Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерименталната FKA Twigs си прокарва път на поп сцената

FKA Twigs e мулти талант  - певица, видео режисьор и музикален продуцент. Дебютният й й албум  LP1 излезе през лятото. След това критиците очакваха в края на миналия месец тя да спечели Barclaycard Mercury Prize (престижния британски приз за албум). Уви, статуетката беше връчена на алтернативната банда Young Fathers, но си струва да обърнем внимание на 26 годишната млада звезда.  Много е енигматична. Британският Guardian казва, музиката й е смесица между Aaliyah  и Kate Bush– експериментална е.

Самата певица е много срамежлива, сркомна и преди като малкa не е била много популярна сред връстниците си. За мейнстрийм индустрията казва, че подценява творчеството на един артист.

Не пропускайте да чуете якото Two Weeks. FKA Twigs има потенциал и дебюта й в американския телевизионен ефир тази седмица ни дава надежда, че скоро и в Щатите повече хора ще се запознаят с нейната музика.

Албумът на Taylor Swift 1989 вече бие рекорди по продажби както в Америка, така и във Великобритания. Междувременно е ефира - пореден силен сингъл от него, който е най-доброто ново предложение тази седмица в класацията на щатските радиостанции. Blank Space ни разказва за богата любовна история на Taylor и ни помага да надникнем в бележника й с гаджета. Под майсторския хип-хоп бийт, дело на отбора Max Martin и Shellback тя коментира бившите си връзки и успява да ни убеди, че е просто едно наивно момиче, което разбива сърца или „кошмар облечен като мечта“.

Новoпредложение от един от най-популярните диджеи в света излезе тази седмица. Motion и е четвъртият албум на Calvin Harris. Няма кой знае колко изненади в него и феновете на Harris ще се почувстват комфортно като го слушат. Тези, които очакват нещо ново сигурно ще се зарадват да чуят, че той е поканил добре наложили се жени от поп сцената като Gwen Stefani, Ellie Goulding и бандата Haim. Именно клубните изпълнения с вокали на артисти от нежния пол си струва да се чуят повече от веднъж, защото сякаш предимно при работата си с жени Calvinе най-вдъхновен и творчески активен.

Oще за актуалните хитове и артисти можете да научите в следващото издание на MusicPoint.

MusicPoint – петък от 19 до 21 по Хоризонт!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11
Васко Василев

Васко Василев ще изнесе концерт на Айфеловата кула по повод 24 май

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев и солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън" ще изнесат класически акустичен концерт на 26 май в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула. Музиканти от 5 националности – французойка, японка, австрийка, англичанин и българин ще се срещнат на сцената, за да отбележат заедно един от..

публикувано на 16.05.24 в 18:57
Гергей Мадараш

Гергей Мадараш дирижира концерта "Контрасти" на Радиосимфониците

Този петък, 17 май, в зала „България“ пред Симфоничния оркестър на БНР ще застане диригентът Гергей Мадараш – гост от Унгария, който в момента е музикален директор на Кралската филхармония в Лиеж, Белгия.  Програмата на концерта неслучайно е наречена „Контрасти“ – на първо място, това е заглавието на пиесата, с която ще бъде отбелязана..

публикувано на 15.05.24 в 18:33
Българските фестивални мениджъри на асамблеята - Узедом 2024

Български фестивали участват в годишната асамблея на Европейската фестивална асоциация

От 12 до 15 май 2024 г. представители на Българската фестивална асоциация (БФА) участваха в Годишната среща на фестивалите на изкуствата, организирана от Европейската фестивална асоциация (ЕФА) на остров Узедом.  От 12 години БФА е колективен член на най-старото фестивално обединение в Европа с повече от 70-годишна история. В конференцията се..

публикувано на 15.05.24 в 18:15