културните събития на Столичната община, които се реализират в подкрепа на кандидатурата на София и на Югозападния регион за европейска столица на културата през 2019-а година.

Днес е кулминацията на честванията в България и по света. По традиция на тази дата ще занесем живо цвете в градината на музея в София. Там започва десетият фестивал на изкуствата "Борис Христов" с концерт на последния ученик на великия бас - Пламен Бейков, и формация "Юлангело".

В Пловдив, с хоровия концерт "Сто български гласа пеят за Борис Христов“ се открива Петият международен фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“.

В Националната опера почетен гост на гала концерта „Мечтаното завръщане в Софийската опера“ довечера ще бъде знаменитият баритон Ренато Брузон.

Концерти и спектакли, посветени на стогодишнината от рождението на Борис Христов, днес ще има в театър "Ла Моне" в Брюксел, в катедралата "Сен Габриел" в Париж, в Академията "Санта Чечилия" в Рим, в Ню Йорк и във Виена.

В предаването за музикално-сценични изкуства на БНР "Каста Дива" от 21.30 часа ще звучи гласът на великия български бас Борис Христов, съхраняван в съкровищницата на обществената медия - Златният фонд:

В моето дългогодишно действие като артист държа специално да подчертая, че всичко, което съм правил, се е правило в името на България.

В Рим, в продължение на два поредни неделни дни, Българският културен институт и Фондация “Борис Христов” организират честването, предаде кореспондентът на БНР Ирина Стоилова. В най-престижния музикален театър в Рим – Аудиториума “Парк на музиката”, с изложба, концерт и прожекция на филми, посветени на Борис Христов, ще бъде отбелязана годишнината от рождението му. Пред италианската публика ще бъде открита и изложба от фотографии и документи от архива на великия бас, предоставени от Българския културен институт в Рим, който се помещава в дома на Христов. Ще последва прожекцията на два нови документални филма, реализирани специално за юбилея: “Писмо от Тоскана” на Георги Тошев с режисьор Ема Константинова и “Молитвата на Борис Христов” на музиколога Магдалена Манолова. Следващата неделя -  25 май, също ще бъде посветена на спомена за световноизвестния бас. След увод от неговия биограф Маурицио Модуньо ще последва концерт с участието на някои от най-успешните стипендианти на Фондация “Борис Христов”. Те ще изпълнят програмата от последния камерен концерт на Борис Христов в италианската столица.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Седемте стола" гостува в Народния театър

Комедията "Седемте стола", продукция на Драматичния театър в Ловеч по безсмъртната класика на Иля Илф и Евгений Петров, ще се играе за първи път на голямата сцена на Народния театър на 8 юни от 19:00 ч.  Най-известният комбинатор и бъдещият собственик на скритите в стол от умиращата му баба диаманти ще преминат през серия от комични обрати и..

публикувано на 07.06.24 в 16:59

Иво Милев с нов прочит върху биографията на Алеко Константинов

От няколко дни на книжния пазар е най-новата биография на Алеко Константинов – "Das Wunderkind". Автор е Иво Милев, изкуствовед, писател и изследовател.  "Алеко Константинов е много важен за нашето самосъзнание и културна история".  Милев работи върху масив от материали, запазен в архива на академик Динеков. "Има непубликувани..

публикувано на 07.06.24 в 15:12
Плевенската филхармония представя ABBA symphonie

Плевенската филхармония представя ABBA symphonie в зала "България"

В зала "България" на 8 юни ще гостува Плевенската филхармония. Люси Дяковска и Милица Гладнишка, под диригентството на Найден Тодоров, ще представят симфония "АББА". Музиката на АББА вече 50 години свързва всички генерации, отбеляза пред БНР Люси Дяковска.   "Цял живот съм я преживявала и изпълнявала с огромно удоволствие...

публикувано на 07.06.24 в 11:55

Dafa trio - едно истинско отражение на мултикултурализма, ще зарадва публиката в "София лайв клуб"

Dafa trio е истинско отражение на мултикултурализма.  То събира една пианистка от Хонконг  - Тин Сиу Чи, един кларинетист от Сирия - Гет Алмагуут, и eдин испански перкусионист – Ерик Лареа.  Тази вечер (6 юни) музикантите ще зарадват с изпълненията си посетителите в "София лайв клуб".  Те оставиха отпечатък в душата ми, призна пред БНР..

публикувано на 06.06.24 в 11:32

Поети и писатели от РСМ на "Македонска книжовна визита" в София

С участие на 11 поетеси, поети и писатели от Северна Македония от днес до 8 юни в София ще се състои 15-ото издание на "Македонската книжовна визита". Целта е популяризиране на македонската литература и задълбочаване на македонско-българските книжовни и културни връзки. Тази година инициативата ще започне с литературния портрет на..

публикувано на 06.06.24 в 11:08

Фестивал на сръчните ръце в с. Бусинци в края на месеца

Фестивал на сръчните ръце ще се проведе в трънското село Бусинци от 28 до 30 юни. За втора поредна година в продължение на три дни майстори ще демонстрират занаяти и сръчности, а посетителите ще могат да се включат в ателиета по интереси. В пространството около Бусинската сръчкотилница ще бъдат обособени четири зони - "Сръчни ръце", "Вкусна..

публикувано на 06.06.24 в 10:25
Вълчин Даскалов -

Вълчин Даскалов - между видимия и невидимия свят на "Силата"

Вълчин Даскалов ще представи днес - 05.06, новата си книга "Силата". Премиерата на сборника с разкази ще се състои в кино "Влайкова". Даскалов е преподавател по Търговско право в УНСС и по Международно стопанско право в Икономическия университет във Виена, но има и интерес към "чисто човешките сили".  Това е втората му творба.  "Започнах да..

публикувано на 05.06.24 в 19:08